Ajax slaat grote slag in machtsstrijd JC ArenA

door Bart Veenstra 45

Ajax slaat grote slag in machtsstrijd JC ArenA

door Bart Veenstra 45

Laatst geüpdatet

De verhoudingen tussen Ajax als bespeler van de Johan Cruijff ArenA en het stadion zijn de laatste twee jaar zwaar op de proef gesteld, zo meldt Het Parool dat met acht betrokkenen gesprekken heeft gevoerd. Met meer reclame-inkomsten en medezeggenschap over het stadion heeft Ajax een grote slag geslagen in een slepende machtsstrijd met de Johan Cruijff ArenA.

Er werd zelfs gedreigd om elders in de stad een nieuw stadion te bouwen, maar dat idee is nu van de baan. Als huurder (Ajax) en verhuurder (de directie van het stadion) stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtszaal (2018) vanwege een conflict over reclamerechten. Ajax won de zaak uiteindelijk, waardoor Ajax zelf de reclame-inkomsten mag opstrijken van bedrijven waarmee de club een samenwerking heeft. Er loopt nog wel een hoger beroep van het stadion, dat door de uitspraak geen reclameruimte meer kan verkopen op wedstrijddagen en daardoor minder inkomsten heeft.

Bovengenoemd conflict droeg bij aan de moeilijke relatie tussen Rutger Arisz, tot voort kort operationeel directeur van Ajax, en Henk Markerink, de directeur van de Johan Cruijff ArenA. Het stadion stelde in augustus 2017 het stadion ter beschikking voor een concert van U2, terwijl enkele dagen later Ajax een belangrijk Champions League-kwalificatieduel speelde tegen OGC Nice. Na de uitschakeling heerste er woede over de vermeende slechte staat van het veld. 'Juist vanwege zorgen daarover had algemeen directeur Edwin van der Sar nog vóór het contracteren van U2 geprotesteerd', schrijft Het Parool.

Arisz dreigde vervolgens met de bouw van een nieuw stadion elders in Amsterdam. 'Dat belastte de toch al moeizame onderhandelingen tussen Ajax, de gemeente Amsterdam en het stadion over een naamswijziging in de Johan Cruijff ArenA. Volgens ingewijden droeg dit alles bij aan het vertrek van Arisz uit de Ajaxdirectie. Arisz zelf weigert commentaar', vervolgt de krant.

Uiteindelijk moesten er mediators aan te pas komen om de verhoudingen weer werkbaar te maken. Nog altijd zijn zij betrokken bij het opstellen van een verdeling van de kosten en opbrengen tussen Ajax en het stadion. Inmiddels is er wel overeenstemming bereikt over een nieuw aansturingsmodel van het stadion, met medezeggenschap van Ajax en de gemeente Amsterdam. Ajax en de Johan Cruijff ArenA waren niet bereikbaar voor commentaar, terwijl betrokkenen laten weten dat de relatie tussen beide partijen nu goed is.

Denk jij dat de Oranje Leeuwinnen met 1-2 van Italië winnen? Zet dan in en krijg 8,15 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.