Ajax O17 verliest van Feyenoord en moet mogelijk kampioensfeest uitstellen

door Bas Velzel 36

Ajax Onder 17 heeft dinsdag nagelaten om kampioen te worden. De Amsterdammers hadden enkel nog een zege op de leeftijdsgenoten van Feyenoord nodig, maar de Rotterdammers bleken met 3-1 te sterk. Op zaterdag gaat de titelrace verder. Een zege of gelijkspel brengt de ploeg op matchpoint, terwijl de titel bij een nederlaag naar PSV gaat.

Ajax O17 ging op Varkenoord op zoek naar de titel. Bij een winst werden de jonge Amsterdammers officieel kampioen, met een gelijkspel zou dat officieus zijn. Vanwege het uitstekende doelsaldo kan de titel dan eigenlijk niet meer mis worden gelopen namelijk. Voor de wedstrijd trad de O17 ook met een sterk elftal aan. Rico Speksnijder en Olaf Gorter waren weer fit en begonnen allebei in de basis. Ook Oualid Agougil, Stanis Idumbo Muzambo en Yoram Boerhout begonnen in het elftal van Yuri Rose in de basis.

Ajax kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Idumbo Muzambo kreeg een goede schietkans na een handig balletje van Speksnijder, maar schoot de bal over. Na een kwartier kreeg ook Feyenoord een grote kans. Nick Verschuren verloor de bal, maar een uitstekende redding van Tommy Setford zorgde ervoor dat de bal er niet in vloog. De O17 kwam in de achttiende minuut dan eindelijk op voorsprong. Via een snel genomen vrije trap en een goeie pass kwam Alvaro Henry vrij in het strafschopgebied. Hij gaf vervolgens de bal aan Idumbo Muzambo, die de bal in een leeg doel kon tikken.

Na de 0-1 zetten de Amsterdammers sterk door. Een paar minuten later kon Yoram Boerhout voor de 0-2 tekenen na een goeie actie samen met Gerald Alders, maar de doelman van Feyenoord pakte het schot. Ook Idumbo Muzambo kreeg nog een goede schietkans, maar het schot werd geblokt. Dan kwamen de Rotterdammers uit het niets gelijk. Na een fout van Alders kwam de spits van Feyenoord oog in oog met Setford en de spits maakte het goed af. Aan het einde van de tweede helft kwam de O17 nog dichtbij de 1-2, maar niemand liep na een goede hoekschop tegen de bal aan bij de tweede paal en de bal hobbelde achter. De ruststand was 1-1.

De eerste kans van de tweede helft was voor Ajax. Na een hoogstandje van Speksnijder kreeg Henry een schietkans, maar de keeper pakte het harde schot van de verdediger. Feyenoord nam in de vijftigste minuut de leiding via een penalty. Henry maakte een overtreding en de bal werd op de stip gelegd door de scheidsrechter. De spits van de Rotterdammers stuurde vervolgens Setford de verkeerde hoek in. De Amsterdammers kwamen sowieso niet goed de kleedkamer uit. Het eerste kwartier van de tweede helft creëerden ze niets.

En het viel van de regen in de drup voor de O17. In de 62e minuut nam Feyenoord afstand van Ajax. De vleugelaanvaller van de Rotterdammers schoot de bal tegen de touwen na een snelle counter. Niet lang hierna leek zelfs de 4-1 te vallen, maar de vierde tegentreffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Na het inzetten van een slotoffensief kreeg Skye Vink nog een grote kans voor Ajax, maar hij schoot hard in het zijnet. Hierna bleven de kansen echter achterwege. Ajax slaagde er niet meer in om terug te komen in de wedstrijd en zo eindigde het in 3-1.

Setford; Alders (Janse 46'), Verschuren, Henry, Hato; Agougil (Appiah 67'), Idumbo Muzambo, Gorter (Rijssel 67'); Speksnijder (Vink 67'), Boerhout, Wolff (Voute 46').

Alegoz, Appiah, Janse, Jansen, Rijssel, Vink, Voute.

0-1 Stanis Idumbo Muzambo (18')
1-1 Fabiano Rust (33')
2-1 Fabiano Rust (51')
3-1 Zepiqueno Redmond (62')