Ajax wint na sterke tweede helft van FC Twente en revancheert zich van Klassieker-debacle

door Jon van Dam 5711

Ajax heeft zondagmiddag goede zakengedaan in de strijd om plek vijf in de Eredivisie. In eigen huis werd er met 2-1 gewonnen van FC Twente. Brian Brobbey en Steven Bergwijn namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.

Ajax begon niet met Kristian Hlynsson aan het duel met de Tukkers. In de warming-up viel de IJslander geblesseerd uit, waardoor hij moest worden vervangen door Mika Godts. De eerste minuten van de wedstrijd stonden voor de Ajax-supporters in het teken van een protest. Onder meer Michael van Praag werd gevraagd om de club te verlaten. Na acht minuten voetballen kreeg Ajax de eerste kans. Brobbey kwam aan de bal nadat FC Twente balverlies leed. De spits bracht Steven Bergwijn in stelling, maar die vond keeper Lars Unnerstall op zijn weg.

De wedstrijd was een half uur oud toen FC Twente voor het eerst gevaar stichtte voor het Ajax-doel. Michel Vlap kopte de voorzet van oud-Ajacied Youri Regeer in de handen van Gerónimo Rulli. Een minuut later was het wel raak voor de ploeg van Joseph Oosting. Daan Rots gaf vanaf de rechterkant een indraaiende voorzet, die een prooi was voor Ricky van Wolfswinkel. De routinier wist de bal knap in de verre hoek te knikken.

Ajax begint fris aan tweede bedrijf

Ajax begon voortvarend aan de tweede helft. Kenneth Taylor zette namens Ajax een counter in en ging richting het vijandelijke doel. Echter kon Robin Pröpper voorkomen dat Brobbey bereikt werd. Niet veel later werd een schot van de spits geblokt door een FC Twente-verdediger, terwijl Sem Steijn aan de andere kant van het veld gevaarlijk werd met een schot in de korte hoek. Ajax dacht in de 58e minuut een penalty te krijgen na een overtreding van Regeer op Brobbey. Echter bleek de overtreding net buiten de zestien te zijn gemaakt. Uit de gegeven vrije trap van Taylor kopt uitgerekend Brobbey de bal achter Unnerstall: 1-1.

In de 70e minuut liet invaller Alfons Sampsted een grote kans liggen in het strafschopgebied van Ajax. Zijn schot vloog hoog over. Enkele ogenblikken later kwam Van Wolfswinkel net een teenlengte tekort om invaller Mitchell van Bergens voorzet binnen te werken. Vier minuten later werd de uitploeg weer gevaarlijk. Rulli leed balverlies aan Rots en de aanvaller van FC Twente probeerde het daarom van grote afstand. Zijn inzet belandde op het dak van het doel.

Ajax kwam in de 81e minuut op een 2-1 voorsprong. Na tussenkomst van de VAR gaf scheidsrechter Serdar Gözübüyük een strafschop voor de overtreding van invaller Anass Salah-Eddine op Devyne Rensch. Vervolgens zette Bergwijn Ajax vanaf de penaltystip op voorsprong. In de extra tijd, die maar liefst zeven minuten duurde, drong FC Twente nadrukkelijk aan. Een gelijkmaker werd echter niet meer geproduceerd door de nummer drie van de Eredivisie.

Rulli; Rensch, Šutalo, Kaplan, Hato (Sosa 82'), Taylor (Vos 90+5'); Mannsverk, Van den Boomen (Tahirović 46'); Godts (Gaaei 90+5'), Brobbey (Akpom 68'), Bergwijn.

Pasveer, De Graaff, Gaaei, Akpom, Forbs, Medić, Rijkhoff, Vos, Sosa, Fitz-Jim, Tahirović.