Ajax voetbalt zich eenvoudig naar ruime zege in Waalwijk

door Jesse ter Haar 1062

Ajax heeft zondag een uiterst eenvoudige 0-5 overwinning weten te boeken op RKC Waalwijk. De Amsterdammers kenden – op twee kansen in de eerste helft voor RKC na – geen enkel probleem met de thuisploeg en voetbalden zich door de wedstrijd heen overtuigend naar een ruime zege. Steven Berghuis en Sébastien Haller scoorden beiden twee keer, terwijl ook Jurriën Timber doel trof.

Ajax pakte vrijwel direct het initiatief in de wedstrijd, wat leidde tot twee kansen op een doelpunt binnen het eerste kwartier. Eerst was het Ryan Gravenberch die Haller wegstuurde. De spits ging op de goalie af, maar was net te laat bij de bal. Hierna was het Dusan Tadic die kon scoren. Hij kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied, maar schoot de bal met zijn mindere rechterbeen naast. Niet lang hierna werd het alsnog 0-1. Na hard werken van Daley Blind kon Tadic de bal hoog voorgeven op Haller, die knap raak kopte.

Was de opponent van de Amsterdammers dan helemáál kansloos? Nee, integendeel. Na 22 minuten stoomde Ahmed Touba op en probeerde hij het maar eens, maar dat schot was nog makkelijk voor Remko Pasveer. Het schudde Ajax extra wakker, want bijna meteen hierna stond het bijna 0-2. De captain ging alleen op de keeper af, maar hij vergat een keuze te maken en bleef met pijn achter na een ingreep van de goalie. Na 25 minuten was er een wereldredding van Pasveer nodig het op 0-1 te houden. Michiel Kramer kreeg een serieuze kopkans en kreeg de bal goed op doel, maar de ervaren Ajacied reageerde katachtig en keerde de poging.

De kans daarna was ook voor RKC Waalwijk. Jens Odgaard brak uit over links en wist Edson Álvarez van zich afschudden, maar zijn schot ging in het zijnet. Voor rust ontstonden er vervolgens nog twee kansen, waarvan er één inging. Eerst schoot Haller hoog over na een bal achter de verdediging van Antony, maar vlak voor rust viel de 0-2 dus alsnog. Tadic combineerde in het strafschopgebied met Blind, die op zijn beurt Berghuis in staat kon stellen om in een leeg doel binnen te schuiven.

Na rust gebeurde enige tijd niets, maar na zeven minuten dacht Ajax toch op 0-3 te komen. Berghuis stak Antony weg, die oog in oog met de goalie rustig bleef en de bal binnenschoof. De VAR gooide echter roet in het eten, want de Braziliaan bleek net aan buitenspel te hebben gestaan. De Amsterdammers gingen echter snel op de jacht om de 0-3 alsnog te maken en dat lukte. Lisandro Martínez gaf een knappe lange bal, waarna Haller uiteindelijk kon schieten. De keeper kon de bal nog keren, maar Berghuis was scherp en schoot in de rebound alsnog raak.

Ook de volgende serieuze doelpoging kwam van de kant van Ajax. Haller werd in de as aangespeeld door Blind, waarna de aanvaller uit Ivoorkust knap wegdraaide en over schoot. De Amsterdammers gingen in de tweede helft ook aan het wisselen. Eerst betrad Davy Klaassen het veld voor Gravenberch, waarna Erik ten Hag even later besloot rust te gunnen een Tadic en Antony. Mohamed Daramy en David Neres kwam erin voor de twee aanvallers. Op het gebied van voetbal en kansen gebeurde er in die periode weinig noemenswaardigs.

Toch kwam de ploeg van Ten Hag een kwartier voor tijd nog op 0-4. Invaller Neres bracht de bal in richting Daramy, de andere invaller. Hij kopte de bal gericht op Timber, die voor het doel stond te wachten. Hij had de bal voor het inschieten en deed dat dan ook laag en eenvoudig. Ook bij de vijfde Ajax-goal was Neres betrokken. De rechtsbuiten brak door over rechts en kon de bal door hard te werken afgeven aan Haller. De spits twijfelde geen seconde en schoot hard en hoog raak.

Hierna was het een kwestie van uitspelen voor beide ploegen en kreeg alleen Ajax nog twee goede kansen. Eerst kreeg Haller een niet te missen kans, maar hij de kreeg de bal toch niet langs de goalie. Hierna probeerde Zakaria Labyad het nog met een omhaal, maar hij raakte de lat. Het eindigde zodoende in een eenvoudige 0-5 zege voor Ajax in Waalwijk.