Ajax komt vechtend langs Twente en plaatst zich voor kwartfinale KNVB Beker

door BadembaBarrie 5362

Ajax heeft zich naar een overwinning op bezoek bij FC Twente gevochten. In de Grolsch Veste wisten de Amsterdammers aan de bal niet het niveau te halen van de wedstrijden tegen Excelsior en SC Cambuur. Twente had in grote delen van de wedstrijd het overwicht en lang de beste kansen. Een fase van zo’n vijf à tien minuten in de tweede helft waarin Ajax beter was, leverde echter een doelpunt van Mohammed Kudus op. Dat bleek uiteindelijk genoeg voor de overwinning en dus de kwartfinale van de KNVB beker.

Het duel begon fel, met hoge druk van FC Twente, waar Ajax even van leek te schrikken. Toch pareerden de Amsterdammers al snel door zelf ook hoog druk te zetten en dat leverde binnen twee minuten de eerste doelpoging op. Steven Berghuis schoot over vanaf de rand van het strafschopgebied. Even later kon Edson Álvarez koppen uit een vrije trap van Dusan Tadic, maar ook de Mexicaan miste het doel.

Twente stelde er in aanvallend opzicht niet veel tegenover, maar kreeg de beste kans van het duel tot dan toe na een kwartier in de schoot geworpen. Jurriën Timber leed slordig balverlies en Virgil Misidjan kon er met de bal vandoor. Álvarez trachtte tot tweemaal toe tevergeefs hem te stoppen, waarna Timber er inmiddels in de zestien uiteindelijk net op tijd bij was om de voorzet tot hoekschop te verwerken en zijn eigen fout zo enigszins te herstellen.

Het bleek echter het startsein voor een fase waarin Twente nog twee keer gevaarlijk werd, als gevolg van Amsterdamse slordigheden. Eerst kreeg Ajax-huurling Anass Salah-Eddine de mogelijkheid om uit te halen. Hij stelde Rulli aardig op de proef, maar de Argentijn doorstond die met verve. Enkele minuten daarna veroverde oud-Ajacied Vaclav Cerny de bal op Kenneth Taylor en kapte hij vlug naar binnen om uit te halen. Het schot draaide voor de Tsjech uiteindelijk net niet genoeg terug om in de verre hoek te belanden.

Aanvallend wist Ajax er lang maar weinig tegenover te stellen, maar na ruim een half uur was er plots een schot van Berghuis, waarop Lars Unnerstall moest ingrijpen. Dat deed de keeper dan ook en dus leverde het geen doelpunt op. Tot een kansenregen leidde het niet, maar het leek Ajax’ zelf vertrouwen wel goed te doen. Het druk zetten werd weer wat feller en Twente raakte vaker de bal kwijt op plekken waar dat tot gevaar kon leiden. Veel verder dan een slechte voorzet van Devyne Rensch in een kansrijke situatie kwam Ajax echter niet.

Op slag van rust werd Twente nog een keer gevaarlijk, uit een vrije trap na een vermeende overtreding van Mohammed Kudus, die tot dan toe zijn stempel nog niet op de wedstrijd had weten te drukken. Ajax kreeg de voorzet die uit de vrije trap volgde maar niet weg uit de zestien en dus ontstond er een flinke scrimmage. Die overleefden de Amsterdammers uiteindelijk wel, met een doelpuntloze ruststand tot gevolg.

De tweede helft begon op vergelijkbare wijze als de eerste. Met een hoog tempo en felle druk van beide kanten. Het leverde momentjes van dreiging over en weer op, waarbij Ajax via Taylor bijna op voorsprong leek te komen. Het schot van de middenvelder leek niet bijzonder dreigend, maar Unnerstall had er toch de grootst mogelijke moeite mee. De bal ging uiteindelijk naast.

In plaats van een startsein voor een Amsterdams overwicht, bleek het een startsein voor het tegenovergestelde. Twente zette Ajax een tijd lang vast op eigen helft en onder die druk wisten de Amsterdammers zich maar nauwelijks uit te spelen. De beste kans uit die drukgolf was voor Ricky van Wolfswinkel die een goed schot verwijderd leek van de openingstreffer, na een teruggetrokken bal van Joshua Brenet. Dat goede schot kwam er echter niet, want de spits schoot hoog over.

Zo overleefde Ajax de druk van Twente en kon het na ruim een uur zelf weer wat meer aan aanvallen denken. Dat resulteerde in enkele gevaarlijke momenten, met schoten van onder anderen Berghuis en Steven Bergwijn. In beide gevallen was Unnerstall echter alert en hield hij zijn doel schoon. Dat hield hij uiteindelijk slechts tot de zeventigste minuut vol. Ajax creëerde vanuit de kansen een veldoverwicht en dat leidde tot verlengd balbezit. Daaruit kwam de bal via Dusan Tadic bij Kudus, die zijn lichaam gebruikte om zijn tegenstander van zich af te houden en de bal van dichtbij langs Unnerstall frommelde.

De twintig minuten die volgden kenmerkten zich vooral door Ajax dat alles deed om de overwinning over de streep te trekken, terwijl Twente ietwat wanhopig op zoek ging naar de gelijkmaker. Echte kansen daarop kreeg de thuisploeg echter niet. Het kon ook niet in een ritme komen, door het (onreglementaire) stoorwerk van Ajax, dat daarvoor ook wat gele kaarten pakte. Aan de bal leken de Amsterdammers enkele malen uit te kunnen komen in de omschakeling, maar dat strandde telkens nog voor er een echte kans uit kon ontstaan.

Verdedigend had Ajax de zaken bovendien prima voor elkaar. Heitinga wisselde tactisch door Calvin Bassey voor Taylor te brengen en Álvarez door te schuiven naar het middenveld. Het zorgde ervoor dat Twente eigenlijk niet één echte kans kreeg na de 0-1. Francisco Conceição kwam nog het dichtst bij een treffer, door diep in de blessure tijd nog vanuit de zestien te schieten. Unnerstall kon dat schot nog klemmen, maar veel verschil maakte het niet meer, want Danny Makkelie floot direct daarna af en dus wist Ajax zich geplaatst voor de kwartfinale.

Opstelling FC Twente:

Unnerstall; Brenet (Sampsted 81'), Bruns, Pröpper, Smal; Zerrouki, Steijn (Ugalde 81'), Salah-Eddine (Vlap 86'); Cerny, Van Wolfswinkel, Misidjan

Wissels FC Twente:

El Maach, Tyton, Sampsted, Vlap, Kjölö, Rots, Ugalde, Celonise, Driezen

Rulli: Rensch, Timber, Álvarez, Wijndal; Klaassen (Conceição 58'), Taylor (Bassey 76'), Berghuis; Kudus, Tadic, Bergwijn (Brobbey 76')

Stelekenburg, Pasveer, Bassey, Brobbey, Lucca, Sánchez, Regeer, Fitz-Jim, Conceição, Vos, Aertssen, Hato

0-1 Mohammed Kudus (70')

- Voorafgaand aan het duel zal een minuut stilte in acht worden genomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië;

- Ajax kent al een deel van zijn eventuele tegenstanders in de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker.

Verwacht jij dat Ajax ten koste van FC Twente de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker bereikt? Zet in en terug als Ajax doorgaat!