Ajax O18 speelt Mini-Klassieker in Rotterdam gelijk; O15 en O16 winnen doelpuntrijk

door BadembaBarrie 78

Ajax O18 heeft op bezoek bij Feyenoord gelijkgespeeld. In de Mini-Klassieker kwam de thuisploeg al vroeg op voorsprong en duurde het voor Ajax tot de zeventigste minuut om gelijk te maken. Daarna waren er kansen over en weer voor de winst, maar het bleef gelijk. Ajax O15 won een doelpuntrijk duel met 4-3 van ADO Den Haag. Ajax O16 boog een 2-0 achterstand in Den Bosch om in een 2-4 overwinning.

FT | Feyenoord O18 - Ajax O18 (1-1)

Ajax O18 heeft de Mini-Klassieker in Rotterdam gelijkgespeeld. Op Varkenoord hadden de Amsterdammers het meeste balbezit, maar wisten ze dat in de eerste helft onvoldoende om te zetten in kansen. Na rust vielen de kansen op een gegeven moment als rijpe appels, maar scoren lukte de Amsterdammers maar één keer. Omdat Feyenoord dat ook deed, zal Ajax het met één punt moeten doen, waarmee het verzaakt de koppositie in de competitie de verstevigen.

Ajax kwam al snel op achterstand op Varkenoord. Délano van der Heijden haalde namens de thuisploeg uit en passeerde Sten Kremers in de verre hoek. Het had weinig gescheeld of de Amsterdammers hadden nog voor de tiende minuut tegen een 2-0 achterstand aangekeken. Feyenoord werd direct na de 1-0 weer gevaarlijk, maar ditmaal wist Kremers de bal wel uit zijn doel te houden.

Even dreigde volledige capitulatie bij Ajax, maar de Amsterdamse talenten herpakten zich snel en kregen na ruim een kwartier een uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Yoram Boerhout kon uit de draai schieten en had een nagenoeg leeg doel voor zich, maar zijn schot was te wild en vloog over.

Ondanks dat Ajax het meeste balbezit had, had Feyenoord halverwege de tweede helft de betere kansen. Het meest noemenswaardige doelgevaar van Amsterdamse tot aan de rust was een afstandsschot van Oualid Agougil dat uit de hoek getikt werd door Feyenoord-goalie Mannou Berger. Omdat Feyenoord de aanvallende teugels met de voorsprong op zak iets meer liet vieren en Kremers alert was bij het doelgevaar dat de Rotterdammers wel stichtten, zochten beide ploegen de kleedkamer op met 1-0.

Na rust ontstond er een opener wedstrijd, waarin Ajax zich nadrukkelijker voor het doel van Berger meldde. Via Nassef Chourak, Boerhout en Stanis Idumbo Muzambo ontstonden er grote kansen voor de Amsterdammers, maar Chourak en Idumbo hadden het vizier niet op scherp, terwijl Boerhout buitenspel bleek te staan. Na 55 minuten leek Raphaël Sarfo alsnog voor de 1-1 te gaan tekenen, toen hij de bal vanuit de zestien voor het inschieten had. De mee opgekomen rechtsback knalde het leerwerk echter kiezelhard tegen de lat, waarna ook invaller Mohamed Hammouchi de bal niet achter Berger wist te krijgen.

Zo leek de 1-1 in de lucht te hangen, maar liet ook de thuisploeg zich niet onbetuigd. Zo kopten Djomar Giersthove en Zepiqueno Redmond uit kansrijke posities over en moest Kremers na ruim een uur ingrijpen na een gevaarlijke uitbraak van Feyenoord.

Na een kleine zeventig minuten was daar dan toch de gelijkmaker. Uit een goede aanval vond Sarfo zijn mede-back Chahine van Bohemen. Die bleef rustig en werkte de bal, in tegenstelling tot zijn aangever een kwartier eerder, wel achter Berger voor 1-1. Gesterkt door de gelijkmaker ging Ajax op zoek naar meer. Zo kreeg Idumbo een goede kans na voorbereidend werk van Sarfo, maar wist de nummer tien de doelman niet te passeren. Datzelfde scenario ontvouwde zich na tachtig minuten na een goede dribbel en poging van de Belg. Opnieuw bleek Berger dus een sta-in-de-weg.

Van een echt slotoffensief van Ajax was echter geen sprake. Feyenoord rechtte de rug in de slotfase en trok het spel weer meer naar zich toe. Het was dreigend in de omschakeling en Kremers leek niet meer zo steady in zijn doel als eerder in de wedstrijd. Ondanks enkele hachelijke situaties in de zestien, wist Feyenoord echter niet meer te scoren. In de blessuretijd kwam Ajax er nog één keer gevaarlijk uit, andermaal via Idumbo. Ditmaal was hij aangever, maar hij zag Rico Speksnijder net tekort komen om zijn voorzet binnen te tikken. Zo eindigde de Mini-Klassieker op Varkenoord in 1-1.

Opstelling Ajax O18:

Kremers; Sarfo (Henry 84'), Viereck, Hato, Van Bohemen; Alders, Agougil, Idumbo Muzambo; Chourak (Speksnijder 75'), Boerhout (Gorter 75'), Kalokoh (Hammouchi 46')

Wissels Ajax O18:

Reverson, Henry, Bijnoe, Speksnijder, Voute, Hamouchi, Gorter

1-0 Délano van der Heijden (8')
1-1 Chahine van Bohemen (70')

- De wedstrijd is live te volgen via het YouTube-kanaal van Feyenoord:

FT | Ajax O15 - ADO Den Haag O15 (4-3)

Ajax O15 heeft in een enerverende wedstrijd de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag onder zich weten te houden. De thuisploeg had het betere van het spel, maar zag de bezoekers desondanks tot tweemaal toe op voorsprong komen en de stand – na de eerste voorsprong van Ajax – ook nog een keer gelijktrekken. Een fraaie solo van Eternal Barron bleek uiteindelijk alsnog genoeg voor de drie punten: 4-3.

Voor de doelpuntrijke wedstrijd die het zou worden, was de openingsfase opvallend tam. Geen van beide ploegen wist voor echt doelgevaar te zorgen en het duurde een klein kwartier voor het eerste noemenswaardige moment in de wedstrijd plaatsvond. Ali Sheriff probeerde het van afstand en deed dat goed, maar zag zijn poging uiteindelijk op de lat uiteenspatten. Aan de overzijde was het bij de eerste de beste kans voor ADO wel raak. Bas Roeten hield het hoofd in de Amsterdamse zestien koel en werkte de 0-1 tegen de touwen.

Ajax, dat ondanks het gebrek aan kansen wel het meeste balbezit had, rechtte de rug daarna en ging op zoek naar de gelijkmaker. Nadat Miguel Joao da Silva in eerste instantie nog op Dylan Pronk stuitte, toen hij oog in oog met de doelman kwam te staan, wist hij in een vergelijkbare situatie na 23 minuten wel het net te vinden.

De schade was hersteld en Ajax leek op zoek te kunnen gaan naar de voorsprong. Toch was het ADO dat opnieuw de leiding nam. Leroy Fränkel haalde een doorgebroken speler neer, maar kwam weg met geel. De vrije trap die volgde vloog uiteindelijk echter in het dak van het doel voor 1-2. Vrije trappen benutten, kan Ajax echter ook, moet Hasan Ayyildiz echter hebben gedacht. Van een meter of twintig schoot hij de bal fraai achter Pronk.

Nog voor rust zou Ajax uiteindelijk de voorsprong pakken waar het op basis van het spelbeeld recht op had. Doelpuntenmaker Ayyildiz dribbelde de zestien in en bediende Joao da Silva, die beheerst de 3-2 op het bord zette. Binnen enkele minuten na rust wist ADO de Amsterdamse defensie echter voor de derde keer te passeren, ditmaal via Declan Rellum. Het hoogtepunt van de wedstrijd volgde echter tien minuten later. Eternal Barron dribbelde op fraaie wijze langs drie ADO-verdedigers alvorens hij doelman Pronk kansloos liet met een hard schot: 4-3. Kort daarvoor had Levi Haps namens Ajax de lat nog geraakt.

Na de 4-3 verdween het tempo langzamerhand uit de wedstrijd. De meerdere wissels die werden doorgevoerd hielepen ook niet om dat tempo weer op te voeren. Vlak voor tijd kreeg Joao da Silva nog een goede kans op het scoren van een hattrick, maar ondanks dat hij Pronk met de bal aan de voet wist te passeren, bleek de hoek uiteindelijk te lastig om nog te scoren. Daarmee eindigde het duel uiteindelijk in een kleine, doch doelpuntrijke zege voor Ajax O15.

Opstelling Ajax O15:

Engel; Alvarez Perez, Fränkel, Vieillevoye, Bouchouari; Sheriff, Ayyildiz, Veltman; Haps, Joao da Silva, Barron

FT | FC Den Bosch O16 - Ajax O16 (2-4)

Ajax O16 heeft zich in Den Bosch tot een overwinning weten te vechten. Op bezoek bij de plaatselijke FC kwamen de Amsterdamse talenten op een 2-0 achterstand. Twee doelpunten van Emre Ünüvar en één per persoon van Haniel Pereira da Gama en Nick de Koning stelden uiteindelijk echter alsnog de drie punten veilig: 2-4.

FT | Hollandia O17 - Ajax O17 (0-8)

Ajax O17 heeft op bezoek bij Hollandia O17 een grote overwinning geboekt. De Amsterdammers wonnen met 0-8 in Hoorn. Shedrach Ebite en Yassir El Aissati scoorden allebei twee doelpunten tegen Hollandia. Verder waren Giandro Sambo, Avery Appiah, Mark Verkuijl en Kayden Wolff de doelpuntenmakers namens Ajax O17.

Schreuder; Van de Pavert, Ugwu, Jetten, El Aissati; Appiah, Verkuijl, Wolff; Sambo, Ebite, Bounida