Berghuis: ‘Het kan pijnlijk zijn, maar je kan er ook motivatie uit halen’

door Reinand Visscher 78

Bron Ajax Showtime

Berghuis: ‘Het kan pijnlijk zijn, maar je kan er ook motivatie uit halen’

door Reinand Visscher 78

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Maandagavond is de première gehouden van de gloednieuwe documentaire over Daley Blind in het Koninklijk Theater Tuschinski. ‘Nooit Meer Stilstaan’, zoals de titel van de tweedelige documentaire luidt, werd door het publiek, waaronder ook teamgenoot en vriend Steven Berghuis, enthousiast ontvangen.

‘Ik vond het echt mooi om te zien. Bewonderenswaardig. En ik denk ook dat het heel goed is voor buitenstaanders om deze kant van Daley te zien. Je ziet in deze documentaire echt waar hij doorheen is gegaan en wat hij nog steeds dagelijks meemaakt. Voor de fans is het ook goed om te zien wat Daley er wel niet voor over heeft om voor Ajax te voetballen. Hij is ook echt fan van de club’, aldus Berghuis.

Zelf heeft de van Feyenoord overgekomen Ajacied ook ervaring met kritiek vanuit de achterban en fluitconcerten. ‘Dat gebeurt overal. Bij Feyenoord heb ik zulke dingen meegemaakt, maar ook bij VVV-Venlo. Als je bijvoorbeeld drie wedstrijden achter elkaar verliest, of in een Klassieker, of in een beslissende wedstrijd in de Champions League... Je weet dan dat alle ogen op je gericht zijn en de druk erop staat. Helemaal bij een club als Ajax, waar de verwachtingen hoog zijn. In zo’n wedstrijd staat de ArenA dan wel aan, om het maar even zo te zeggen. Het kan pijnlijk zijn, maar je kunt er ook motivatie uit halen.’

Zelf lijkt Berghuis op dit moment een, misschien wel verrassend, goede band te hebben met de Amsterdamse achterban. ‘Hoe ik hier werd ontvangen in het begin was echt een steuntje in de rug voor mij. Ik was er heel zenuwachtig over, maar werd positief verrast. Het scheelde natuurlijk ook wel dat ik er meteen lekker in zat, zeker toen ik op tien kwam te spelen. Ik rolde ook meteen in een elftal dat al gevormd was, dat stond al gruwelijk. Hoe Ajax al een paar jaar aan het presteren was, was voor mij ook echt een motivatie om hierheen te komen. Het prikkelde mij hoe ik spelers als Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Donny van de Beek zag ontploffen', doelt hij op de periode dat Ajax bijna de finale van de Champions League wist te bereiken.

De middenvelder c.q. aanvaller is niet verbaasd over de emotionele kant van Blind, die in de documentaire sterk naar voren komt. ‘Zo ken ik hem ook wel, ik kom vaak bij hem thuis en onze vriendinnen en kinderen kunnen het goed met elkaar vinden. Voor mij is dit wel echt de Daley die ik ken, maar voor de buitenwereld is het echt goed om deze kant van hem ook te leren kennen, denk ik.’

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Reinand Visscher (Twitter: @reinandvzr | e-mail: r.visscher@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.