Jong Ajax blijft zonder Heitinga steken op 1-1 in Helmond

door BadembaBarrie 278

Bron AS

Jong Ajax blijft zonder Heitinga steken op 1-1 in Helmond

door BadembaBarrie 278

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax is op bezoek bij Helmond Sport niet verder gekomen dan een gelijk spel. Zonder John Heitinga, die voorlopig de honneurs bij het eerste waarneemt, hadden de Amsterdamse beloften lange tijd het betere van het spel, zonder groots te spelen. Dat resulteerde na een uur wel in een voorsprong, maar die werd binnen vijf minuten alweer weggegeven. Er volgden enkele kansen over en weer, maar verdere doelpunten bleven uit: 1-1.

Helmond verstopte zich allerminst in de openingsfase. De ploeg zette Jong Ajax bij vlagen hoog en fel onder druk en zocht ook van achteruit meermaals de voetballende oplossing. Het was een tactiek waar Jong Ajax duidelijk niet aan gewend was en het zorgde dan ook voor enkele hachelijke momentjes, zonder dat de thuisploeg echt tot grote kansen kwam. Jong Ajax was in dat opzicht gevaarlijker en kreeg in het eerste kwartier twee goede mogelijkheden om de score te openen. Jaydon Banel kon een individuele actie echter niet bekronen met een doelpunt en Kristian Hlynsson schoot, uit een aanval bestaande uit meerdere lange ballen, tegen zijn tegenstander op.

Waar het eerste kwartier nog redelijk open en leuk was, zakte dat nadien steeds verder weg. Helmond stoorde, jaagde en drukte nog wel, maar wist Jong Ajax niet echt in de problemen te brengen. Het werd slechts eenmaal echt gevaarlijk, toen Martijn Kaars op de achterlijn knap aan de bal bleef, de zestien in dribbelde en laag voor gaf. De bal werd echter weggewerkt voordat er een Helmond speler aan kon komen. Intussen brachten de Amsterdamse beloften aan de bal ook maar weinig, waardoor de wedstrijd wat vast kwam te zitten.

Het meest dreigende moment kwam na ruim een half uur dan ook uit een standaardsituatie. Hlynsson werd op de rand van de zestien neergelegd en ging zelf achter de bal staan. De IJslander waagde een lage poging in de verre hoek, waar Mike Havekotte de bal ternauwernood nog tegen de paal kon werken om de 0-1 te voorkomen.

Kort voor rust ontstond er voor beide doelen toch nog wat opwinding uit open spel. Namens Jong Ajax werd Gabriel Misehouy in de zestien aantgespeeld en wist hij met een behendige beweging ruimte te creëeren voor een schot. Dat vlog uiteindelijk een half metertje over. Aan de overzijde werd Eros Maddy lang aangespeeld en ging hij met de bal aan de wandel. Hij had alleen Jorrel Hato bij zich en wist de verdediger tot in de zestien op voldoende aftand te houden voor een schot, maar wist Charlie Setford uiteindelijk niet te passeren.

Het duurde vervolgens tot de zestigste minuut voor er echt weer wat te beleven viel in Helmond. Hlynsson werd neergelegd op een meter of 25 van het doel en Christian Rasmussen eiste ditmaal de vrije trap op. Hij ging voor een laag schot dat van zichzelf niet overdreven gevaarlijk leek, maar door een aanraking van de muur Havekotte wel kansloos liet en zo de 0-1 opleverde.

Het was het teken voor de thuisploeg om er een schepje bovenop te doen. Het tempo en de intensiteit gingen omhoog en Jong Ajax wist verdedigend even niet waar het het moest zoeken. Het leidde al tot een enorme kans voor Peter van Ooijen die een hoge voorzet vanaf rechts van dichtbij tot zijn eigen ontsteltenis over werkte. Enkele minuten later mocht hij echter toch juichen. Ditmaal kwam de voorzet laag en vanaf links. Weer dook Van Ooijen op in de zestien, maar deze keer met meer succes. Hij hield de bal laag en werkte hem beheerst in de korte hoek achter Setford.

Meerdere grote kansen voor Helmond Sport volgden. Zo schoot Arno van Kellegom de bal fraai en hard richting de korte hoek, waar Setford hem van scoren af wist te houden. Kort daarna kopte Robin van der Meer uit een corner maar rakelings over. Jong Ajax wist er één goed uitgespeelde aanval tegenover te stellen. Een combinatie over meerdere schijven rijtte de Helmondse defensie open en stelde Hlynsson vanuit de zestien in staat om te schieten. Hij had de bal echter voor zijn linker en leek niet helemaal lekker uit te kunnen halen, waardoor het eindproduct uiteindelijk teleurstellend was.

Meer dan vleugjes van goed voetbal waren het bij Jong Ajax niet, maar als er zo’n vleugje was, kon het wel ineens heel snel gaan. Eén zo’n vlotte aanval leidde tot een poging van invaller Sontje Hansen, waar een pass op Banel de betere optie leek. Hansens schot werd nog geblokt, maar in de verlengde rebound probeerde Vos het van een meter of twintig met links. Het schot was hard, maar vloog wel recht op Havekotte af, die leek te kunnen klemmen. Dat lukte de doelman echter niet, waardoor hij drie instanties nodig had om de bal alsnog veilig in zijn handen te krijgen.

Het moment was wel typerend voor het verloop van de wedstrijd. De druk en aanvalsdrift van Helmond namen af, waardoor Jong Ajax weer wat beter in het duel kwam, zonder echt uitgespeelde kansen te creëren. Dat deed het nog wel één keer, via Banel en Hansen, waarbij laatstgenoemde vanaf randje zestien mocht uithalen. De poging was hard en gevaarlijk, maar niet tussen de palen. Het betekende wel het laatste echte wapenfeit van de wedstrijd, die zodoende in 1-1 eindigde.

Opstelling Helmond Sport:

Havekotte; Vlerken, Van den Eyden, Van der Meer, Van Hove (Çulhaci 46'); Mistrafovic (Lieftink 72'), Lion, Van Ooijen (Goselink 84'); Maddy (Lorentzen 71'), Kaars, Van Keilegom

Wissels Helmond Sport:

Essanoussi, Lorentzen, Scholten, Terzi, Arias, Goselink, Beugelsdijk, Lieftink, Azmi, Van Diepen, Kreekels, Çulhaci

Opstelling Jong Ajax:

Setford; Gooijer, Aertssen, Warmerdam, Hato; Hlynsson, Vos, Fitz-Jim (Martha 74'); Rasmussen, Misehouy (Hansen 74'), Banel

Wissels Jong Ajax:

De Graaff; Martha,Hansen, Viereck, Chahid, Agougil

Doelpunten:

0-1 Christian Rasmussen (60')
1-1 Peter van Ooijen (65')

Bijzonderheden:

- John Heitinga, officieel nog altijd trainer van Jong Ajax, zit vanavond niet op de bank. Er werd al geschreven dat de oud-verdediger per direct wordt overgeheveld naar het eerste elftal en Ajax heeft inmiddels inderdaad officieel kenbaar gemaakt dat Heitinga de vrijdagtraining onder zijn hoede nam en zondag op de bank zal zitten bij het uitduel met Excelsior. Over de periode na Excelsior is nog niets gezegd.

Zie jij Jong Ajax vrijdagavond winnen bij Helmond Sport?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.