Ajax neemt via Akpom pas in slotfase afstand van sc Heerenveen

door Jesse ter Haar 5646

Ajax neemt via Akpom pas in slotfase afstand van sc Heerenveen

door Jesse ter Haar 5646

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zondag uiteindelijk ruim weten te winnen van sc Heerenveen. Lang bleef het een boeiend en open duel tussen beide ploegen, maar via Chuba Akpom wisten de Amsterdammers in de slotfase verder afstand te nemen van de bezoekers. Ajax won uiteindelijk met 4-1 van de club uit Friesland.

In de openingsfase wist sc Heerenveen al snel een hoekschop af te dwingen, maar over het algemeen was Ajax de dominante ploeg. Branco van den Boomen had enkele goede lange passes in huis, maar doelgevaar wisten de Amsterdammers daar nog niet door te stichten. Aan de andere kant probeerde de ploeg uit Friesland om Ajax bij vlagen vroeg onder druk te zetten, maar mede dankzij een goed meevoetballende Diant Ramaj leverde dat geen problemen op. Toch was het, nadat Kristian Hlynsson het eerder vanuit een onmogelijke hoek probeerde, sc Heerenveen dat na slordig balverlies van Anton Gaaei de eerste kans kreeg. In het strafschopgebied werd er gevolleerd, maar de bal werd op tijd geblokt.

Even later kreeg de uitploeg een haast niet te missen kans. Het was Pelle van Amersfoort die de bal voor het inschieten leek te hebben na een goede voorzet, maar Josip Sutalo leverde goed verdedigend werk door zich ervoor te gooien. In de rebound had diezelfde Van Amersfoort vervolgens te veel tijd nodig en dus kon de Johan Cruijff ArenA opgelucht ademhalen. De volgende kans was vervolgen raak, maar dan aan de andere kant van het veld. Steven Berghuis kreeg de bal vrij voor zijn linker en wist Steven Bergwijn te bereiken achter de achterhoede van sc Heerenveen. Bergwijn tikte de bal voorbij Andries Noppert en na een VAR-check bleek het doelpunt geldig en kwam Ajax dus op een 1-0 voorsprong.

Vlak na het halfuur kreeg Ajax een aardige kans om de voorsprong uit te breiden. Na een goedlopende aanval kwam Kenneth Taylor vrij op de rand van het strafschopgebied, maar hij weigerde uit te halen en verstuurde een onmogelijke pass in de richting van Brian Brobbey. Even hierna leverde Gaaei een goede voorzet af in de richting van diezelfde Brobbey, maar de spits kwam net te kort om de bal te raken. Waar 1-0 de ruststand leek te gaan worden, bleek niets minder waar. Van den Boomen leverde vanaf de rechterkant een piekfijne voorzet af bij de tweede paal, waar Brobbey opdook en de bal feilloos achter Noppert wist te koppen. Ook dat werd niet de ruststand, want vlak voor rust kopte Luuk Brouwers – die voor Jorrel Hato kon komen - de bal nog achter Ramaj, die op zijn beurt op het verkeerde been stond. Uiteindelijk bleek dus niet 2-0, maar 2-1 de ruststand.

De eerste kans na de thee was voor sc Heerenveen. Van den Boomen verlengde een bal, maar stelde daarmee de tegenstander juist in staat om uit te breken. Uiteindelijk kwam het tot een schot van Ché Nunnely, maar hij stuitte op Ramaj. In de eerste fase na rust creëerde sc Heerenveen de gevaarlijkere momenten en zodoende duurde het ruim tien minuten voordat Ajax weer echt van zich deed spreken. Berghuis werd vrijgespeeld en vond de ruimte voor het schot, maar dat ging via een tegenstander over de achterlijn. Na een uur voetballen wisselde John van ’t Schip voor het eerst. Taylor, die niet gelukkig speelde, ging naar de kant en werd vervangen door de meer verdedigend ingestelde Silvano Vos.

Vrij snel daarna ontstond er een kans voor Ajax. Kristian Hlynsson kreeg een behoorlijke mogelijkheid na een goede teruggetrokken bal van Ar’Jany Martha, maar de IJslander kreeg niet genoeg kracht achter de bal om doelman Noppert te verschalken. Even daarna leek Ajax alsnog op de 3-1 te komen. Vos en Brobbey jaagden goed door na een lange bal van Bergwijn en deden dat met succes. Vos kopte door, waarna Brobbey meerdere tegenstanders aftroefde en binnen wist te werken. De scheidsrechter zag de spits echter een duw geven aan een opponent en dus werd het doelpunt – enigszins gemakkelijk - afgekeurd.

In de 73ste minuut besloot Van ’t Schip nog eens een dubbele wissel toe te passen. Hlynsson en Gaaei verlieten het veld en maakten plaats voor Akpom en Devyne Rnesch, die terugkeerde na blessureleed. Echte kansen ontstonden er in die fase van de wedstrijd niet. Daniel Karlsbakk probeerde het namens sc Heerenveen nog eens met een kopbal, maar hij mikte de bal langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant waagde Berghuis een felle poging van afstand, maar de bal draaide af en ging uiteindelijk redelijk ver naast het doel. In de tachtigste minuut had Ajax zeer veel geluk. Het was Osame Sahraoui die twee gigantische kansen kreeg, maar hij verprutste het tot tweemaal toe. Eerst raakte hij de paal, waarna hij in rebound naast schoot.

In de laatste tien minuten van de wedstrijd voerde Van ’t Schip ook Ajax’ vierde en vijfde wissel door. Borna Sosa en Carlos Forbs keerden net als Rensch terug na blessureleed en vervingen Martha en Brobbey. Even hierna kwam Ajax op 3-1. De ruimtes op het veld werden groter en daar werd gretig van geprofiteerd. Berghuis speelde zich vrij en schoot nog op Noppert, maar invaller Akpom lette goed op en kopte raak in de rebound. In de rebound volgden er nog eens twee kansen voor Akpom, maar die waren niet aan hem besteed. Eerst kwam hij goed voor zijn man bij een voorzet, waarna hij even later binnen leek te kunnen tikken van dichtbij, maar tot tweemaal toe stond Noppert goed en kon hij redden.

Uiteindelijk kwam de 4-1 er alsnog. Berghuis kwam vrij, behield knap het overzicht en legde de bal breed op Akpom, die alleen nog maar binnen hoefde te schuiven. Daarmee was het gedaan en zodoende werd er door late goals alsnog ruim afstand genomen van sc Heerenveen.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Gaaei (Rensch 73'), Šutalo, Hato, Martha (Sosa 83'); Van den Boomen, Taylor (Vos 59'), Hlynsson (Akpom 73'); Berghuis, Brobbey (Forbs 83'), Bergwijn.

Wissels Ajax:

Pasveer, C. Setford, Rensch, Akpom, Forbs, Medić, Mikautadze, Vos, Sosa, Ávila, Tahirović, Godts.

Opstelling SC Heerenveen:

Noppert; Braude (Ali 62'), Van Beek, Bochniewicz, Köhlert; Brouwers, Haye, Olsson; Nunnely (Witteveen 62'), Van Amersfoort (Karlsbakk (46'), Sahraoui.

Wissels SC Heerenveen:

Bekkema, Van der Hart, Ali, Hall, Karlsbakk, Nunumete, Tahiri, Van Ee, Van Ottele, Webster, Witteveen.

Doelpunten:

1-0 Steven Bergwijn (25')
2-0 Brian Brobbey (42')
2-1 Luuk Brouwers (45+1')
3-1 Chuba Akpom (84')
4-1 Chuba Akpom (90+3')

Bijzonderheden:

- Bij SC Heerenveen spelen oud-Ajacieden Mickey van der Hart en Ché Nunnely.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.