Dramatisch Ajax uitgeschakeld in beker na blamage tegen USV Hercules

door Jon van Dam 7875

Ajax is donderdag uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker na een 3-2 nederlaag tegen de amateurs van USV Hercules. De ploeg van assistent-trainer Michael Valkanis kwam terug van een 2-0 achterstand, maar kreeg in de blessuretijd te 3-2 te verwerken.

De wedstrijd werd gespeeld in een regenachtig Stadion Galgenwaard. Ajax wist in het eerste kwartier niet echt gevaarlijk te worden op de drassige grasmat. Na zeventien minuten was het zelfs USV Hercules dat tegen alle verwachtingen in op voorsprong kwam. Gastón Ávila liet zich te makkelijk aftroeven door Jordi Paulina. De voorzet van de laatstgenoemde bereikte spits Tim Pieters, die van dichtbij kon binnenschieten. De hoofdtribune van het stadion ontplofte door de openingstreffer.

Na een klein half uur spelen stichtte Ajax voor het eerst gevaar. Carlos Forbs zette goed door met een individuele actie, maar stelde zijn schot uit. In plaats daarvan speelde hij Chuba Akpom aan, maar de Engelsman stond in buitenspelpositie. Kans verkeken voor de bezoekers. Zo’n tien minuten later was er weer een doelpoging namens Ajax. Amourricho van Axel Dongen kwam vanaf de linkerkant naar binnen, maar vormde geen gevaar voor keeper Pepijn Vonk.

Ajax speelde een dramatische eerste helft waarin het eigenlijk geen grote kansen bij elkaar wist te voetballen. In de 41eminuut probeerde Van Axel Dongen het weer vanaf de linkerflank. Ditmaal moest keeper Vonk wel optreden. Uit de daaropvolgende hoekschop werd het schot van Mikautadze aangeraakt door een verdediger waardoor de bal naast verdween. Na een minuut extra tijd vond scheidsrechter Erwin Blank het mooi geweest en gingen beide teams met een 1-0 ruststand de kleedkamer in.

Wissels Ajax hebben amper effect

Aan het begin van het tweede bedrijf voerde Valkanis een driedubbele wissel door. Ar’Jany Martha, Brian Brobbey en Benjamin Tahirović vervingen Ávila, Forbs en Van Axel Dongen. De wissels hadden nog geen enorm effect op het spel van de Amsterdammers, want tien minuten na rust kreeg USV Hercules een grote kans. Na balverlies van Josip Šutalo kon Lars Vermeulen alleen op Diant Ramaj af. Doordat Jorrel Hato nog in de buurt komt, werd het de speler van de thuisploeg te lastig gemaakt.

Na 66 minuten voetballen kwam USV Hercules zelfs op een 2-0 voorsprong. Het was wederom Pieters die scoorde namens de thuisploeg. Zijn schot vloog prachtig in de verre hoek achter keeper Ramaj. Ajax kreeg het ook na de tweede treffer niet voor elkaar om gevaarlijk te worden. De Utrechters kwamen in de 73e minuut zelfs bijna op 3-0. Invaller Franslyn Nsingi wist echter niet te scoren. Uit de daaropvolgende counter kreeg Akpom de bal ook niet in het doel.

Krankzinnig einde in Utrecht

Zo’n vijf minuten voor tijd kwam Ajax, vrijwel uit het niets, op 2-1. Op aangeven van Tahirović schoot Brobbey de aansluitingstreffer binnen voor de uitploeg. Ajax leek eindelijk wakker, want in de 89e minuut kwam de ploeg van Valkanis zelfs op 2-2. Brobbey zette de aanval op door invaller Anton Gaaei weg te sturen aan de rechterkant. De voorzet van de Deen werd goed afgerond door Akpom. USV Hercules leek rijp voor de slacht, maar uit een corner tikte Mats Grotenbreg de 3-2 binnen voor de thuisploeg. Zodoende was een dramatisch Ajax uitgeschakeld uit het bekertoernooi.

Opstelling USV Hercules:

Vonk; Carmelia, Beck, Zwart, Fonville; Bijl, Van Hussen (Fichtinger 72'), Lahri, Paulina; Pieters (Nsingi 72'), Vermeulen (Streng 80').

Wissels USV Hercules:

Damkalis, Heus, Homoet, Grotenbreg, El Bouaazzati, Kluiver, Goene, Van Hees, Van Rietbergen, Nsingi, Fichtinger, Streng.

Ramaj; Gooijer (Gaaei 46'), Šutalo, Ávila (Martha 46'), Hato; Hlynsson, Mikautadze, Taylor; Van Axel Dongen (Tahirović 46'), Akpom, Forbs (Brobbey 46').

De Graaff, Gaaei, Brobbey, Kaplan, Salah-Eddine, Medić, Sosa, Tahirović, Martha, Banel.

1-0 Tim Pieters (17')

2-0 Tim Pieters (66')
2-1 Brian Brobbey (84')
2-2 Chuba Akpom (89')
3-2 Mats Grotenbreg (90+3')

- John van 't Schip is nog altijd afwezig en dat betekent dat Michael Valkanis opnieuw de eindverantwoordelijke is;
- Ajax Showtime sprak met USV Hercules-voorzitter Gerard van Dieren over het bekerduel met Ajax.