Ajax maakt einde aan negatieve reeks na thuisoverwinning op FC Volendam

door Jon van Dam 7582

Ajax heeft onder leiding van interim-trainer John van ’t Schip een broodnodige 2-0 thuisoverwinning geboekt op FC Volendam. In de Johan Cruijff ArenA zorgden Steven Bergwijn en Chuba Akpom voor de doelpunten tijdens de inhaalwedstrijd.

Ajax begon fris aan de wedstrijd in eigen stadion. Al snel voetbalden de Amsterdammers een aantal kansen bij elkaar. In de vijfde minuut kreeg Steven Berghuis de mogelijkheid na een kaats van Brian Brobbey, maar de rechtsbuiten schoot de bal net naast de verkeerde kant van de paal. Even later was Ajax nogmaals dicht bij de openingstreffer. Ar’jany Martha bediende Brobbey met een goede voorzet. De spits kon de bal alleen maar schampen waardoor Berghuis een mogelijkheid kreeg. Echter ging de bal wederom niet in de Volendamse goal.

De thuisploeg kreeg nog twee mogelijkheden via Kristian Hlynsson, alvorens het in de 29e het dichtste bij de 1-0 was. Bergwijn kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot op de lat. Vijf minuten later lukte het Kenneth Taylor ook niet om te scoren. De middenvelder wist een pass met het hoofd van Bergwijn niet om te zetten in een doelpunt. Kort voor rust kreeg Brobbey nog een kans om te scoren. Maar zijn inzet werd gekeerd door een FC Volendam-verdediger. In de slotminuut van de eerste helft wist Robert Mühren nog op het Ajax-doel te schieten, maar keeper Diant Ramaj kon zijn bal tegenhouden.

In het tweede bedrijf kreeg Ajax na 53 minuten de eerste kans. Een goede voorzet van Martha werd op doel getikt door Bergwijn, ware het niet dat keeper Backhaus de bal over zijn doel wist te krijgen. Vier minuten later werd eindelijk de ban gebroken door Ajax. Steven Bergwijn werd aan de linkerkant aangespeeld en schoot de bal vervolgens hard achter keeper Backhaus. Een minuut later kreeg Brobbey de kans om de score te verdubbelen. De spits werd met een hoge bal de diepte ingestuurd, maar speelde de bal net iets te ver voor zich uit waardoor hij niet lekker kon schieten.

Ramaj houdt FC Volendam van scoren af

In de 65e minuut werd de debuterende Martha, die even eerder al tweemaal last had van kramp, vervangen door Anass Salah-Eddine. In de 71e minuut kregen de bezoekers de uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Mühren stond plotseling oog in oog met keeper Ramaj, maar de Duitser wist knap redding te brengen. Even later kreeg FC Volendam weer een kansje. De kopbal van Mirani uit een corner kon worden gekeerd door Ramaj. Ook Ajax stichtte gevaar via Berghuis. De rechtsbuiten kwam vanaf de rechterkant naar binnen en schoot rakelings naast.

In het laatste kwartier kwamen Silvano Vos, Akpom en Mika Godts nog in het veld. Zij vervingen respectievelijk Taylor, Brobbey en Hlynsson. Nadat de ingevallen Akpom eerst al de lat raakte met zijn schouder, was hij een minuut later wél trefzeker. De Engelsman kopte Ajax op 2-0 na een corner van Berghuis. Even later scoorde hij bijna de 3-0. De spits omspeelde keeper Backhaus maar schoot daarna op de paal. Door de overwinning stijgt Ajax naar de 15eplaats in de Eredivisie met acht punten uit negen wedstrijden.

Ramaj; Gaaei, Šutalo, Hato, Martha (Salah-Eddine 64'); Van den Boomen, Taylor (Vos 78'), Hlynsson (Godts 85'); Berghuis, Brobbey (Akpom 78'), Bergwijn

Pasveer, C. Setford, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Vos, Ávila, Tahirović, Godts, Gooijer.

Opstelling FC Volendam:

Backhaus; Payne (Douiri 63'), Benamar, Flint, Cox; Twigt (Van de Wiel 90'), Mirani; Ould-Chikh (Kuol 78'), De Haan (Zeefuik 63'), Johnson; Mühren (Booth 78')

Wissels FC Volendam:

Lauwers, Van Oevelen, Tol, Buur, Van de Wiel, Booth, Zeefuik, El Kadiri, Kuol, Douiri.

1-0 Steven Bergwijn (57')
2-0 Chuba Akpom (89')

- Het is de eerste wedstrijd van John van 't Schip sinds hij terugkeerde als interim-trainer van Ajax;
- Damon Mirani scoorde vorig seizoen nog in de Johan Cruijff ArenA en hoewel hij Ajax alles gunt, is dat donderdag even anders.