Ajax pakt doelpuntenrecord en dendert door

door Jesse ter Haar 2605

Ajax heeft dinsdagavond relatief eenvoudig met 4-2 weten te winnen van Vitesse. Hiermee blijven de Amsterdammers aan kop op de ranglijst met nog twee wedstrijden te gaan. Ook werd er een record gevestigd, want Ajax scoorde als eerste Nederlandse ploeg ooit 159 doelpunten in één seizoen in alle competities.

De wedstrijd begon met een duidelijk beeld. Vitesse trok zich met vijf verdedigers terug en Ajax moest de muur gaan slechten. Toch was Donny van de Beek al snel dichtbij de 1-0 voorsprong. Nicolás Tagliafico gaf voor vanaf links, maar de middenvelder raakte de bal verkeerd. Zijn poging verdween ver naast het doel. Aan de andere kant waagde Vitesse via Max Clark ook een poging, maar Onana kon dat schot eenvoudig klemmen.

Na een minuut of twintig spelen ontstond de tweede échte kans voor Ajax. Matthijs de Ligt torende boven iedereen uit bij een corner, wist ook te koppen, maar Remko Pasveer wist te redden voor de Arnhemmers. Enkele minuten hierna kreeg Hakim Ziyech een bijna identieke kans aan die van Van de Beek, maar ook hij raakte de bal niet goed. Kasper Dolberg was even later de volgende die een kans kreeg. Hij leek binnen te gaan tikken bij de eerste paal, maar hij kwam, mede door toedoen van de verdediger, net tekort.

Vitesse bleef vooral ongevaarlijk, maar leek hierna via Thomas Buitink wel een goede kans te gaan krijgen. De spits ontsnapte aan de Ajax-defensie, maar Daley Blind achterhaalde de jongeling en ontnam hem de bla. Hierna kwam Dolberg weer door aan de andere kant van het veld. De Deen ging sterk door, slalomde door de defensie en ging naar de grond. De VAR bekeek het moment, maar zag er niet genoeg in voor een penalty.

Kort voor rust werd het dan alsnog 1-0. Dusan Tadic kwam goed door op rechts, draaide naar binnen en gaf voor. Ziyech stond bij de tweede paal, fopte zijn directe tegenstander en schoot keurig binnen. In de absolute slotfase van de eerste helft moest Ajax misschien wel op een 2-0 voorsprong komen, maar Dolberg bleek de egoïstisch. De spits ging voor eigen succes, terwijl Ziyech op rechts totaal vrijstond. Op die manier bleef het 1-0 bij rust.

Meteen na rust kreeg Dolberg ook meteen de kans op de 2-0. Hij ging, door een fout van de Vitesse-defensie, alleen op Pasveer af, maar schoot wild naast en over. Even later kreeg de spits ook maar meteen zijn volgende mogelijkheid. Joël Veltman gaf voor vanaf rechts en de Deen kwam knap voor zijn man, maar miste geluk in de afronding. Een kleine tien minuten na rust viel dan alsnog de 2-0. De Ligt werd omlaag getrokken in het strafschopgebied en de scheidsrechter wees naar de stip. Tadic nam plaats achter de bal en schoot competitiedoelpunt nummer 23 binnen.

Om honderd procent zeker te zijn van de overwinning, werd kort hierna ook de 3-0 maar gemaakt. Het was Schöne die een corner nam en De Ligt die de hoekschop binnen kon knikken. Een minuut hierna was de 4-0 dichtbij. Ziyech leek de bal uiteindelijk binnen te kunnen lopen, maar de VAR stak er een stokje voor en gaf buitenspel. Na een minuut of 65 scoorde ook Vitesse. Navarone Foor werd vrij gelaten bij een voorzet en dat kwam de Ajax-defensie duur te staan. Hij werkte rustig binnen achter André Onana.

Hierna kende Vitesse een wat betere fase. Erik ten Hag wisselde Ziyech en Tagliafico en dat kwam het spel niet ten goede. De Arnhemmers konden enkele keren gevaarlijk worden, maar meer schade bleef Ajax in die fase bespaard. Scoren deden de Amsterdammers zelf nog wel. Jurgen Ekkelenkamp kwam erin en werd vrijwel meteen neergelegd in het strafschopgebied. Ajax kreeg een penalty en Tadic ging opnieuw achter de bal staan. Hij faalde niet en scoorde de 4-1.

Net wanneer je denkt dat het daarmee klaar was, scoorde ook Vitesse weer. Martin Ödegaard gaf voor vanaf rechts en wist Oussama Darfalou te bereiken bij de tweede paal. Hij wist de bal achter Onana te werken. In het vervolg van de wedstrijd was het duidelijk dat de ontmoeting gespeeld was en dus werd er niet meer gescoord.

Onana; Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico (Kristensen 63'); Schöne (Ekkelenkamp 79'), Van de Beek, De Jong; Ziyech (Neres 63'), Dolberg, Tadic.

Lamprou, Varela, Kristensen, Neres, Magallán, Labyad, Traoré, Schuurs, De Wit, Ekkelenkamp.