Jong Ajax mist late penalty en speelt gelijk tegen PEC Zwolle

door BadembaBarrie 765

Jong Ajax is thuis niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen PEC Zwolle. In een wedstrijd die het grootste deel van de tijd maar wat voortkabbelde kregen de bezoekers de beste kansen en mochten Michel Kreek en zijn mannen zich niet ongelukkig prijzen dat ze geen doelpunt tegen kregen. Zelf kreeg Jong Ajax in blessuretijd nog de ultieme kans om de overwinning te pakken, maar Christian Rasmussen miste een penalty.

Na een ietwat nerveuze eerste paar minuten, waarin Jong Ajax nog zoekende leek naar de juiste manier om Zwolle aan te pakken, kwam de ploeg onder leiding van Michel Kreek beter in de wedstrijd. Vooral Jorrel Hato en Rasmussen hadden het in het eerste kwartier op hun heupen. Beiden snelden meermaals langs meerdere tegenstanders en vooral bij de Deen ging dat gepaard met een fraai staaltje voetenwerk.

Hoe fraai de acties van Rasmussen ook, ze resulteerden niet in doelpunten en eigenlijk maar één keer in een echte kans. Zoals vaker bij de aanvaller wisselden lagen briljant en knullig niet ver uit elkaar en de meeste van zijn acties eindigden dan ook zonder serieuze doelpoging. Op één actie na dus. Daar wipte Rasmussen de bal behendig op de zijlijn langs zijn tegenstander en bleef hij diezelfde tegenstander vervolgens op snelheid ver voor. Eenmaal aangekomen in de zestien koos Rasmussen voor een schuiver richting verre hoek, maar daar had de keeper een antwoord op.

De enige andere kans van Jong Ajax in het eerste halfuur was voor Brian Brobbey, die tot menigeens verrassing in de basis stond op De Toekomst. Na ruim twintig minuten kwam hij over links door met de bal aan de voet en schoof hij het leerwerk maar net voorlangs. De grootste kans voor de bezoekers was in de tussen tijd voor Younes Taha, die ineens vanaf gevaarlijke positie ruimte kreeg om uit te halen. Zijn schuiver richting korte hoek zette Charlie Setford aan het werk, maar die hield zijn doel schoon.

Het tempo zakte daarna wat weg en het duel kenmerkte zich een tijd lang door harde tackles en slordigheden. Kristian Hlynsson en Youri Regeer moesten er beiden aan geloven in duel met hun tegenstanders, maar ondanks de flinke pijn en schrik bij de Ajacieden, viel er slechts één gele kaart. Eén van de genoemde slordigheden leidde na een kleine veertig minuten tot een kans die de 0-1 op had móeten leveren. Er leek sprake van miscommunicatie tussen Olivier Aertssen en Charlie Setford, waardoor de bal precies tussen beiden in stuiterde, wat Taha een ogenschijnlijk niet te missen kans bood. De aanvaller miste echter wel, tot hilariteit van De Toekomst.

Desondanks bleek de kans wel een inspiratiebron voor een serie kansen, die Jong Ajax zomaar met een ruime achterstand de kleedkamer in had kunnen sturen. Achtereenvolgens Lennart Thy, Davy van den Berg en Thomas van den Belt kregen goede kansen op de voorsprong, maar elk vonden zijn Setford of een Amsterdams been op hun pad.

De Zwolse aanvalsdrift zette zich ook na rust voort. Weer kregen de bezoekers meerdere goede kansen in korte tijd. Invaller Sven Zitman kreeg de eerste kans, na 48 minuten. Vanuit de zestien schoot hij richting de verre hoek, waar Setford redding kon brengen. Dat moest hij een minuut later opnieuw doen, ditmaal op een schot van Van den Berg van randje zestien. Op de grootste Zwolse kans moest ook Setford het antwoord schuldig blijven. Of Thy daar met een minieme aanraking nog een rol in speelde, was niet helemaal duidelijk, maar lang hoefde Setford er niet over na te denken, want de bal ketste af van de paal.

Zo had Jong Ajax in een klein kwartier aan effectieve speeltijd een ruime hand vol kansen tegen overleefd. Zelf wist het daar echter niet veel tegenover te stellen. Na 55 minuten dachten de beloften wel even op voorsprong te komen. Gabriël Misehouy, na rust ingevallen voor Brobbey, liep een vrije trap van dichtbij binnen en rende al weg om te juichen. Aan de zijlijn had de grensrechter zijn vlag echter al in de lucht gestoken en dus ging het feest niet door.

Zo opwindend als het rondom de rust was, zo levenloos was het vanaf een minuut of 55 lange tijd. Kian Fitz-Jim kreeg eigenlijk de enige echte kans in die tijdsspanne. De middenvelder werd weggestuurd over de linkerflank en leek allen op Jasper Schendelaar af te gaan. In zijn rush tikte Fitz-Jim de bal echter te ver voor zich uit, waardoor de op tijd uitgekomen doelman het leerwerk kon klemmen, voor de Ajacied aan schieten kon denken.

Een schot van Fitz-Jim dat net naast ging leek het laatste wapenfeit van de wedstrijd te worden, maar in de laatste minuut kreeg Jong Ajax plots nog een penalty. Invaller Sontje Hansen gaf de bal voor en Misehouy miste hem, maar werd in het proces onderuit gehaald door Sven Zitman. Die kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en Jong Ajax in de vorm van een penalty de ultieme kans om toch nog te winnen. Rasmussen eiste de bal op en schoot hem naar zijn rechterhoek, maar daar dook Schendelaar ook naartoe, waarmee hij een punt voor zijn ploeg redde.

Setford; Regeer (Gooijer 60'), Aertssen, Warmerdam, Hato; Vos, Hlynsson (Hansen 76'), Fitz-Jim; Rasmussen, Brobbey (Misehouy 46'), Banel (Van Axel Dongen 60').

De Graaff, Martha, Hansen, Gooijer, Van Axel Dongen, Misehouy.