Ajax O18 wint nipt van De Graafschap O18; Ajax O15 speelt gelijk

door Brent Tomassen 46

Ajax O18 heeft een verdiende, maar benauwde 3-2 zege geboekt op de leeftijdgenoten van De Graafschap. Op een ander veld van Sportpark De Toekomst wist Ajax O15 niet te winnen van AZ O15, het duel eindigde in 1-1,

FT| Ajax O18 - De Graafschap O18 (3-2)

Het duel tussen Ajax O18 en De Graafschap O18 had even tijd nodig om het publiek te boeien. Er gebeurde het eerste kwartier tamelijk weinig. Net toen dat kwartier voorbij was, sloegen de bezoekers echter toe. Een knappe voorzet vanaf links werd in het doel gewerkt door De Graafschap-speler Tycho Grotenhuis. Ajax O18 moest aan de bak.

En dat deden de jonge Ajacieden dan ook, want vier minuten later viel de gelijkmaker al via Rico Speksnijder. Hij probeerde het vanaf de rand van het zestienmeter gebied, maar zijn schot, of beter gezegd rollertje, maakte weinig indruk. Alsnog verkeek iedereen zich op de inzet, want prompt belandde de bal in de rechteronderhoek: 1-1.

In de 30e minuut was het weer raak. Stanis Idumbo Muzambo stuurde spits Yoram Boerhout de diepte in, waarna de aanvaller het op het dribbelen zette. Succesvol, want oog-in-oog met de keeper stifte hij de bal slim het doel in. Dat was gelijk de laatste goal van het eerste bedrijf. Ajax O18 was wel een aantal keer dichtbij nog een treffer, via onder meer Boerhout en Idumbo Muzambo, maar de bal wilde het net niet in. Met een 2-1 tussenstand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Na rust begon de thuisploeg weer met aanvallen en dat leverde Boerhout direct een grote kans op na een steekbal van Speksnijder. De spits schoot recht op de keeper van De Graafschap. Ook pogingen van Idumbo Muzambo, invaller Rida Chahid en Olaf Gorter leverden niks op. Verrassend viel de gelijkmaker aan de andere kant. Koen Jongejan kon een voorzet vanaf de rechterkant voor de Superboeren binnentikken: 2-2.

Gelukkig voor Ajax duurde deze teleurstelling niet lang. Een schot van Chahine van Bohemen kwam op de hand van een verdediger van De Graafschap, waarna Boerhout zijn tweede goal mocht aantekenen vanaf de strafschopstip. Hierna volgde nog een poging van invaller Mohamed Hamouchi, maar een gekruld schot van de aanvaller ging nipt over. Zodoende eindigde de wedstrijd in 3-2.

Opstelling Ajax O18

Reverson; Henry (72' Geoffrey), Viereck, Hato, Van Bohemen; Gorter (83' Voute), Alders (83' Oughcha), Idumbo; Speksnijder (72' Hamouchi), Kalokoh (Chahid 46'); Boerhout.

Wissels Ajax O18

Alegoz, Voute, Bijnoe, Geoffrey, Oughcha, Chahid, Hamouchi.

Opstelling De Graafschap O18

Alderden; Berkel, Hartgers, Inge, Brank, Grotenhuis, Slijkhuis, Van Eif, Van Riel, Radstake, Keukens.

Wissels De Graafschap O18

Van Dillen, Ostendorp, Jongejan, Van Haaren, Van Schooneveld, Bosveld, Siecker.

FT| Ajax O15 - AZ O15 (1-1)

Het eerste kwartier van de wedstrijd bleef zonder gevaar voor beide ploegen. Na zeventien minuten mocht Kennynho Kasanwirjo vrij inkoppen, maar dat deed de Ajacied recht op de Alkmaarse goalie. Een paar minuten later schonk Eternel Barron een kans op de openingsgoal aan Marley Álvarez Perez, maar de voorzet bleek net te lastig te zijn voor laatstgenoemde om binnen te schieten.

Miguel Joao da Silva en Jonas Veltman mochten een paar minuten daarna hun kans wagen oog in oog met de doelman van AZ, maar ook zij slaagden er niet in om te scoren. Aan de andere kant wist Ajax-keeper Mark Engel de treffer van de bezoekers te voorkomen door een schot van Nuur Mohamed Ahmed te keren. De rebound ging hoog over.

In de blessuretijd van de eerste helft was het dan toch raak voor de Amsterdammers. Veltman zette Barron vrij voor de keeper, waarna de laatste de bal onder de doelman door kon schuiven: 1-0. Zo gingen beide ploegen rusten.

In de tweede helft schoot AZ het best uit de startblokken wat meteen in de 1-1 resulteerde. Een onterechte vrije trap werd ingekopt door Ahmed. De thuisploeg besloot te wisselen en bracht Pharell Nash voor Barron, De invaller mocht gelijk aanleggen voor een vrije trap en was bijna direct trefzeker, maar zijn inzet werd knap gekeerd.

Hierna begon de irritatie te ontstaan bij zowel Ajax als AZ en vielen er aan beide kanten gele kaarten, onder meer voor het wegschieten van de bal. Gelukkig werd er ook nog gevoetbald en dat leverde bijna een voorsprong voor Ajax O15 op. Joao da Silva stuurde Nash weg, maar het schot belandde slechts in het zijnet. Diep in blessuretijd bleek de irritatie het grootst aan Alkmaarse kant. Adam Ouaziz trapte de bal voor de tweede keer weg, kreeg weer geel en dus rood. Doelpunten vielen er niet meer en zo eindigde de wedstrijd onbeslist: 1-1.

Opstelling Ajax O15

Engel; Kasanwirjo, Cruden, Vieillevoye, De Falco (70' van der Aa); Sherrif, Fränkel (70' Bouchouari), Veltman; Alvarez Perez (78' Haps), Barron (62' Nash); Joao da Silva.

Wissels Ajax O15

Bonevacia, Bouchouari, Nash, Van der Aa, Haps.

Opstelling AZ O15

Molenaar, Carrilho, Lede, Hart Perez, Van der Velde, De Flart, Zekri, Ahmed, Ouaziz, Groot, Alimi.

Wissels AZ O15

Dobbe, Hupsel, Tuijn, Dickhaut.

Doelpunten

1-0 Eternal Barron (41')
1-1 Nuur Mohamed Ahmed (47')

Rode kaarten:

80+3' Adam Ouaziz (AZ)