Ajax O16 wint na dubbelslag Da Silva van Vitesse O16

door Brent Tomassen 12

Ajax O15 heeft niet weten te winnen van de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Het duel op De Toekomst eindigde in 0-0. Ajax O16 versloeg in eigen huis Vitesse O16 met 2-0 dankzij twee goals van Miguel Joao da Silva.

Ajax Onder 15 is op De Toekomst niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten van ADO Den Haag. Zonder geweldig te spelen, hadden de Amsterdamse talenten het betere van het spel. Dat resulteerde gedurende de wedstrijd ook in enkele grote mogelijkheden, maar scoren lukte dus niet.

Ajax had al na drie minuten op voorsprong kunnen staan. Een goede actie van Eternal Barron bood Jonas Veltman de kans om uit te halen. Dat deed hij goed, maar helaas voor hem en Ajax raakte hij de lat. In het vervolg behield Ajax het betere van het spel, maar echte kansen bleven uit.

Na een kleine 25 minuten kregen de Amsterdammers echter een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer. Hasan Ayyildiz zette Jaydion Polonius met een fraaie dieptepass alleen voor de keeper, maar de aanvaller wist de doelman uiteindelijk niet te verschalken. Op slag van rust kreeg ook Barron nog een levensgrote kans op de 1-0, nadat Marley Alvarez Perez hem in staat leek te stellen om de bal in een leeg doel te schieten. Barron schoot het leerwerk in plaats daarvan echter ver over.

Dat het niet Barrons middag was, bleek kort na rust ook nog maar eens. Ditmaal was zijn schot wel goed en leek de bal in de korte hoek binnen te vliegen. Ook dit schot ging er echter niet in, het ketste af van de paal.

Intussen liet ADO zich niet geheel onbetuigd. Daarin werd voor rust nog geholpen door doelman Giuliano Bonevacia die te lang treuzelde met de bal aan de voet en de bezoekers zo bijna de kans bood om te scoren. Na de onderbreking toonde Bonevacia juist zijn klasse door oog in oog met Bas Roeten, de spits van ADO van scoren af te houden.

Naarmate het duel vorderde, wist Ajax steeds minder gevaar te stichten. Via invaller Pharrel Nash kregen de Amsterdammers nog wel een goede kans, maar diens schot uit de draai werd goed gekeerd door ADO-doelman Dylan Pronk. Zodoende eindigde het duel zoals het begon, met de brilstand op het bord.

FT | Ajax O15 - ADO Den Haag O15 (0-0)

Opstelling Ajax O15:

Bonevacia; Fränkel, Kasanwirjo, Vieillevoye, Alvarez Perez; Sheriff (57' Haps), Ayyildiz, Veltman; Barron (57' Nash), Zinhagel, Polonius (31' Bouchouari).

Wissels Ajax O15:

Van der Wijst, Bouchouari, Haps, Nash, De Falco.

Opstelling ADO Den Haag O15:

Pronk; Sidi, Barbon, Braam, Ederveen; Rust, Blankemeijer, Bouarfa; Rellum, Roeten, Cruz.

Wissels ADO Den Haag O15:

Baldew, Olbina, Sankovic, Nyamekye, Peffer, Kooymans.

-

FT | Ajax O16 - Vitesse O16 (2-0)

Ajax O16 heeft dankzij twee goals van Miguel Joao da Silva met 2-0 weten te winnen van de leeftijdsgenoten van Vitesse. De bezoekers kregen in beide helften kansen op meer, maar sluitpost Valentijn van der Velde bleek een grote sta in de weg voor de Arnhemmers.

De bezoekers schoten uit de startblokken en het was aan Ajax-doelman Valentijn van der Velde te danken dat dit niet meteen een achterstand voor zijn ploeg betekende. Vlak daarna kon ook Ajax O16 aan aanvallen denken en dat leverde een schot op de buitenkant van de paal van Haniel Pereira da Gama op.

Het spel golfde in de openingsfase op en neer, maar Ajax kreeg steeds meer het initiatief in handen. Na 26 minuten spelen kopte Da Silva rakelings naast na een handig boogballetje van Levi Acheampong. Drie minuten later was het wel raak voor spits Da Silva, die een lage voorzet vanaf links beheerst binnen schoot.

Tien minuten voor rust kon Ajax de score verdubbelen vanaf de stip na een overtreding op Luuk Beekman, maar Lyfe Oldenstam schoot de penalty twee meter naast. Ajax ging verdiend rusten met een voorsprong, al had deze groter kunnen zijn.

Ook in de tweede helft was de eerste kans voor Vitesse, maar weer lag keeper Van der Velde in de weg. Een vrije trap-variant tussen Sean Steur en Da Silva leverde laatstgenoemde vijf minuten later een schietkans op, maar de inzet werd geblokt.

Linksback Jayhendrow Amour kreeg na rust meermaals de kans om gevaarlijk op te stomen en dit leverde tweemaal gevaar op voor het Vitessedoel. Eerst bereikte hij net spits Da Silva niet, een paar minuten later ontving Amour de bal vanuit een één-twee met Mylo van der Lans, maar het schot van de doorgelopen back werd gekraakt.

Vitesse kwam er niet vaak uit, maar de keren dat het lukte, waren wel direct gevaarlijk. De gelijkmaker na ruim een uur spelen bleef echter uit door opnieuw goed keeperswerk van Van der Velde. In de tegenstoot was Ajax wel succesvol. Da Silva werd weggestuurd, passeerde zijn directe tegenstander op snelheid en haalde verwoestend uit van afstand: 2-0. Dit bleek ook de eindstand.

Opstelling Ajax O16:

Van der Velde; Beekman, Bouwman, Onstein (66' Johnson), Amour; Van der Lans (68' Lobman), Oldenstam, Steur; Joao da Silva, Acheampong (41' Enoh), Pereira da Gama (66' Puljhun).

Wissels Ajax O16:

El Hani, Johnson, Enoh, Puijhun, Lobman

Opstelling Vitesse O16:

Tsankov; Bierstekers, La Scala, Londar, Parlov; Ouallil, Nieuwenhuijs, Koller; Guermat, Mustapha, Vullinghs.

Wissels Vitesse O16:

Oladipo, Van Baaren, Huetink, Maidman,

1-0 Miguel Joao da Silva (29')
2-0 Miguel Joao da Silva (65')

Weet het Ajax van John Heitinga zondag met 0-3 te winnen op bezoek bij SC Cambuur?