Ajax mist het vuur en wordt afgetroefd door Go Ahead Eagles

door Jesse ter Haar 2848

Ajax is zondag onderuit gegaan op bezoek bij Go Ahead Eagles. De Amsterdammers speelden vooral voor rust erg slap, kregen twee doelpunten om de oren en herstelde hier niet meer van. Na rust vond Ajax eenmaal het net, maar dat was niet voldoende.

Ajax was vanaf het begin van de wedstrijd de ploeg aan de bal. Het leidde al binnen drie minuten tot de eerste kans. Wie anders dan Davy Klaassen dook na een corner op voor het doel en kopte van dichtbij op de lat. De vlag van de grensrechter ging hierna alsnog omhoog voor buitenspel, maar die beslissing was onjuist. Hierna viel de wedstrijd even dood, waarna Ajax na een kwartier zijn tweede mogelijkheid kreeg. Devyne Rensch gaf de bal voor vanaf de rechterkant, waarna een glijdende Sébastien Haller net te kort kwam om te scoren.

Hierna was het alsnog raak, maar dan aan de andere kant. Go Ahead Eagles kreeg Inigo Cordoba vrij aan de rechterkant en die aanvaller waagde een poging met links. Daley Blind kraakte diens schot, maar zag de bal via hem wel achter André Onana vallen. Ajax hanteerde een te laag tempo en was slordig aan de bal, waardoor er weinig tot geen kansen volgden. Rond het halfuur probeerden Blind en Antony het met schoten, maar Blind mikte net naast en de poging van de Braziliaan was niet krachtig genoeg.

Op slag van rust vond de laatste actie van de eerste helft plaats. Eerst brak Go Ahead Eagles in een overtal uit, maar wist Ajax dat nog net te herstellen. Vrijwel meteen hierna nam Haller de bal aan op de rand van het strafschopgebied, waarna hij op acrobatische wijze volleerde. Zijn vizier stond echter nét niet op scherp. Het was de ploeg uit Deventer met het slotakkoord. Eerst kon Luuk Brouwers volledig vrijstaand schieten, maar daar anticipeerde Onana nog goed op. Snel hierna was het alsnog raak, toen Ajax opnieuw naliet te dekken. Twee tegenstanders stonden vrij en dat leidde via de voet van Philippe Rommens voor de 2-0 vlak voor rust.

Erik ten Hag greep in tijdens de rust. Hij zal zijn team op felle toon hebben toegesproken en bovendien bleef Rensch achter in de kleedkamer. Noussair Mazraoui, die niet fit genoeg was om te starten, begon aan de tweede helft. De eerste kans was dan ook voor Ajax. Mazraoui stoomde op en leverde een voorzet – weliswaar via een tegenstander – af bij Tadic. De captain zette zijn hoofd tegen de bal, maar knikte naast. Toch vond Ajax nog altijd niet het vuur om op zoek te gaan naar één of meer punten. Na een uur bracht Ten Hag daarom Danilo Pereira en Ryan Gravenberch in het veld.

Na een uur spelen waagde Antony eens een poging waar vuur inzat. Hij nam aan, draaide snel en schoot eveneens snel, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. Even later was het alsnog raak en ditmaal wel voor de Amsterdammers. Even verwerkte de thuisploeg de bal niet goed en het was Steven Berghuis die attent was en van dichtbij binnenkopte voor de aansluitingstreffer. Even leek Ajax in de fase erna aan te zetten, maar na een fase waarin Go Ahead Eagles veelvuldig tijdrekte, was deze energie alweer verloren.

In de 80ste minuut volgde de kans voor invaller Danilo, maar hij stelde teleur in de afwerking. Hij kon koppen na een hoge bal van Lisandro Martínez, maar hij kopte naast. Overigens speelde Danilo sowieso ongelukkig. Zelden bracht hij tempo in een aanval, vaker leed hij balverlies. Tien minuten voor tijd waagde Ten Hag het nog maar eens met een wissel. Mohammed Kudus moest het gaan doen voor de Amsterdammers, terwijl Antony – tot zijn eigen verbazing – naar de kant moest. Kort hierna draaide Tadic goed weg bij zijn tegenstander, maar zijn schot uit de draai kon de doelman niet verrassen.

Na de officiële speeltijd kreeg Ajax nog zes minuten de tijd van de arbitrage. In de tweede minuut van de blessuretijd waagde Martínez een behoorlijke poging van afstand, maar zijn schot verdween alsnog over het doel. De Amsterdammers probeerden het nog in de absolute slotfase, maar waren niet bij machte. Zodoende verloor de ploeg van Ten Hag met 2-1 van Go Ahead Eagles.