Berghuis eist hoofdrol op tijdens simpele zege Ajax en debuut Vos en Godts

door Jesse ter Haar 2956

Ajax heeft zondagmiddag een eenvoudige 4-0 zege weten te boeken op Fortuna Sittard. Steven Berghuis eiste de hoofdrol op met twee goals in de eerste helft, waarna de Amsterdammers na rust even zo vaak scoorden. Naast de vier goals en drie punten waren er met Silvano Vos en Mika Godts ook nog twee debutanten te noteren.

FT | Ajax - Fortuna Sittard (4-0)

De eerste kans voor Ajax was al binnen vier minuten te noteren. Het was Berghuis die de bal door Kenneth Taylor goed teruggelegd kreeg, maar hij raakte de bal niet vol genoeg om de doelman in de problemen te brengen. Het zou wel een voorbode zijn voor een uitstekende eerste helft van de linkspoot. Vaak was het Florian Grillitsch die de rechtsbuiten met een crosspass wist te bereiken. In de zesde minuut was het dan ook al raak voor Ajax – via Berghuis. De linkspoot werd vrijgespeeld op rechts, waarna hij naar binnen dribbelde en op kenmerkende wijze in de verre hoek raak wist te prikken voor de 1-0.

Enkele minuten hierna kreeg Fortuna Sittard via Burak Yilmaz een behoorlijke schietkans. De bal ging echter via een Ajacied naast, waarbij de scheidsrechter niet goed op stond te letten en een doeltrap gaf. Ajax kroop hierdoor niet in zijn schulp en kreeg via Jorge Sánchez zelf ook al snel weer een kans. Uit een hoekschop kon hij vrijstaand koppen, maar hij knikte naast. Na ruim twintig minuten spelen miste Dusan Tadic een dot van een kans. Na een te korte terugspeelbal omspeelde hij de keeper, maar hij trof een Fortuna Sittard-speler op de doellijn. Kort hierna kreeg Edson Álvarez de bal hard op zijn hoofd, maar hij hield de bal niet laag genoeg om doel te treffen.

In de 27ste minuut viel de 2-0 voor Ajax alsnog en opnieuw was het uitblinker Berghuis. Het goudhaantje van de zondagmiddag zag de bal in de zestien vallen, twijfelde geen moment en schoot de bal vanuit de draai knap in het dak van het doel. Later in de eerste helft kreeg ook Kristijan Bistrovic nog een kans namens de bezoekers, maar na inleveren van Grillitsch kreeg de middenvelder de bal niet op doel. Na een kleine veertig minuten was ook Gerónimo Rulli zich te onderscheiden. Yilmaz kon vertrekken na een goede steekpass, maar Rulli ging naar de grond en tikte de bal op tijd weg. Voor rust kreeg aan de andere kant Davy Klaassen bijna de kans op 3-0, maar hij kwam net te kort bij een voorzet van Tadic. Zodoende zochten de spelers bij een 2-0 tussenstand de kleedkamers op.

In de rust voerde John Heitinga een wissel door. Youri Baas verliet het veld en dus mocht Jorrel Hato de hele tweede helft meedoen. Het spelbeeld veranderde niet met de verdediger, die zich comfortabel aan de bal toonde. Tot echte kansen kwam Ajax echter niet meteen, maar na tien minuten was het alsnog raak. Berghuis kreeg de bal aan zijn voet en zag Steven Bergwijn behoorlijk vrijstaan. Hij twijfelde geen moment en schoot de bal hard en overtuigend tegen de touwen voor de 3-0. Hierna ging Fortuna Sittard voorzichtig op zoek naar de aansluitingstreffer. Ajax stapte ietwat terug en gaf de ploeg uit Limburg de kans om uit haar schulp te kruipen. Het resulteerde na ruim een uur in een gevaarlijke kopbal, maar de bal spatte uiteen op de lat.

Hierna was Berghuis dicht bij zijn derde van de middag. Hij versnelde goed en passeerde zijn directe tegenstander op die manier, maar hij schoot de bal in het zijnet. Halverwege de tweede helft vond er een nieuw hoogtepunt plaats, al ontstond dat niet direct uit een actie op het veld. Het was Vos die zijn officiële debuut in Ajax 1 maakte. Hij kwam in de ploeg voor Grillitsch, terwijl Francisco Conceição in de ploeg kwam voor Klaassen. De Portugese invaller móést even later voor de 4-0 zorgen, maar hij liet dat na. Hij kreeg de bal voor het inschieten, maar raakte hem volledig verkeerd. Kort hierna toonde ook Vos zijn bravoure, maar na een dribbel produceerde hij een schot dat net naast ging.

Met name Conceição leek na zijn invalbeurt echt wel op zoek naar een doelpunt, maar het ontbrak bij hem aan het maken van de juiste keuzes. Na zijn eerdere misser ging hij even later buitenom bij zijn tegenstander, terwijl het binnendoor kansrijk was geweest. De slotfase van de wedstrijd stond vervolgens nog in het teken van een doelpunt én nog een debuut. Het was de zeventienjarige Godts – die pas in januari van dit jaar naar Ajax kwam – die zijn eerste minuten in Ajax 1 mocht maken, terwijl het Taylor was die zijn ploeg nog op 4-0 bracht. Na een prima aanval van Ajax kreeg hij de bal voor zijn voeten en schoot hij hard en droog raak voor de vierde van de middag. Zodoende boekte Ajax een soevereine 4-0 overwinning op Fortuna Sittard.