Ajax wint van Basaksehir na duel met twee gezichten

door Jesse ter Haar 283

Ajax heeft zondag een oefenoverwinning weten te boeken in een wedstrijd met twee gezichten. De Amsterdammers lieten in de eerste helft bij vlagen goed voetbal zien tegen Istanbul Basaksehir, maar daar was na rust geen sprake meer van. Na een 1-0 ruststand scoorde beide ploegen nog wel na rust, waardoor de eindstand 2-1 werd. Razvan Marin en Quincy Promes maakten hun officieuze debuut voor Ajax.

FT | Ajax - Istanbul Başakşehir (2-1)

De wedstrijd begon behouden namens beide ploegen. Ajax had tijdens de meeste fases wel de bal in de ploeg, maar gevaar voor het doel kwam er nog niet uit voort. Het eerste moment dat een kans te noemen was, was vervolgens voor Istanbul Basaksehir. Na een verre voorzet en een daaruit ontstane kopkans moest Bruno Varela ingrijpen. Dat deed hij, waarbij hij de bal bij zich hield. Enkele minuten hierna was het bijna 1-0 voor Ajax. Na aan vrije trap van Razvin Marin kon Dusan Tadic terugleggen op Perr Schuurs. De verdediger stuitte echter op de doelman.

Een minuut of tien daarna ontstond er opnieuw een kans voor Ajax. Na een vlot lopende aanval viel de bal voor de voeten van Donny van de Beek én Marin. De twee liepen elkaar echter in de weg en daardoor werd de poging van eerstgenoemde niet meer dan een rollertje. Een minuut of vijf daarna was het dan tóch raak. Opnieuw lieten de Ajacieden de bal goed rond gaan, waarna Van de Beek de bal uiteindelijk breed kon leggen op Kasper Dolberg. De Deen twijfelde niet en schoot raak.

Ajax bleef tijdens het vervolgens van de eerste helft de betere ploeg. Er ontstonden schotkansen voor Tadic en Dolberg, maar in beide gevallen hoefde de doelman van Basaksehir niet eens in actie te nemen. Op die manier gingen de Amsterdammers rusten met een geheel verdiende 1-0 stand.

Bij het begin van de tweede helft verschenen er tien andere Ajacieden op het veld. Doelman Bruno Varela was de enige die de volle negentig minuten mocht spelen. Binnen een minuut in het tweede bedrijf wist Basaksehir een kans te creëren. Lasse Schöne ging in de fout op het middenveld, waarna Edin Visca uiteindelijk uit kan halen op Varela. De doelman stond echter goed en verwerkte de bal naar de buitenkant. Na een uur spelen was het weer Visca die gevaar kon stichten, maar ditmaal ging zijn schot voorlangs.

De Amsterdammers hadden hierna vaak de bal, maar het was van beide ploegen slordig in de tweede helft. Na een kleine zeventig minuten spelen kwam Visca echter wel tot zijn derde kans na rust. Opnieuw stond het vizier niet op scherp en dus vloog zijn geplaatste schot over het doel. Enkele minuten later was Ajax daar plots op de helft van Basaksehir. Jurgen Ekkelenkamp schoot hard op de keeper, maar kreeg de bal daarna terug in zijn voeten. Via een verdediger en uiteindelijk doelman Mert Günok belandde de bal middels een eigen goal in het doel.

Visca leek de stand vervolgens al snel op 2-1 te zetten, maar hij had ongeluk en trof via een Ajax-speler de bovenkant van de lat. Kort hierna was de 2-1 alsnog een feit. Rasmus Kristensen verloor de bal en vergat daarna om te schakelen. De opponent kon er daardoor met een overtal uitkomen op links, waarna Kerim Frei uiteindelijk vrijstaand raak kon schieten. Hierna ging Basaksehir nog op jacht naar de gelijkmaker, maar kansen wisten zij niet meer te creëren. Op die manier eindigde de wedstrijd in een 2-1 overwinning voor Ajax.