Ajax speelt in extremis gelijk in heenwedstrijd tegen tiental FK Bodø/Glimt

door Jon van Dam 9082

Ajax heeft in de eerste Conference League-wedstrijd tegen FK Bodø/Glimt gelijkgespeeld. In de Johan Cruijff ArenA eindigde het duel in 2-2. Branco van den Boomen en Steven Berghuis waren trefzeker namens Ajax, terwijl Albert Grønbæk beide Noorse treffers voor zijn rekening nam.

De bezoekers deelden na zo’n tien minuten al een plaagstootje uit via linksback Fredrik Bjørkan. Zijn schot kon makkelijk worden gepakt door keeper Diant Ramaj. In de zestiende minuut kwam Ajax echter wel op achterstand. De bezoekers speelden middels een counter makkelijk onder de druk van Ajax uit. Linksbuiten Jens Petter Hauge bracht vervolgens Grønbæk in stelling. De middenvelder liet Ramaj kansloos in de korte hoek: 0-1. Even daarvoor werd een doelpoging van Chuba Akpom over de lat getikt door keeper Kjetil Haug.

In de minuten na de goal maakte Ajax een aangeslagen indruk. Het duurde dan ook een tijdje voordat de thuisploeg weer in de buurt van het vijandelijke doel kwam. Kenneth Taylor liep na ruim een half uur spelen slim weg en probeerde het van afstand. Echter vloog zijn schot over het doel van Haug. Diezelfde Haug werd vijf minuten later opnieuw getest door een schot van afstand. Ditmaal was het Jordan Henderson die het probeerde, maar ook zijn inzet vormde geen probleem voor FK Bodø/Glimt.

Ajax kwam vlak voor rust met de schrik vrij. Een matige uittrap van Ramaj kwam voor de voeten van een Noorse aanvaller, maar die wist de bal niet onder controle te brengen in de zestien. Enkele ogenblikken later stichtte Ajax nog wat gevaar. Na goed werk van Hlynsson speelde de IJslander Brobbey aan in de zestien. De spits legde goed af op Akpom, die de bal daarna over het doel mikte.

Na rust probeerde Van ’t Schip iets teweeg te brengen met wat omzettingen. Borna Sosa kwam binnen de ploeg voor Devyne Rensch, terwijl Hlynsson en Akpom van positie wisselden. Tot het gewenste effect leidde het niet, aangezien FK Bodø/Glimt in de 63e minuut op een 0-2 voorsprong kwam. Grønbæk profiteerde van matig verdedigen door Ajax. Hij zette de uitploeg met zijn tweede doelpunt op rozen.

Ook verse krachten Carlos Forbs en Van den Boomen, die terugkwamen van een blessure, kregen Ajax niet direct aan het voetballen. Pas in de 83e minuut kregen de Amsterdammers weer eens de kans om wat terug te doen. Berghuis legde de bal panklaar voor Brobbey, maar de spits wist de bal niet in het doel te koppen.

Ajax draait de wedstrijd om in de absolute slotfase

In de 89e minuut werd Brobbey naar de grond getrokken in het strafschopgebied. Resultaat: een penalty voor Ajax en de bezoekers moesten met tien man verder. Van den Boomen benutte de strafschop, maar daarmee was de kous nog niet af. In de zevende minuut van de blessuretijd zette Berghuis Ajax op 2-2 met een bekeken lobje over keeper Haug. Daardoor gaat Ajax toch nog met een redelijke uitgangspositie naar de return in Noorwegen volgende week.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gooijer (Gaaei 90+2'), Šutalo, Hato, Rensch (Sosa 46'); Henderson, Taylor (Van den Boomen 71'); Berghuis, Akpom (Forbs 62'), Hlynsson (Rijkhoff 90+2'); Brobbey.

Wissels Ajax:

Rulli, Gorter, Gaaei, Forbs, Kaplan, Medić, Rijkhoff, Van den Boomen, Sosa, Fitz-Jim, Tahirović, Martha.

Opstelling FK Bodø/Glimt:

Haug; Wembangomo, Moe, Gundersen (Bjørtuft 74'), Bjørkan; Fet (Saltnes 25'), Berg, Grønbæk (Kapskarmo 81'); Sørli (Gulliksen 46'), Evjen, Hauge (Zugelj 74').

Wissels FK Bodø/Glimt:

Brøndbo, Sjong, Lode, Bjørtuft, Amundsen, Sørensen, Bassi, Saltnes, Gulliksen, Kapskarmo, Zugelj.

0-1 Albert Grønbæk (16')

0-2 Albert Grønbæk (63')
1-2 Branco van den Boomen (90+2', pen.)
2-2 Steven Berghuis (90+7', pen.)

- Lees en bekijk hier onze analyse over Ajax' tegenstander FK Bodø/Glimt.
- In aanloop naar dit duel sprak Ajax Showtime uitgebreid met de Noorse oud-Ajacied André Bergdølmo. Lees het interview met de voormalig verdediger hier!
- Devyne Rensch en Branco van den Boomen behoren na blessures weer tot de wedstrijdselectie. Ook Julian Rijkhoff is opgenomen in de wedstrijdgroep.