Ajax laat overwinning in blessuretijd uit handen glippen en speelt gelijk tegen NEC

door Jon van Dam 8632

Ajax heeft het thuisduel in de Eredivisie met NEC niet in een overwinning weten om te zetten. De ploeg van John van ’t Schip speelde met 2-2 gelijk tegen de ploeg uit Nijmegen. In de blessuretijd incasseerde Ajax nog de gelijkmaker van Rober González. Namens Ajax waren Brobbey en Forbs trefzeker.

In de eerste paar minuten gebeurde er niets noemenswaardigs in de Johan Cruijff ArenA. De wedstrijd kwam in de zevende minuut tot leven toen Ajax uit het niets op een 1-0 voorsprong kwam. Brobbey hield zijn directe tegenstander goed van zich af en legde af op Jaydon Banel. Het schot van de basisdebutant ging via Brobbey in het doel, waardoor de topscorer van Ajax het doelpunt achter zijn naam mocht zetten.

Na de openingstreffer kwam niet Ajax maar NEC beter in de wedstrijd te zitten. De ploeg van Rogier Meijer kreeg enkele ogenblikken na de 1-0 al een kans via rechtsback Bart van Rooij. Hij kreeg veel ruimte om uit te halen, maar Diant Ramaj kon zijn schot pareren. In de 27e minuut werd NEC wederom gevaarlijk. Oud-Ajacied Sontje Hansen werd de diepte ingestuurd en deed een poging op doel. Echter was Ramaj alert en kon hij het schot blokkeren. In de 44e minuut kreeg Hansen wederom een flinke kans, maar de aanvaller stond in buitenspelpositie.

NEC komt na rust verdiend op gelijke hoogte

NEC begon overtuigend aan het tweede bedrijf en kreeg al na twee minuten een grote kans. Koki Ogawa knikte de voorzet van Hansen maar net naast het doel van Ramaj. Na 61 minuten voetballen kwam NEC op gelijke hoogte. Hansen gaf een steekbal op Tjaronn Chery en de laatstgenoemde trok de bal daarna strak voor. Jorrel Hato moest wel ingrijpen, maar gleed de bal per ongeluk in het eigen doel: 1-1.

Ajax kreeg ondanks het inbrengen van Forbs, Van den Boomen en Martha een grote kans tegen in de 69e minuut. Een voorzet van Youri Baas werd doorgekopt door Philippe Sandler en kwam bij Calvin Verdonk terecht. De verdediger van NEC probeerde het met een omhaal, maar Ramaj wist opnieuw redding te brengen. Kort nadat Lasse Schöne als invaller voor NEC binnen de lijnen kwam, zette de net ingevallen Forbs Ajax op een 2-1 voorspong. De Portugees werd weggestoken door Brobbey en al vallend tikte hij de bal achter Cillessen.

Ajax laat driepunter toch nog uit handen glippen in blessuretijd

In de 88e minuut kwam Ajax goed weg na een vrije trap van Schöne. De Deen schoot de bal op de lat en de Amsterdammers hadden daarna geluk dat de rebound niet voor de voeten viel van een NEC’er. In de blessuretijd maakte Julian Rijkhoff nog zijn Eredivisie-debuut door in het veld te komen als vervanger van Brobbey. In de dying seconds maakte liet Ajax de overwinning toch nog uit handen glippen. De voorzet van Schöne kon door González worden binnengetikt. De VAR oordeelde dat Ogawa geen buitenspel stond en daardoor laat Ajax twee dure punten liggen.

Klik hier voor de actuele stand van de Eredivisie!

Ramaj; Gooijer, Rensch, Šutalo, Hato; Henderson, Tahirović (Van den Boomen 65'); Banel (Forbs 57'), Taylor (Martha 65'), Hlynsson; Brobbey.

Rulli, Gorter, Gaaei, Akpom, Forbs, Kaplan, Mannsverk, Rijkhoff, Van den Boomen, Sosa, Fitz-Jim, Martha.

Opstelling NEC:

Cillessen; van Rooij (González 85'), Sandler, Verdonk, Baas (Pereira 76'); Hoedemakers (Schöne 76'), Proper (Sow 85'); Hansen (Olden Larsen 76'), Chery, Sano; Ogawa.

Wissels NEC:

Roefs, Janse, Pereira, Gonzalez, Olden Larsen, Sow, Schöne, Arts, Yvandro.

1-0 Brian Brobbey (7')

1-1 Jorrel Hato (61', e.d.)
2-1 Carlos Forbs (79')
2-2 Rober González (90+5')

- Ajax neemt voorafgaand aan het duel afscheid van Edson Álvarez, die afgelopen zomer naar West Ham United vertrok;
- Bij NEC kunnen een flink aantal spelers met een Ajax-achtergrond in actie komen. Zo staan Lasse Schöne, Jasper Cillessen, Sontje Hansen, Youri Baas (huur) en Philippe SAndler (jeugd) onder contract in Nijmegen;
- Schöne kan zijn 434e wedstrijd in de Eredivisie spelen en daarmee de buitenlander worden met de meeste duels in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie.