Ajax ondanks gemiste kansen en mindere tweede helft verdiend langs NEC

door Jesse ter Haar 3341

Bron AS

Ajax ondanks gemiste kansen en mindere tweede helft verdiend langs NEC

door Jesse ter Haar 3341

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zondag een verdiende overwinning op NEC weten te boeken. De Amsterdammers begonnen goed, maar de overtuiging verdween na de thee enigszins uit het spel. De Ajacieden knokten zich echter naar de drie punten: 0-1.

Na ruim vijf minuten ontstond de eerste kans van de wedstrijd. Steven Berghuis probeerde het namens Ajax van enige afstand en trof de lat. Hierna was het een minuut of tien wachten op het volgende hoogtepunt. Steven Bergwijn ging aan het combineren met Dusan Tadic en besloot te schieten, maar hij stuitte op Lasse Schöne, die geblesseerd raakte bij het blokkeren van het schot. In de nastoot probeerde Berghuis het, maar hij kon Jasper Cillessen niet in de problemen brengen. De volgende kans voor Ajax ontstond uit een vrije trap van Berghuis. Maar liefst drie Ajacieden kwamen vrij in de zestien, maar zij lieten na een echte keuze te maken en dus ging de kans aan de neus van de spelers voorbij.

Het regende even kansen in die fase, want vrijwel meteen hierna kreeg Bergwijn een behoorlijk grote kans. Na goed combinatievoetbal leek de aanvaller de bal voor het inschieten te hebben, maar Cillessen wist in de korte hoek een puike redding te verrichten. Hierna was het Jurriën Timber, die van achteruit opstoomde en na een combinatie met Tadic op doel schoot. De hoek was echter te lastig en dus trof hij het zijnet. Een bal breed op collega Bergwijn leek een betere optie. Hierna kroop NEC enigszins uit haar schulp, maar Calvin Bassey greep de kans om zich te onderscheiden. Eerst was hij Landry Dimata te snel af en even daarna was hij Elayis Tavsan de baas in een één-op-één-duel. Een gevaarlijk schot kwam er dankzij de verdediger niet.

Enkele minuten later kon Dimata wel schieten, maar het leverde geen echt gevaar op voor Gerónimo Rulli. Het was op dat moment even geleden, maar hierna was het weer tijd voor een gevaarlijk moment van Ajax. Tadic legde de bal bij de tweede paal neer, waarna er gevaar ontstond door een door Edson Álvarez gewonnen duel. Het stelde Davy Klaassen en Bassey in staat om pogingen te wagen, maar in beide gevallen stond Schöne in de weg. In de slotfase van de eerste helft probeerde Owen Wijndal nog door te breken over links, maar verdediger Bart van Rooij legde hem neer en kreeg een gele kaart, zoals Mohammed Kudus die eerder in de wedstrijd ook kreeg. Ajax en NEC gingen rusten met de brilstand op het scorebord.

In de tweede helft was het al snel raak voor Ajax. Bergwijn en Tadic leverden goed werk bij de zijlijn, waarna de Serviër de bal voorgaf op Kudus. De Ghanees kwam voor zijn directe tegenstander en werkte de bal via diezelfde speler van NEC het doel in. Aan de andere kant was de uitploeg vervolgens al snel dicht bij de gelijkmaker. Magnus Mattsson ontving de bal na een goede NEC-aanval, maar zijn aanname was onvoldoende, waardoor Rulli de kans kreeg om in te grijpen en dat goed deed. Hierna viel het even stil voor wat betreft echte kansen, maar na bijna zeventig minuten werd dat weer doorbroken. Uit een corner wist Klaassen de bal te raken, waarna de echte kans voor Kudus was. Hij kopte de bal echter van dichtbij over.

In het vervolg van de wedstrijd ontstonden er nog maar weinig hoogtepunten. NEC was niet bij machte om Ajax echt pijn te doen, terwijl de Amsterdammers niet vol meer voor de tweede treffer leken te gaan. Echt gevaar ontstond er van Ajax’ kant dan ook niet meer. Namens de Nijmegenaren probeerde Anthony Musaba het vlak voor tijd nog eens, maar hij had zijn vizier niet op scherp staan. Ondanks een duidelijk mindere tweede helft van Ajax werden de drie punten in Amsterdam gehouden. Op die manier boekten de Amsterdammers de 1500ste zege in de clubhistorie in de Eredivisie.

Opstelling Ajax:

Rulli; Rensch, Timber, Bassey, Wijndal; Berghuis (Taylor 67'), Álvarez, Klaassen (Grillitsch 90+2'); Kudus (Conceição 90+4'), Tadić, Bergwijn (Brobbey 67').

Wissels Ajax:

Stekelenburg, Pasveer, Taylor, Brobbey, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Baas, Regeer, Fitz-Jim, Conceição, Hato.

Opstelling NEC:

Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler, El Karouani; Schöne (Baldursson 46'), Tannane, Proper; Tavsan, Dimata, Mattsson.

Wissels NEC:

Branderhorst, Janse, Bronkhorst, Kramer, Bruijn, Baldursson, Marques, Cissoko, Lartey Sanniez, Musaba.

Doelpunten:

1-0 Mohammed Kudus (52')

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.