Ajax komt laat op gang tegen RKC Waalwijk en wint weer eens in eigen huis

door Jesse ter Haar 4731

Ajax heeft zonder te overtuigen weer eens gewonnen in de eigen Johan Cruijff ArenA. RKC Waalwijk kwam op voorsprong en het spel van de Amsterdammers was niet sprankelend, maar een snelle gelijkmaker na rust bracht de hoop in de Amsterdamse harten terug. De voorsprong kwam Ajax vervolgens niet aanwaaien, maar de ploeg – die laat op gang kwam – trok uiteindelijk toch aan het langste eind: 3-1. Zodoende won Ajax na vier keer puntenverlies weer eens in eigen huis.

FT | Ajax - RKC Waalwijk (3-1)

De openingsfase was voor Ajax, maar de eerste kans was voor RKC Waalwijk. Julen Lobete kon uithalen na een teruggetrokken bal, maar Edson Álvarez wist die poging nog te blokkeren. Ajax probeerde wel te combineren, maar het kwam er nog niet uit. De druk van de Amsterdammers was er bij vlagen wel, maar Ajax wist geen vuist te maken. Na een kwartier spelen wist Davy Klaassen alsnog bijna de 1-0 te maken. Steven Berghuis bracht de bal het strafschopgebied in, maar Klaassen kwam een teenlengte te kort om de bal langs RKC-goalie Etienne Vaessen te tikken.

Kort hierna ontstond er een kans voor Berghuis zelf. Hij werd vrijgespeeld en kon van net binnen het strafschopgebied vrij uithalen. Hij had zijn vizier echter niet op scherp staan. Een minuut later kwam RKC Waalwijk op voorsprong. Owen Wijndal speelde een bal verkeerd in en leidde zodoende de aanval van de bezoekers in, maar er ging nog veel meer is. Uiteindelijk werd Mats Seuntjens, die niet twijfelde, vrijgespeeld en schoot hij de bal achter Gerónimo Rulli. Ajax leek hierna al snel weer op gelijke hoogte te komen toen Klaassen bij de tweede paal kon inkoppen, maar hij kreeg de bal in een druk strafschopgebied niet langs Vaessen.

In de fase hierna probeerde Ajax het wel, maar ontbrak de precisie. Berghuis kwam met een schot van afstand niet verder dan een corner, terwijl Devyne Rensch een voorzet hard voorbij Mohammed Kudus, die veelal onzichtbaar was, schoot. Rond een halfuur spelen klapten Jurriën Timber en Álvarez tot overmaat van ramp ook nog eens vol op elkaar, waarna ze beiden op de grond bleven liggen. Uiteindelijk bleken de twee centrale verdedigers van Ajax toch door te kunnen. Het was het laatste echt noemenswaardige van een van Ajax’ kant uiterst teleurstellende eerste helft en dus zochten beide ploegen bij een 0-1 stand de kleedkamers op.

Na rust greep Heitinga in en dat bracht het nodige succes met zich mee. Brian Brobbey en Calvin Bassey kwam in de ploeg en het was eerstgenoemde die vijf minuten na de thee voor de 1-1 zorgde. Berghuis dwong Vaessen nog tot een redding, maar in de rebound was het eenvoudig raak. Ajax wilde hierna doordrukken, maar tot echte kansen kwam het nog niet. Aan de andere kant waagde RKC Waalwijk pas na ruim een uur de eerste doelpoging van de tweede helft. Iliass Bel Hassani haalde uit, maar Rulli kon de bal tot een corner tikken.

Ajax moest in de tweede helft op zoek naar de voorsprong en twintig minuten voor tijd kreeg het daartoe een goede kans. Dusan Tadic bracht de bal met veel gevoel voor het doel, waar Brobbey opdook en vrij kon koppen. Hij miste de kans echter door behoorlijk ver naast te koppen. Ajax bleef hierna wel aanvallen, maar de echte overtuiging ontbrak. Waar het er even niet in leek te zitten, kwam de voorsprong er een klein kwartier voor tijd toch. Berghuis kreeg een vrije trap te nemen en via Bassey kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Jurriën Timber terecht. De verdediger liet het buitenkansje niet onbenut en joeg de bal tegen de touwen.

Als er hierna nog twijfels waren of Ajax de wedstrijd zou gaan winnen, maakte Kudus daar al snel een einde aan. Berghuis combineerde met Tadic en gaf de bal voor, waarna de Ghanees beheerst binnen kon lopen. Vijf minuten voor tijd mocht Jorge Sánchez nog invallen van trainer Heitinga. De zege was op dat moment al binnen en dus was het uitspelen geblazen. De absolute slotfase stond vooral in het teken van wissels aan de kant van Ajax. Gevaar ontstond er voor beide doelen niet meer en dus wisten de Amsterdammers – zij het zwaarbevochten – met 3-1 te winnen.

Rulli; Rensch (Sánchez 85'), Álvarez, Timber, Wijndal (Hato 88'); Taylor, Klaassen (Bassey 46'), Berghuis; Kudus (Rasmussen 90+3'), Tadić, Conceição (Brobbey 46').

Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Brobbey, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Regeer, Fitz-Jim, Rasmussen, Hato.