Ajax walst in tweede helft over VVV heen

door Thijs Zwagerman 686

Ajax heeft zich zaterdagavond herpakt na de ruime nederlaag tegen Feyenoord. In de Johan Cruijff ArenA hield VVV-Venlo in de eerste helft knap stand, maar na de rust walste een gretig en sterk spelend Ajax over de bezoekers heen en liep het alsnog uit naar een ruime zege.

Het eerste wapenfeit van Ajax - waar Nico Tagliafico na blessureleed weer terugkeerde in de basis en Rasmus Kristensen de geblesseerde Noussair Mazraoui verving - kwam voort uit een vrije trap van Lasse Schöne. De inzet van de Deen verdween een meter over het doel van Lars Unnerstall. Een kleine tien minuten later was Kasper Dolberg dichterbij een doelpunt. Na goed doorzetten van Tagliafico werkte de spits de voorzet van de Argentijn met een hakje richting het VVV-doel. Unnerstall wist echter goed redding te brengen.

VVV-Venlo, dat gedeeltes van de wedstrijd met zeven man op een lijn rond het eigen strafschopgebied verdedigde, was een aantal keer dreigend in de omschakeling. Ajax gaf hierin behoorlijk wat ruimte weg, maar de gasten uit Venlo wisten daar niet van te profiteren. Onder andere Jay-Roy Grot hielp een enorme counterkans om zeep, toen hij in zijn dribbel de bal te ver voor zich uitspeelde.

Nadat Hakim Ziyech al eerder in de wedstrijd wat speldenprikjes had uitgedeeld met pogingen van afstand, brak hij in de vijfendertigste minuut toch echt de ban. Uit een zelf verdiende vrije trap schoot hij Ajax, dat de gehele eerste helft in een te laag tempo voetbalde om het VVV moeilijk te maken, op voorsprong. De linksbenige creatieveling krulde de bal op schitterende wijze buiten het bereik van Unnerstall tegen de touwen.

Nadat de rust met een 1-0 tussenstand werd bereikt, zorgde Dolberg al vroeg in de tweede helft voor een verdubbeling van de marge. Een prima aanval leek aanvankelijk te eindigen met een schot van Ziyech dat werd geblokt, ware het niet dat Van de Beek de terugkomende bal in één keer perfect bij Dolberg afleverde. De spits nam knap aan en rondde vervolgens nog knapper af, door de bal al vallend in de bovenhoek te mikken.

De tot dan toe niet veel in het spel voorkomende Dusan Tadic tekende hierna nog binnen het uur voor de 3-0. Nadat Ziyech de bal aflegde aan Kristensen en een schot van de rechtsachter door Unnerstall niet lekker verwerkt kon worden, stond Tadic op de goede plek om er voor een leeg doel 3-0 van te maken.

Met Daley Sinkgraven en David Neres in de ploeg voor respectievelijk Tagliafico en Tadic en Klaas-Jan Huntelaar even later voor Dolberg ging Ajax in de slotfase nog op jacht naar meer treffers. Via invallers Neres (fraaie individuele actie) en Huntelaar (eindstation van een fraaie aanval) liep Ajax nog uit naar 5-0, waarna het slotakkoord voor Van de Beek was. De goed spelende middenvelder plaatste de bal met veel gevoel in de rechterbovenhoek en bepaalde zodoende de eindstand op 6-0.

Onana; Kristensen, De Ligt, Blind, Tagliafico (64' Sinkgraven); Schöne, De Jong; Ziyech, Van de Beek, Tadic (73' Neres); Dolberg (82' Huntelaar).

Lamprou, Varela, Veltman, Neres, Sinkgraven, Huntelaar, Labyad, Schuurs, De Wit, Cerny, Ekkelenkamp.