Ajax ontloopt topteams bij Champions League-loting; PSG en Juventus blijven opties

door Bart Veenstra 146

Bron Ajax Showtime

Ajax ontloopt topteams bij Champions League-loting; PSG en Juventus blijven opties

door Bart Veenstra 146

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan zich na het definitief veiligstellen van de groepswinst in de Champions League opmaken voor de loting van de achtste finales. De Amsterdamse club ontloopt vele Europese grootmachten, al is de kans op een loting tegen bijvoorbeeld Paris Saint-Germain of Juventus wél een mogelijkheid.

Op maandag 13 december (12.00 uur) gaat Ajax de koker in voor de loting van de achtste finales in de Champions League. Van 'makkies' in deze fase van het toernooi kan geen sprake meer zijn, al zal men er in Amsterdam blij mee zijn dat het vanwege de groepswinst enkele hele grote tegenstanders zal ontlopen.

Ajax ontloopt sowieso clubs als Manchester City, Liverpool, Bayern München, Manchester United en mogelijk ook Chelsea. Wie kan Ajax dan wel treffen? Per groep valt hieronder te lezen hoe de zaken ervoor staan en wie Ajax zou kunnen loten in de achtste finales van de Champions League.

Groep A

In groep A is in de vijfde speelronde de beslissing gevallen wat betreft de eerste en de tweede plaats. Manchester City wist in eigen huis met 2-1 te winnen van Paris Saint-Germain en om die reden zijn de Engelsen zeker van de groepswinst. Ajax zal zodoende niet kunnen loten tegen Manchester City. Paris Saint-Germain, het sterrenensemble met spelers als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar, is wel een mogelijke opponent van Ajax in de achtste finales.

Stand groep A:

1. Manchester City 5 - 12 (17-8)
2. Paris Saint-Germain 5 - 8 (9-7)
3. RB Leipzig 4 - 4 (13-13)
4. Club Brugge 4 - 4 (5-16)

Groep B

In groep B is Liverpool al enige tijd zeker van de groepswinst. De Engelsen zijn dit Champions League-seizoen behoorlijk op dreef met vijftien punten uit vijf wedstrijden. Ook in de Premier League doet Liverpool volop mee om de titel. Pas één keer werd er verloren en afgelopen weekeinde werd Arsenal nog van de mat gespeeld (4-0). Dat Ajax een Liverpool in vorm ontloopt, is dan ook goed nieuws.

De strijd om plek twee ligt in deze groep nog helemaal open. FC Porto staat op dit moment met vijf punten op plaats twee, terwijl AC Milan en Atlético Madrid op vier punten staan. AC Milan sluit de groepsfase af met een thuisduel met Liverpool, terwijl Atlético Madrid op bezoek gaat bij FC Porto.

Stand groep B:

1. Liverpool 5 - 15 (15-5)
2. FC Porto 5 - 5 (3-8)
3. AC Milan 4 - 4 (5-7)
4. Atlético Madrid 4 - 4 (4-7)

Groep D

In groep D maken Real Madrid en Internazionale de dienst uit. Beide clubs zijn al zeker van een plek in de achtste finales, al is het nog niet zeker wie er eerste wordt en wie tweede. In een rechtstreeks duel zullen Real Madrid en Internazionale uitmaken wie er met de groepswinst van doorgaat. Real Madrid, dat twee punten meer heeft en in eigen huis speelt, lijkt wel in het voordeel te zijn.

Stand groep D:

1. Real Madrid 5 - 12 (12-3)
2. Internazionale 5 - 10 (8-3)
3. FC Sheriff 5 - 6 (6-10)
4. Shakhtar Donetsk 5 - 1 (1-11)

Groep E

In groep E is het in de Champions League ongenaakbare Bayern München al zeker van de groepswinst. De Duitse topclub won tot nu toe al zijn wedstrijden en ook in de Bundesliga staat Die Bayern wederom bovenaan. Dat Ajax Bayern München ontloopt in de achtste finales is dan ook een geruststelling voor de fans van de Amsterdamse club.

De strijd om plek twee ligt ook na de afgelopen speelronde nog helemaal open. FC Barcelona staat nu nog tweede, maar SL Benfica zit de Catalaanse club op de hielen. Barça heeft nu nog twee punten meer, maar moet nog wel op bezoek bij Bayern München. SL Benfica daarentegen treft Dinamo Kiev in eigen huis. Bij een zege van SL Benfica, zal Barça per se moeten winnen van Bayern München. Elk ander resultaat zou uitschakeling in de Champions League betekenen voor FC Barcelona. Als FC Barcelona en SL Benfica eindigen met hetzelfde puntenaantal, gaan de Portugezen namelijk door vanwege een beter onderling resultaat.

Stand groep E:

1. Bayern München 5 - 15 (19-3)
2. FC Barcelona 5 - 7 (2-6)
3. SL Benfica 5 - 5 (5-9)
4. Dinamo Kiev 5 - 1 (1-9)

Groep F

In groep F is Manchester United, dat in de eigen competitie hopeloos uit vorm is, al zeker van de groepswinst. De Engelsen wonnen in de vijfde speelronde met 0-2 bij Villarreal CF en daarmee is de eerste plaats een feit.

De strijd om de tweede plaats ligt nog volledig open. In een rechtstreeks duel zullen Villarreal CF en Atalanta Bergamo uitmaken wie er als nummer twee doorgaat naar de achtste finales. Villarreal heeft op dit moment één punt meer, maar Atalanta Bergamo heeft in de zesde speelronde het thuisvoordeel.

Stand groep F:

1. Manchester United 5 - 10 (10-7)
2. Villarreal 5 - 7 (9-7)
3. Atalanta Bergamo 5 - 6 (10-10)
4. Young Boys 5 - 4 (6-11)

Groep G

In groep G heeft iedereen nog kans om door te gaan. Lille OSC is op dit moment met acht punten de koploper, terwijl Red Bull Salzburg op plek twee volgt met zeven punten. Sevilla FC staat derde met zes punten, waarna VfL Wolfsburg op plek vier volgt met vijf punten.

In de laatste speelronde gaat koploper Lille OSC op bezoek bij nummer laatst VfL Wolfsburg. Bij een zege klimt VfL Wolfsburg sowieso over de Fransen heen, omdat het onderling resultaat - na de eerdere 0-0 in Frankrijk - dan in het voordeel van de Duitsers is.

Sevilla gaat in de laatste speelronde op bezoek bij Red Bull Salzburg. De Spanjaarden zijn bij een zege zeker van een plek in de volgende ronde, al geldt datzelfde ook voor Red Bull Salzburg. In Spanje hielden beide ploegen het bij een 1-1 gelijkspel.

Stand groep G:

1. Lille OSC 5 - 8 (4-3)
2. Red Bull Salzburg 5 - 7 (7-6)
3. Sevilla FC 5 - 6 (5-4)
4. VfL Wolfsburg 5 - 5 (4-7)

Groep H

In groep H is de kans na de afgelopen speelronde groot dat Chelsea groepswinnaar wordt. De Engelsen wonnen met 4-0 van Juventus en hebben om die reden het betere onderlinge resultaat ten opzichte van de Italianen. Beide clubs staan na vijf gespeelde wedstrijden op twaalf punten.

In de laatste speelronde gaat Chelsea op bezoek bij Zenit Sint-Petersburg, terwijl Juventus in eigen huis aantreedt tegen Malmö FF. Wanneer Juventus wint van Malmö FF, zal ook Chelsea moeten winnen om de groep te winnen. Chelsea is op dit moment de koploper van de Premier League, terwijl Juventus het hele seizoen al kwakkelt in de Serie A. De Oude Dame staat op een teleurstellende achtste plaats.

Stand groep H:

1. Chelsea 4 - 12 (10-1)
2. Juventus 4 - 12 (9-6)
3. FC Zenit 4 - 4 (7-7)
4. Malmö FF 4 - 1 (1-13)

Mogelijke tegenstanders Ajax op een rij

Groep A: Paris Saint-Germain
Groep B: FC Porto, AC Milan of Atlético Madrid
Groep D: Internazionale of Real Madrid
Groep E: FC Barcelona of SL Benfica
Groep F: Villarreal CF of Atalanta Bergamo
Groep G: Lille OSC, RB Salzburg, Sevilla FC of VfL Wolfsburg
Groep H: Juventus of Chelsea

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties