Ajax met speels gemak langs Feyenoord

door Jesse ter Haar 853

Ajax heeft zondag met speels gemak weten te winnen van Feyenoord. Al voor rust wisten de Amsterdammers een stand van 4-0 te bereiken en deze zou tijdens de tweede helft niet meer veranderen. David Neres keerde terug in de basis en was belangrijk voor zijn ploeg.

Het begin van het duel was voor Ajax, wat dan ook al na ruim twee minuten tot de openingstreffer leidde. Quincy Promes brak door op links en via Dusan Tadic werd Hakim Ziyech bereikt. Laatstgenoemde raakte Kenneth Vermeer nog met zijn schot, maar trof wel doel. Vijf minuten hierna volgde ook de tweede treffer van het duel al, opnieuw van de kant van Ajax. David Neres gaf een bal met veel gevoel het strafschopgebied in, waar Nicolás Tagliafico opdook. Hij controleerde en werkte af.

Hierna ging de storm iets meer liggen, maar toch volgden er kansen op de 3-0. De eerste was voor Promes, die een dieptebal van Ziyech te verwerken kreeg. Hij vond echter oud-Ajacied Vermeer op zijn weg. Even later was het Tadic die de marge naar drie kon tillen, maar ook hij faalde hierin. Hij kwam alleen voor Vermeer uit, maar zijn stift draaide van het doel af en ging naast. Ook Feyenoord werd vervolgens voor het eerst écht gevaarlijk. Via Nicolai Jörgensen viel de bal voor de voeten van Luciano Narsingh, maar Joël Veltman voorkwam dat hij kon afwerken.

Na bijna veertig minuten was het vervolgens Neres die voor de 3-0 zorgde. Tadic ging een combinatie aan met de Braziliaan en wist zijn medespeler goed te bereiken. Neres rondde vervolgens af met een knappe stift vanaf de rechterkant. Tot groot genoegen van het Amsterdamse publiek scoorde Ajax voor rust ook de 4-0 nog. Promes zetten Vermeer aan het werk met een schot vanaf links, waarna de bal terug het strafschopgebied in kwam. Via Sergino Dest kwam de bal vervolgens op het hoofd van Donny van de Beek, die rustig binnen kon knikken. Daarmee werd de ruststand bereikt.

Na rust was Ajax direct weer dicht bij een treffer, toen Van de Beek de bal terug leek te gaan leggen op een Ajacied. Die poging eindigde echter bij een Feyenoord-verdediger. Enkele momenten hierna was het Ziyech die hard uithaalde van afstand. De poging was zuiver, maar werd gekeerd door Vermeer. In de fase hierna kregen ook Neres en Van de Beek kansen op de vijfde treffer, maar Vermeer maakte het in beide gevallen té lastig om te scoren.

In het vervolg van de wedstrijd bleef Ajax de dominante partij en had het weinig moeite met Feyenoord. De Amsterdammers namen wat gas terug, maar creëerde nog wel enkele gevaarlijke momenten. De scherpte van het eerste gedeelte van de eerste helft was echter niet meer aanwezig en dus werd er ook niet meer gescoord na rust. Van de Beek kreeg nog een grote kans vlak voor tijd, maar Vermeer was niet voor het eerst een sta-in-de-weg. 4-0 was, net als de ruststand, ook de eindstand.

Onana; Dest (Álvarez 81'), Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martínez; Ziyech (Gravenberch 72'), Promes, Neres; Tadić (Traoré 86').

Varela, Scherpen, Schuurs, Álvarez, Huntelaar, Mazraoui, De Jong, Marin, Labyad, Traoré, Gravenberch.