Ajax wint eenvoudig van FC Emmen; Álvarez pakt dure kaart en mist PSV-uit

door Jesse ter Haar 3699

Ajax heeft zondag een uiteindelijk comfortabele zege op FC Emmen weten te boeken. De eerste helft verliep qua spelbeeld moeiteloos voor de Amsterdammers, al was de gele kaart - en daaropvolgende schorsing - van Edson Álvarez een flinke domper. Na rust maakte FC Emmen het de thuisploeg nog even moeilijk, maar in de slotfase werd het nog 3-1.

FT | Ajax - FC Emmen (3-1)

Het begin van de wedstrijd verliep nog moeizaam voor Ajax. FC Emmen kreeg op die manier al in de derde minuut een serieuze kans. Na een goede aanval van de uitploeg dook Richairo Zivkovic alleen voor doelman Gerónimo Rulli uit, maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd. Het duurde vervolgens niet lang voordat Jurriën Timber het probeerde namens de Amsterdammers. Hij kreeg een kopkans na een hoekschop, maar zijn inzet miste de kracht om doelman Mickey van der Hart te verschalken. Even later probeerde Timber het opnieuw, maar dan met veel meer kracht. De centrale verdediger haalde uit zoals men hem dat zelden ziet doen, maar Van der Hart liet zich opnieuw niet verrassen.

De volgende kansen waren voor Steven Berghuis en Steven Bergwijn. Dusan Tadic hield de bal als spits goed vast en bood Berghuis een vrije schietkans, maar hij schoot niet hard genoeg om te scoren. Wel ontstond er nog een rebound, die Bergwijn te gehaast voor zijn rekening nam en naast schoot. Na ruim twintig minuten voetballen viel de 1-0 alsnog. Uit een hoekschop kwam de bal via Edson Álvarez bij Jorge Sánchez terecht, waarna de rechtsback tergend langzaam in het doel schoot. Tien minuten later vervolgens, kreeg Ajax een flinke domper te verwerken. Álvarez kreeg geel na een tackle op het middenveld en dat terwijl hij op scherp stond. Het besef drong overduidelijk bij hem binnen: hij mist PSV-uit volgende week. Voor rust kregen beide ploegen vervolgens nog één serieuze kans. Zivkovic schoot wild over namens FC Emmen, terwijl Bergwijn het net nog vond namens Ajax. Sánchez was verantwoordelijk voor de uitstekende voorzet op de linksbuiten.

De eerste kans na rust was voor Bergwijn, die de bal op randje zestien ontving en snel wilde uithalen. Zijn poging ging op doel, maar trof tegenstander Julius Dirksen. Namens FC Emmen waagde ook Mark Diemers een poging. Hij kreeg een vrije trap te nemen op een gevaarlijke plek, maar Rulli stond zijn mannetje en tikte de bal uit de hoek. Na een klein uur spelen kreeg Bergwijn een volgende kans. Na goed werk van Berghuis kreeg de aanvaller de bal net te veel onder zich en mede daardoor trof hij een tegenstander in plaats van het doel. Waar Ajax de ploeg met het initiatief was, was het toch FC Emmen dat even hierna terugkwam in de wedstrijd. Na een voorzet vanaf rechts liet Sánchez zich verrassen. Jeremy Antonisse kwam voor de Mexicaan en kon de bal volledig vrijstaand in het doel werken.

Halverwege de tweede helft bracht John Heitinga aanvaller Brian Brobbey in de ploeg voor Bergwijn, die niet geheel fit leek. Invaller Brobbey kreeg al vrij snel een behoorlijke kopkans na een goede voorzet van Tadic, maar hij moest ietwat achteruit bewegen alvorens hij de bal kon raken. Het resultaat: een kopbal over het doel van FC Emmen. Erg spectaculair ontwikkelde de wedstrijd zich niet meer in het vervolg van de tweede helft. Ajax was de ploeg met het meeste balbezit, maar daar was voor een groot deel ook alles mee gezegd. Tien minuten voor tijd gooide Tadic de wedstrijd in het slot. Berghuis gaf een goede dieptepass op invaller Francisco Conceicao, die op zijn beurt snel handelde en Tadic alleen voor de keeper zette. De captain van Ajax twijfelde niet en schoot de bal hard en zuiver in het doel. Hierna was het een kwestie van uitspelen voor beide ploegen, want echt noemenswaardige momenten ontstonden er niet meer. Zodoende won Ajax met 3-1 van FC Emmen, maar verloor het Álvarez voor de uitwedstrijd tegen PSV van volgende week.

Rulli; Sánchez (Regeer 89'), Timber, Álvarez, Hato (Baas 72'); Grillitsch, Klaassen (Vos 89'), Taylor (Conceição 72') ; Berghuis, Tadic, Bergwijn (Brobbey 62').

Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Wijndal, Baas, Regeer, Fitz-Jim, Godts, Vos, Lucca, Conceição, Brobbey.