Het EK van Klaassen: De ideale man om Oranje over dood punt heen te helpen | Ajax Showtime

Het EK van Klaassen: De ideale man om Oranje over dood punt heen te helpen

door BadembaBarrie 38

Bron Ajax Showtime

Het EK van Klaassen: De ideale man om Oranje over dood punt heen te helpen

door BadembaBarrie 38

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het EK staat voor de deur en dat betekent een bijzondere periode, ook voor enkele Ajacieden. Maar liefst vijf spelers die in dienst zijn van Ajax, werden opgeroepen door bondscoach Frank de Boer. Zij hopen met het Nederlands elftal hoge ogen te gooien op het toernooi en allen hebben zij hun eigen perspectief. In de week voor Nederland – Oekraïne bekijken wij het perspectief en de vorm van de Ajacieden. Vandaag: Davy Klaassen.

Als zijn seizoen bij Ajax een voorbode is op hoe Klaassens EK zal verlopen, dan staat de Nederlandse voetbalfan wat moois te wachten. De terugkeer van Klaassen werd, ondanks zijn eerdere prestaties in het wit-rood-wit, niet door iedere Ajacied even hard toegejuicht. Zijn verdiensten en liefde voor de club stonden en staan buiten kijf, maar er waren ook mensen die zich hardop afvroegen of Ajax Klaassen niet ontgroeid was, in de drie jaar tussen diens vertrek en terugkeer. Een seizoen later zijn de meeste van die twijfelaars echter om, want Klaassen was na zijn terugkeer andermaal van enorme waarde voor Ajax. Hij begon als één van de twee zessen in Ajax’ 4-3-3 systeem met de punt naar voren en speelde daar gedurende de eerste seizoenshelft het gros van zijn wedstrijden.

Mede doordat pogingen met Quincy Promes en Zakaria Labyad op tien niet het gewenste resultaat opleverden, Mohammed Kudus na een wervelende start geblesseerd raakte en Edson Álvarez na de winterstop helemaal opbloeide als verdedigende middenvelder, belandde Klaassen in 2021 weer op zijn vertrouwde positie. Daar was hij minder direct in het aanvalsspel van de Amsterdammers betrokken, maar wel meermaals belangrijk in de eindfase, waarbij hij elf maal doel trof en die eer viermaal aan een teamgenoot gunde. Die doelpunten scoorde Klaassen bovendien met enige regelmaat op cruciale momenten: de middenvelder verzorgde afgelopen seizoen negenmaal de openingstreffer voor zijn ploeg, wat hem op de bijnaam Mister 1-0 kwam te staan.

Het seizoen 2020/21 als geheel biedt wat dat betreft dus genoeg reden tot optimisme over een mooi EK voor Klaassen, maar in welke vorm de Ajacied zich precies meldt bij Oranje, is desondanks lastig te zeggen. De middenvelder was in de laatste competitiewedstrijden voor Ajax goud waard, middels twee goals in de officieuze en een goal en assist in de officiële kampioenswedstrijd. De laatste twee duels miste Klaassen echter (grotendeels), nadat hij tegen VVV-Venlo voortijdig geblesseerd afhaakte. Bij Oranje deed de Ajacied zestig minuten mee tegen Schotland en een kleine dertig minuten tegen Georgië. In geen van beide wedstrijden wist Klaassen echter een onuitwisbare indruk achter te laten, als nummer tien in een 5-3-2 systeem.

Bijna niet te winnen concurrentiestrijd

De invalbeurten in de voorbereiding beloven bovendien weinig goeds voor Klaassens kansen op een basisplaats tijdens het EK. Rondom Oranje is er in aanloop naar het toernooi veel te doen over de formatie waarin het elftal moet starten, maar de enige linie die hoe dan ook onveranderd lijkt te blijven is het middenveld. In navolging van zijn voorganger Ronald Koeman lijkt De Boer te opteren voor een driemansmiddenveld met één nummer tien en Klaassen lijkt in die formatie de duidelijke tweede keuze te zijn achter Georginio Wijnaldum, die tevens aanvoerder van het elftal is. Zodoende lijkt Klaassen een haast onmogelijke strijd aan te moeten gaan. Blijven zowel de Ajacied als zijn concurrent op tien fit, dan lijkt Klaassen bij voorbaat al afgeschreven voor een basisplaats.

Wat in Klaassens voordeel spreekt is dat hij gedurende het afgelopen seizoen al bewezen heeft op meerdere posities op het middenveld uit de voeten te kunnen. De Boer weet dus dat hij, indien nodig, ook een beroep kan doen op Klaassen als controleur. Met Frenkie de Jong en de schijnbaar onaantastbare Marten de Roon als basisspelers en clubgenoot Ryan Gravenberch ook beschikbaar op die positie, lijkt een plek voor Klaassen bij de eerste elf ook daar niet voor de hand te liggen.

De laatste hoop voor een basisplaats voor Klaassen lijkt een omzetting van het middenveld. De Boer zou in plaats van met twee controleurs en een tien, met één controleur en twee aanvallende middenvelders kunnen spelen. Klaassen kan dan naast Wijnaldum spelen, met De Jong daar kort achter. Gegeven het onverwoestbaar lijkende vertrouwen van De Boer in De Roon en het feit dat de formatie op het middenveld dus onveranderd lijkt te blijven, ongeacht het systeem dat gespeeld gaat worden, lijkt ook deze hoop ijdel. Klaassen lijkt het dus voornamelijk met invalbeurten te moeten gaan doen dit toernooi en om toch een basisplaats af te dwingen zal hij daarin overtuigender moeten zijn dan tijdens de voorbereiding.

Buitengewoon spelinzicht en onuitputtelijke werklust

De keuze voor wel of geen Klaassen in de basis hangt ook af van waar De Boer naar op zoek is. Een technisch begenadigd spelverdeler is Klaassen niet. De middenvelder ontbeert de opbouwende kwaliteiten van Daley Blind evenals het dribbelvermogen van Frenkie de Jong. Waar Klaassen echter wel in uitblinkt is in zijn buitengewone spelinzicht dat hem keer op keer in staat stelt om op het juiste moment op de juiste plek op te duiken. Daarbij staan ook de onuitputtelijke werklust en mindset van de middenvelder buiten kijf. Goed zal Klaassen niet altijd zijn, maar betichten van een gebrek aan inzet kan men hem zelden tot nooit.

Hoe waardevol deze mindset is, bewees Klaassen eens te meer tijdens het verloren WK-kwalificatieduel met Turkije. Klaassen betrad het veld na 69 minuten, bij een 3-0 achterstand en viel in in een ploeg die volledig murw geslagen leek. Typerend voor zijn karakter en spel liet Klaassen het hoofd niet hangen en hij had slechts zes minuten nodig om zijn teamgenoten daarin mee te nemen. Door op fraaie wijze de 3-1 te maken, bracht Klaassen hoop terug in de Nederlandse harten en een minuut later stond de middenvelder op de juiste plek om ook de 3-2 binnen te tikken als dat Luuk de Jong niet gelukt was. Het had geleid tot een miraculeuze comeback, ware het niet dat Burak Yilmaz namens Turkije de wedstrijd van zijn leven speelde. Toch moge de impact van Klaassen duidelijk zijn.

De Ajacied is in dat opzicht dan ook de ideale speler om Oranje over een dood punt heen te helpen, mocht de ploeg daarmee geconfronteerd worden dit Europees Kampioenschap. Een rol als basisspeler lijkt dit EK niet voor de hand te liggen, maar met zijn uitzonderlijk goede spelinzicht en tomeloze inzet kan Klaassen, hetzij als invaller, deze zomer alsnog van onschatbare waarde worden voor Oranje.

Bademba Barrie (E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com | Twitter: @Bademba_AFCA)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties