Ajax rekent af met PAOK en houdt zicht op Champions League

door Gino Haverkamp 2186

Ajax blijft zicht houden op de groepsfase van de Champions League. In de eigen Johan Cruijff ArenA wist de ploeg van Erik ten Hag af te rekenen met PAOK Saloniki: 3-2. Dusan Tadic was de gevierde man aan Amsterdamse zijde. Hij wist tweemaal een penalty te verzilveren, terwijl Nicolás Tagliafico raak kopte vanuit een corner. Zodoende heeft Ajax zich weten te plaatsen voor de play off-ronde van de Champions League.

Gedurende de eerste helft was het vooral Ajax dat het initiatief nam. Los van twee schoten van Donny van de Beek was de thuisploeg echter niet heel gevaarlijk. Dat was PAOK Saloniki via Diego Biseswar wel. De oud-Feyenoorder kreeg in de 23e minuut de bal vlak buiten de zestienmeter en kon zo uithalen. Met een punter van afstand liet hij doelman André Onana kansloos: 0-1 voor de Grieken.

Na de goal bleef Ajax het initiatief houden. De bezoekers konden enkel wat verrichten via wat counters. Na zo’n half uur spelen werd David Neres in een overbevolkt zestienmetergebied in de rug geduwd en dat was in de ogen van de scheidsrechter genoeg voor een pingel. Vaste penaltynemer Dusan Tadic zag zijn schot echter gekeerd worden door de Griekse doelman.

Ruim tien minuten later kon de Serviër revanche nemen, nadat doelpuntenmaker Biseswar in de eigen zestienmeter hands maakte en daarmee een penalty tegen kreeg. Deze keer bleef Tadic wel koel en kon hij zodoende de 1-1 binnenschieten. Met die tussenstand doken Ajax en PAOK Saloniki de rust in.

De tweede helft hervatte de ploeg van trainer Erik ten Hag zonder Razvan Marin, die in de kleedkamer achterbleef en werd vervangen door Sergino Dest. Daardor kwam Mazraoui terecht op het middenveld. Dat veranderde echter niets aan de verhoudingen op het veld. Ajax bleef de bovenliggende ploeg, terwijl PAOK het nog steeds moest hebben van de omschakeling en zo nu en dan gevaarlijk was. Ajax bleef de meeste kansen hebben, onder meer via Martinez en Ziyech, maar de bevrijdende 2-1 viel pas in de 79e minuut. Vlak nadat Klaas-Jan Huntelaar inviel kreeg Ajax een corner. Ziyech nam die en plantte die zo op het hoofd van Nicolás Tagliafico, die de bal laag in de linkerhoek kopte.

Amper vijf minuten later scoorde Ajax weer. Bij een corner van Ziyech werd Huntelaar naar de grond gewerkt, waarna Ajax weer een penalty kreeg. Wederom legde Tadic aan en wederom scoorde de Serviër, zijn tweede van de avond.

Aan het einde van de wedstrijd werd het nog even billenknijpen. In de blessuretijd scoorde Biseswar wederom: 3-2. Dat bleek voor de Grieken echter niet genoeg om Ajax te verschalken. De thuisclub behield haar voorsprong en heeft zich zodoende weten te plaatsen voor de play off-ronde van de Champions League. Daarin neemt de ploeg van Erik ten Hag het op tegen APOEL Nicosia, dat eerder op de avond afrekende met FK Qarabag.

Onana; Mazraoui, Veltman, Martínez, Tagliafico; Marin (Dest 46'), Blind; Van de Beek (De Wit 89'), Neres (Huntelaar 78'), Ziyech; Tadic.

Varela, Schuurs, Álvarez, Dest, De Wit, Promes, Huntelaar.

Opstelling PAOK:

Paschalakis; Matos, Crespo, Varela, Giannoulis; Jabá (Limnios 71'),El Kaddouri, Esiti, Biseswar; Pelkas (Sviderski 63'), Akpom.

Wissels PAOK:

Misic, Zivkovic, Limnios, Stoch, Swiderski, Ingason, Douglas.

0-1 Biseswar (23')
1-1 Tadic (43' pen)
2-1 Tagliafico (79')
3-1 Tadic (85' pen)
3-2 Biseswar (90')

Volg de wedstrijd via Twitter:

Denk jij dat Ajax met 2-0 wint van PAOK? Zet dan in en krijg 6,35 keer je inzet terug!