Ajax O16 verliest mini-Klassieker; Ajax O17 geeft 0-3 voorsprong weg in Alkmaar

door Timo Suur 80

Dit was het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 24 februari. Ajax O16 verloor op Sportpark de Toekomst van de leeftijdsgenoten van Feyenoord: 2-3, terwijl Ajax O17 een 0-3 voorsprong weggaf tegen tegen AZ O17. Voor Ajax O15 stond een thuisduel met FC Utrecht O15 op het programma. De Amsterdammers wonnen met 3-0.

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (2-3)

Ajax O16 heeft de mini-Klassieker tegen Feyenoord O16 met 2-3 verloren op het eigen Sportpark de Toekomst. Na een snelle voorsprong voor de thuisploeg sloegen de Rotterdammers al voor rust twee keer toe. Na rust leek de schade snel gerepareerd te worden, maar Feyenoord O16 trok uiteindelijk aan het langste eind.

Al razendsnel wist Ajax O16 op voorsprong te komen dankzij Jivayno Zinhagel. Hij legde aan van zo’n twintig meter. De Feyenoord-spelers doken weg voor de bal. Hierdoor zag de Feyenoord-goalie de bal te laat en zag het schot in de verre hoek verdwijnen. Feyenoord O16 ging snel op zoek naar de gelijkmaker. Er volgden een paar kansen in een tijdsbestek van tien minuten en in de zestiende minuut wisten de Rotterdammers op gelijke hoogte te komen, nadat de bal bleef hangen in het strafschopgebied.

Kort na de gelijkmaker moest Ajax O16 opnieuw een tegendoelpunt slikken. De rechtsbuiten van Feyenoord kreeg veel ruimte en kon de bal simpel afleggen naar de spits die simpel binnen kon werken: 1-2. De thuisploeg wist voor rust alleen nog via Thijmen Romers dicht bij de gelijkmaker te komen, maar zijn schot ging net naast.

Hassan Ayyildiz kwam na rust meteen binnen de lijnen en de invaller kon meteen zijn stempel drukken. Na amper twee minuten kon Ayyildiz na een mooie combinatie raak schieten. Vervolgens nam Feyenoord weer het heft in handen op Sportpark de Toekomst. Nadat er vroeg na de gelijkmaker van Ajax al van dichtbij naast werd geschoten door de Rotterdammers, kwamen ze in de 71ste minuut opnieuw op voorsprong in Amsterdam. Een hoekschop werd kort genomen en na een lage voorzet werd de bal bij de eerste paal binnengeschoten.

Feyenoord leek hiermee de mini-Klassieker beslist te hebben, maar in de slotfase hadden alle Ajacieden reden tot klagen bij de scheidsrechter. Na een hoekschop kwam de bal duidelijk op een arm van een Feyenoorder, maar de leidsman besloot tot onbegrip van de spelers en het publiek geen strafschop te geven. Zodoende verloor Ajax O16 de wedstrijd.

Opstelling Ajax O16:

Bonevacia; Fränkel (73' Kasanwirjo), Peters, De Falco (66' Joao da Silva); Cruden, Romers, Tilborg (57' Koka), Nash; Barron (46' Ayyildiz), Teuwsen (57' Alvarez Perez), Zinhagel.

Wissels Ajax O16:

Engel, Ayyildiz, Koka, Kasanwirjo, Joao da Silva, Alvarez Perez, Misignha.

1-0 Jivayno Zinhagel (4')
1-1 Feyenoord O16 (16')
1-2 Feyenoord O16 (24')
2-2 Hassan Ayyildiz (47')
2-3 Feyenoord O16 (71')

FT | AZ O17 - Ajax O17 (3-3)

Ajax O17 heeft in Alkmaar een 0-3 voorsprong uit handen gegeven. Vlak na rust bereikten de bezoekers een ogenschijnlijk veilige marge van drie doelpunten, maar diep in blessuretijd scoorde AZ O17 alsnog de 3-3.

Aan het begin van de wedstrijd golfde het spel heen en weer. Er waren kansjes voor beide ploegen om de openingstreffer te maken, maar grote kansen bleven lange tijd uit. Lasse Abildgaard dacht na een klein halfuur te scoren, maar de AZ-goalie ging gestrekt en kon de inzet van de Deen redden. In de 38ste minuut was het alsnog raak voor Ajax O17. Na een aanval via Sean Steur en Emre Ünüvar kwam de bal opnieuw terecht bij Abildgaard. Hij schoot met links heel bekeken door de benen van zijn tegenstander heen via de binnekant van de paal in de korte hoek: 0-1.

Daarmee was het qua doelpunten nog niet gedaan voor het eerste bedrijf. Vlak voor rust wist Younes Eilas Mechrouch zijn directe tegenstander binnendoor te passeren en schoot de bal van zo’n twintig meter laag in de korte hoek. Dit zorgde ervoor dat Ajax O17 richting de kleedkamers ging met een 0-2 voorsprong.

Na rust leek Ajax O17 de wedstrijd in het slot te gooien. Een misverstand tussen de AZ-keeper en een medespeler zorgde voor een uitgelezen kans voor Luca Messori, die hij niet liet liggen: 0-3. Toch bleek de zege in de tweede helft alles behalve zeker, want binnen een minuut scoorde AZ O17 twee keer. Eerst werd een voorzet vanaf rechts ingekopt, vervolgens schoot een AZ’ er een teruggetrokken bal binnen: 2-3.

Tien minuten voor tijd ontsnapte Ajax O17 aan de gelijkmaker. Uit een klutssituatie ontstonden twee doelpogingen van de Alkmaarders, maar beide schoten konden geblokt worden. In extremis viel dan toch de 3-3. Een schot van buiten het strafschopgebied viel in de verre hoek binnen. Uit een opstootje dat volgde, pakte Lyfe Oldenstam ook nog eens zijn tweede rode kaart. Door de late treffer eindigt de zaterdagmiddag voor de Ajax-jeugd in mineur.

El Hani; Oldenstam, Van der Lans, Amour (67' Enoh), Puljhun; Luijer (67' De Koning), Steur, Messori (67' Kovacs); Abildgaard (76' Veltman), Ünüvar, Mechrouh (776' Concincion).

Van der Velde; Enoh, De Koning, Veltman, Concincion, Kovacs.

0-1 Lasse Abildgaard (38')
0-2 Younes Eilas Mechrouch (45')
0-3 Luca Messori (46')
1-3 AZ O17 (64')
2-3 AZ O17 (65')
3-3 AZ O17 (90+5')