Blessure Blind grote domper tijdens ruime zege Oranje

door Jesse ter Haar 742

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond een ruime 0-7 zege weten te boeken op bezoek bij Gibraltar. Pas na rust ging het los in het scoreverloop, maar in de tweede helft viel Daley Blind ook uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure.

De eerste minuten van de wedstrijd gingen vrijwel geruisloos voorbij. Nederland had de bal, maar speelde zich nog niet door de gesloten verdediging van Gibraltar heen. Na veertien minuten probeerde Owen Wijndal het eindelijk eens namens Nederland, maar zijn poging van de zijkant had veel weg van een wanhoopspoging. Enkele minuten later was er een echte kans voor Nederland. Memphis Depay probeerde het van dichtbij met een fraaie volley, maar hij raakte de keeper van de tegenpartij in zijn gezicht.

Vervolgens ontstond er een kans voor Davy Klaassen. Hij kon een poging wagen van binnen de zestien, maar hij zag zijn poging geblokkeerd worden door een verdediger. Na 22 minuten voetballen volgde een échte kans. Memphis wist zich fraai vrij te kappen in het strafschopgebied en wist Denzel Dumfries te bedienen, maar de back van PSV kopte op matige wijze naast. Vrij snel hierna waagde Georginio Wijnaldum het eens van afstand. Hij raakte de bal vol en produceerde een strak schot, maar de doelman van Gibraltar hield de bal met een formidabele redding uit zijn doel.

Na veertig minuten ontstond de volgende serieuze kans voor Nederland. Klaassen kreeg de bal in de zestien voor zijn voeten en waagde vrij snel een poging, maar zijn schot miste de kracht om de keeper te verschalken. Ruim een minuut later viel de 0-1 dan eindelijk wel. Uit de kluts kreeg Steven Berghuis de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en hij twijfelde geen moment. Op overtuigende wijze schoot hij raak in de verre hoek. Voor rust werd er vervolgens niet meer gescoord en dus was 0-1 ook de ruststand.

Na rust bracht De Boer direct Ryan Gravenberch in de ploeg. Hij kwam voor Dumfries. Al snel volgde er echter triest nieuws. Daley Blind ging in de achtervolging op de tegenstander van scoren af te houden, kwam met zijn knie in het kunstgras terecht en bleef hangen. De Ajacied moest met een brancard het veld verlaten met een ogenschijnlijk serieuze blessure. Vreemd genoeg ging het hierna los bij Nederland. Twee minuten na de wissel scoorde Luuk de Jong immers de 0-2. Zes minuten dáárna viel ook de 0-3. Memphis kreeg een vrije trap te nemen en hoewel hij de muur raakte, verdween de bal met een vreemde curve toch in de verre hoek.

In de 62ste minuut volgde de volgende goal. Wijnaldum kreeg van dichtbij een goede kopkans, maar stuitte in eerste instantie op de keeper van de tegenpartij. Hij kreeg in de rebound echter nog een kans en toen faalde hij niet. Hij schoot de 0-4 hard binnen. Twee minuten na de vierde treffer volgde ook de vijfde al. Klaassen brak vrij door aan de rechterkant en bleek niet zelfzuchtig. Hij legde de bal breed, waarna invaller Donyell Malen de 0-5 binnenliep. Hierna stond een groot gedeelte van de wedstrijd in het teken van blessurebehandelingen en wissels van beide kanten.

Toch was het vijf minuten voor tijd nog maar eens raak voor Oranje. Het was Owen Wijndal die de bal met een handig stiftje de zestien inbracht, waarna de bal per toeval voor de voeten van Donny van de Beek viel. De oud-Ajacied werkte vervolgens overtuigend af van dichtbij. Even daarna viel ook de 0-7. Het was Wijndal die opnieuw de assist leverde, ditmaal door te versnellen op links en een voorzet af te leveren bij de eerste paal. Memphis dook daar op en tikte subtiel binnen. Dit was meteen het slotstuk van de wedstrijd, want in de resterende minuten werd het doel niet meer gevonden. Zodoende eindigde het in 0-7 en dat betekende de eerste zege in de WK-kwalificatiereeks.