Ajax O17 wint eenvoudig mini-Klassieker, Ajax O18 speelt gelijk tegen Feyenoord O18

door Terrence Riepma 189

Dit was het livetopic voor de wedstrijden in de Ajax-jeugd van 30 oktober. Ajax O18 kwam in Rotterdam in actie tegen Feyenoord O18 en speelde gelijk met 2-2. Jeppe Kjaer miste in de slotfase nog een strafschop. Ajax O17 had op De Toekomst eveneens de mini-Klassieker en er werd eenvoudig gewonnen met 5-2, mede dankzij twee treffers van Skye Vink.

FT | Feyenoord O18 - Ajax O18 (2-2)

Ajax O18 heeft gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Op Varkenoord werd de eindstand 2-2. Doelpuntenmakers namens de Amsterdammers waren Eskild Munk Dall en Yoram Boerhout.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Feyenoord O18. Antoni Milambo ontving een voorzet, maar kopte deze over. In de twaalfde minuut kreeg Ajax O18 een hoekschop en deze bereikte Tristan Gooijer. Helaas voor de rechtsback ging deze net niet het doel in, maar wel net naast. Vijf minuten later kopte Mateja Milovanovic een andere hoekschop over het Rotterdamse doel.

Milovanovic maakte in de twintigste minuut een aanval van Feyenoord O18 onschadelijk, maar dat ging wel ten koste van een hoekschop. De trap kwam aan bij Nesto Groen, die van dichtbij wist binnen te tikken. Volgens de Ajacieden was er sprake van buitenspel bij de goal, maar de arbitrage ging hier niet in mee: 1-0.

Ajax O18 probeerde iets terug te doen na de voorsprong van de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Een vrije trap van Chahine van Bohemen in de 25e minuut bereikte Gooijer. Hij haalde uit, maar de Rotterdamse doelman keerde de bal. Een minuut later passeerde Jaden Slory diezelfde Van Bohemen en kon hij schieten, maar zijn schot ging rakelings voorlangs. Na deze kansen over en weer was daar dan eindelijk het doelpunt van Ajax O18. Dall schoot de bal in minuut 27 subtiel binnen na een voorzet van Van Bohemen.

Feyenoord O18 ging na de gelijkmaker weer in de aanval. In minuut 35 ging een afstandsschot van Gjivai Zechiël een metertje naast vanuit een kansrijke positie. Een minuut later had Feyenoorder Milambo een grote kans om de voorsprong te herstellen, maar een kans voor leeg doel ging hoog over. Raphaël Sarfo deed namens de Amsterdammers aanvallend nog iets terug in minuut 40, maar zijn voorzet bereikte Amourricho van Axel Dongen ternauwernood niet. Nadat Gooijer nog een gele kaart kreeg voor een overtreding op zijn directe tegenstander, werd er gefloten voor rust: 1-1.

Ajax O18, dat met twee wijzigingen begon aan de tweede helft, kwam na rust vrijwel meteen weer op achterstand. Slory schoot in de verre hoek raak na een bliksemsnelle uitbraak van Feyenoord O18. De Rotterdammers bleven aanvallen. Zo kreeg Groen in minuut 52 een schotkans na een foute pass van Aertssen, maar doelman Sten Kremers kon eenvoudig redding brengen. Vervolgens kon een goede opbouw van Ajax O18 in de 56e minuut geen doelkans opleveren, omdat Sarfo de bal meekreeg in buitenspelpositie.

Boerhout, één van de invallers, wist de 2-2 drie minuten later binnen te schieten. Na een goede voorzet van Gooijer wist de aanvaller met volley de gelijkmaker hard binnen te schieten. Hierna miste Milambo van Feyenoord O18 nog een grote kans. Een voorzet van invaller Nassef Chourak was even later in minuut 66 ook gevaarlijk, maar keeper Mannou Berger redde nog net de bal. Feyenoord O18 probeerde in minuut 69 weer iets terug te doen, maar na een goede ingreep van Olivier Aertssen kwam er niks uit en werd een hoekschop zelfs voorkomen door de verdediger. Een minuut later kreeg invaller Jeppe Kjaer de bal terug van Boerhout, maar schoot de Deen hoog over.

In de tachtigste minuut stuurde Aning Boerhout in de diepte, maar bleek de aanvaller buitenspel te staan. Het luidde een rustige slotfase in, waar geen van beide ploegen echt tot kansen een aanvallen kwamen. Toch kreeg Ajax O18 nog een strafschop in de negentigste minuut, doordat Kjaer werd neergehaald in het zestien metergebied. De Deen nam ook de strafschop, maar miste. De stand bleef hierdoor, ondanks enkele dreigende laatste aanvallen van de Rotterdammers, 2-2. Ajax O18 neemt dus een punt mee terug naar Amsterdam.

Opstelling Ajax O18:
Kremers; Gooijer, Aertssen, Milovanovic, Van Bohemen (Aning 72'); Vos, Chahid (Chourak 46'), Brandes (Kjaer 62'); Sarfo, Dall (Bobson 62'), Van Axel Dongen (Boerhout 46').

Wissels Ajax O18:
De Graaff, Aning, Chourak, Jensen, Banel, Boerhout, Bobson.

1-0 Nesto Groen (21')
1-1 Eskild Munk Dall (27')
2-1 Jaden Slory (46')
2-2 Yoram Boerhout (59')

FT | Ajax O17 - Feyenoord O17 (5-2)

Ajax O17 heeft de mini-Klassieker van de leeftijdsgenoten van Feyenoord weten te winnen. Op De Toekomst werd het 5-2 voor de Amsterdammers Doelpuntenmakers namens de Amsterdammers waren Skye Vink (tweemaal), Nick Verschuren, Stanis Idumbo Muzambo en Gabriel Reiziger.

De Amsterdammers kwamen al in de eerste minuut op achterstand. Een foute pass van Bram van Driel stelde Omar Mohamedhoessein zomaar in staat om de bal binnen te schieten, waardoor het 0-1 werd voor Feyenoord O17. Het jeugdteam van Ajax kwam echter al vroeg terug op 1-1 doordat Vink een hoekschop van Rico Speksnijder binnen wist te koppen in de vierde minuut.

Speksnijder gaf in de tiende minuut van de wedstrijd opnieuw een hoekschop die gevaar opleverde voor het Rotterdamse doel. De doelman kon echter tweemaal redding brengen, waardoor de stand 1-1 bleef. In de zeventiende minuut was Ajax O17 opnieuw slordig in de opbouw, net als in de beginfase, en krijgt Zépiqueno Redmond een kans om te schieten. Doelman Mert Alegoz was scherp en kon redding brengen.

De scheidsrechter blesseerde zichzelf een minuut later. Het spel lag even twee minuten stil doordat de arbiter werd behandeld door het medische team van Feyenoord O17, waarna er weer verder kon worden gevoetbald. Zo kreeg David Kalokoh in de 24e minuut een grote kans in het strafschopgebied. Hij controleerde de bal, maakte een schijnbeweging om vervolgens naar links te kappen, maar zijn schot werd aangeraakt. Het leverde een corner op, maar hieruit ontstond geen gevaar.

Vink verdiende in de 26e minuut een vrije trap op zo’n 21 meter afstand. Kalokoh ontfermde zich over de bal, maar zijn schot belandde in de muur en zo konden de leeftijdsgenoten van Feyenoord uitverdedigen. Het duurde even voordat er weer écht een grote kans plaatsvond. Jorrel Hato ging mee naar voren en kwam in de 44 e minuut één-op-één te staan met de doelman, maar het was laatstgenoemde die als winnaar uit de strijd kwam.

Hierna, vlak voor rust, viel de 1-2 voor Feyenoord O17 dankzij Redmond, die een voorzet vanaf de linkerflank alsnog wist binnen te koppen achter Alegoz. Verschuren wist echter al binnen twee minuten weer de gelijkmaker te maken nadat hij een inzet van Vink alsnog voer de doellijn wist te tikken. Zo was de ruststand 2-2.

Ajax O17 begon, met één wijziging, goed aan de tweede helft. Speksnijder had een goede passeerbeweging en kon zo het strafschopgebied in lopen, maar daar had hij teveel tijd nodig en werd daardoor van de bal gelopen. Een volgende aanval via Vink en Olaf Gorter eindigde na een schot van Speksnijder via een verdediger achter het doel in minuut 52. Vier minuten later was daar de 3-2 van Idumbo Muzambo, die de rebound na een schot van Speksnijder wist af te maken.

Na de treffer van Idumbo Muzambo werd Feyenoord O17 weer direct gevaarlijk. Redmond kon afdrukken, maar zijn schot ging via de lat niet in het doel. Ook de rebound was niet raak. Twee minuten later vloog een schot van de Rotterdammers voorlangs het doel van Alegoz. In de 63e minuut was het vervolgens opnieuw raak voor Ajax O17. Kalokoh zette Vink één-op-één met de doelman en de aanvaller kon simpel afronden voor 4-2.

Oualid Agougil nam in de 71e minuut een vrije trap namens de Amsterdammers, maar de doelman van de leeftijdsgenoten van Feyenoord tikte de bal naast het doel. Hieruit ontstonden drie hoekschoppen achter elkaar, maar de bal ging er uiteindelijk niet in. Bij de eerste corner werkte een Rotterdamse verdediger nog wel bijna de bal in eigen doel. Reiziger werd vervolgens het veld ingebracht voor Kalokoh, die zich leek te blesseren in de 74 e minuut. Het eerste balcontact van Reiziger was ook meteen raak, want de invaller maakte een minuut na zijn wissel al de 5-2.

Idumbo Muzambo zorgde in minuut 83 opnieuw voor gevaar voor het Rotterdamse doel. De Belg schoot en de bal werd nog aangeraakt door een verdediger, maar de poging ging net over het doel. Er werd hierna niet meer gescoord en écht dreigende aanvallen bleven in de slotfase uit. Zo won Ajax O17 met 5-2 van Feyenoord O17 en blijven de drie punten in Amsterdam.

Opstelling Ajax O17:
Alegoz; Turner (Rijssel 84'), Verschuren, Hato, Van Driel (Jansen 46'); Gorter, Agougil, Idumbo Muzambo; Speksnijder (Voute 70'), Vink (Alders 84'), Kalokoh (Reiziger 74').

Wissels Ajax O17:
Setford, Alders, Jansen, Reiziger, Rijssel, Voute.

FT | Ajax O15 - NAC Breda O15 (1-4)

Ajax O15 is met duidelijke cijfers onderuit gegaan tegen de leeftijdsgenoten van NAC Breda. Op De Toekomst werd er met 1-4 verloren. Emre Ünüvar was de enige doelpuntenmaker namens de Amsterdammers.

0-1 NAC Breda O15 (29')
0-2 NAC Breda O15 (43')
1-2 Emre Ünüvar (51')
1-3 NAC Breda O15 (72')
1-4 Gabriël Sarfo (84')

FT | AZ O16 - Ajax O16 (0-0)

Ajax O16 heeft gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van AZ. In Alkmaar kwamen de Amsterdammers niet tot scoren, maar hun tegenstanders ook niet. Zo bleef de brilstand gedurende de wedstrijd op het bord en eindigt het duel ook met een 0-0 eindstand.