Jong Ajax bij herstart Keuken Kampioen Divisie thuis onderuit tegen Jong Utrecht

door BadembaBarrie 317

Jong Ajax heeft zondagmiddag bij de kortstondige herstart van de Keuken Kampioen Divisie verloren van Jong FC Utrecht. Op Sportpark de Toekomst wisten de Amsterdamse beloften een veldoverwicht in de eerste helft niet om te zetten in een voorsprong. Dat lukte de bezoekers in de tweede helft wel en die hielden ze ook vast. Zodoende eindigde het duel in 1-2.

Het duel op De Toekomst begon levendig, met Jong Ajax als bovenliggende partij, maar kansen over en weer. Zo probeerde Gabriël Misehouy het tweemaal in de openingsfase. Zijn eerste poging – van net binnen de zestien – kwam hard tegen een tegenstander aan, zijn tweede – van net buiten het strafschopgebied – vloog rakelings over. Tussendoor leek Kian Fitz-Jim even alleen op oud-Ajacied Calvin Raatsie af te kunnen, maar de middenvelder koos vanaf randje zestien voor het schot, dat uiteindelijk flink te wensen overliet en zijn oud-ploeggenoot tussen de palen geen problemen opleverde.

Jong Ajax’ keeper, Tom de Graaff, kreeg ook al het nodige te doen. Eerst toen Eliano Reijnders over de rechterflank doorkwam en het vanuit de zestien in de korte hoek probeerde. Daarna toen Lynden Edhart vanaf de linkerflank naar binnentrok en hard en laag een poging waagde. Beide keren was De Graaff echter alert en hield hij zijn doel schoon.

Nadat ook Kristian Hlynsson twee goede kansen in korte tijd had gekregen, maar niet had benut, zakte het hoge tempo van het eerste kwartier wat weg. Het duel werd iets fysieker en de spelers slordiger in balbezit. Het aantal kansen nam ten opzichte van het eerste kwartier dus ook drastisch af. Jong Ajax bleef wel de gevaarlijkere ploeg en kwam via Lorenzo Lucca na een half uur bijna tot scoren. De boomlange spits kwam knap bij een hoge voorzet, maar kon de bal vervolgens niet meer genoeg kracht meegeven om Raatsie te verschalken.

Intussen bleef Utrecht ook zijn momentjes krijgen en kwam het na veertig minuten uit één zo’n moment op voorsprong. Mees Rijks stuitte van dichtbij nog op De Graaff, maar uit de corner die daarop volgde was de keeper kansloos op de kopbal van Christopher Mamengi. Het doelpunt leek een wake-up-call voor Jong Ajax dat meteen weer in een hoger tempo ging voetballen en de stand nauwelijks een minuut later alweer gelijktrok. Lucca vond Hlynsson in de zestien en die kreeg net iets te veel tijd en ruimte. De IJslander plaatste de bal met binnenkant links in de verre hoek achter Raatsie voor 1-1.

Het had weinig gescheeld of Jong Ajax was zelfs met een 2-1 voorsprong gaan rusten. In de omschakeling draaide Hlynsson ditmaal de rollen om door Lucca te bedienen. De Italiaan brak uit en had een tegenstander en Christian Rasmussen rechts van hem. De meest kansrijke optie was om de bal aan de Deen mee te geven, die bij een goede pass de vrije doortocht naar Raatsie had. Lucca koos echter voor eigen succes en zag zijn schot ruim overgaan.

Het eerste doelgevaar van de tweede helft was voor de bezoekers, die direct na rust sowieso de regie wat meer overnamen. Edhart kon weer van links naar binnentrekken en krulde de bal nu vanuit de zestien net langs de verre kruising. Even later kreeg de aanvaller nog een goede kans, toen De Graaff er niet helemaal in slaagde om in zijn eigen doelmond Rijks uit te spelen. Daardoor was de pass van de keeper slecht en kon Edhard op rand zestien opvangen. De linksbuiten van Utrecht kwam echter niet tot een lekker schot, waardoor De Graaffs slordigheid onbestraft bleef.

Met Sontje Hansen en Jaydon Banel voor Gabriël Misehouy en Tristan Gooijer trachtte Heitinga iets te doen aan de aanvallende onmacht van zijn team in de tweede helft. De eerste kans na de entree van de invallers was echter voor Utrecht. Uit een klutssituatie voor het Amsterdamse doel kreeg onder meer Yuya Ikeshita een kans van dichtbij, maar door het benenwoud wist de bal geen weg naar het doel te vinden.

Diezelfde Ikeshita kreeg na zeventig minuten dé kans op 1-2. De middenvelder ging alleen op De Graaff af, maar zijn schot vloog vervolgens hoog over. Hij zal Rijks in dat opzicht extra dankbaar zijn geweest dat die enkele minuten later wel het net wist te vinden. De spits was het eindstation van een goede Utrechtse aanval en schoof de bal vanuit het strafschopgebied beheerst achter De Graaff in de verre hoek.

Ook dit doelpunt bracht de urgentie weer terug in het spel van de Amsterdamse beloften en via Rasmussen stond het bijna weer meteen gelijk. Het schot van de Deen ging echter via een tegenstander over en uit de corner die volgde kopte Olivier Aertssen in de handen van Raatsie. Daarna zakte het tempo weer wat weg en leek het wachten op een echt Amsterdams slotoffensief. Daarin werd de ploeg van John Heitinga geholpen door Ikeshita, die op het middenveld zijn tegenstander onderuithaalde en dat moest bekopen met een tweede gele kaart.

Met een man meer ging Jong Ajax zodoende op zoek naar op zijn minst een gelijkmaker. Daarbij leek Heitinga bovendien een pagina uit het boekje van Louis van Gaal te nemen, door lengte voorin te brengen. Centrale verdediger Neal Viereck mocht zijn debuut maken in Jong Ajax en ging met zijn 1,95m meteen voorin lopen. Veel bruikbare ballen kreeg de invaller echter niet. Jong Ajax bleef grotendeels over de grond spelen en kwam daarbij tot aan de Utrechtse zestien, waarna de ideeën ogenschijnlijk op raakten. De spaarzame hoge ballen die wel de zestien in gepompt werden, leverden geen doelgevaar op. Daarmee kon Viereck bij zijn debuut dus geen rol van betekenis spelen en eindigde het duel in een overwinning voor Utrecht.

De Graaff; Gooijer (Banel 60'), Aertssen, Warmerdam (Viereck 87'), Hato; Vos, Fitz-Jim, Hlynsson; Rasmussen, Lucca (Martha 70'), Misehouy (Hansen 60').

Setford, Delgado, Giovanni, Banel, Martha, Hansen, Kjaer, Agougil, Viereck.

Opstelling Jong FC Utrecht:

Raatsie; Rawlins, Meissen, Mamengi, Leliendal; Ikeshita, Lottin; Fernandes, Reijnders, Edhart (Felicia 79'); Rijks.

Wissels Jong FC Utrecht:

Gadellaa, Van Der Heijden, Boumenjal, Vertrouwd, Oehlers, Van Eldik, Van De Haar, El Arguioui, Felicia, Jenner, Timber, Akmum.

0-1 Christopher Mamengi (40')
1-1 Kristian Hlynsson (41')
1-2 Mees Rijks (73')

- Rode kaart Yuya Ikeshita (82' 2x geel)
- Charlie Setford maakt zijn rentree in de wedstrijdselectie van Jong Ajax. Hij keert na ruim tien maanden terug. De doelman was uit de roulatie door een polsblessure, maar stond vorig weekend al onder de lat bij Ajax Onder 18.
- Oualid Agougil en Neal Viereck zitten zondagmiddag voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax.