Ajax komt door late strafschop met de schrik vrij tegen RKC Waalwijk

door Jesse ter Haar 2480

Ajax komt door late strafschop met de schrik vrij tegen RKC Waalwijk

door Jesse ter Haar 2480

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zondag ternauwernood weten te winnen van RKC Waalwijk. De Amsterdammers kwamen op een 2-0 voorsprong via twee goals van Sébastien Haller, maar liet zich na rust verrassen. Ajax had uiteindelijk een strafschop in de absolute slotfase nodig om te winnen, welke door Dusan Tadic werd benut.

De wedstrijd begon – zoals verwacht – met Ajax als de ploeg met het initiatief. De Amsterdammers sneden echter nog niet echt door de defensie van RKC Waalwijk heen. De eerste doelpoging kwam van de voet van Devyne Rensch, die van afstand uithaalde. Hij kon doelman Issam El Maach echter niet verrassen. In de minuten hierna waagde Ajax nog twee pogingen. Edson Álvarez en Antony kregen kansen om te koppen, maar in beide gevallen verdween de poging uiteindelijk naast het doel.

De eerste échte kans kwam er na tien minuten. Antony kwam in balbezit aan de rechterkant en legde de bal op kenmerkende wijze voor het doel. Sébastien Haller kreeg zijn hoofd tegen de bal, maar El Maach kon keren. Dusan Tadic kreeg nog een kans in de rebound, maar dat ging allemaal net te snel. In de 23ste minuut was de volgende kans te noteren. Captain Tadic legde de bal breed op Daley Blind, waarna de verdediger met een vlammend schot van afstand kwam. Hij schoot zuiver, maar schoot toch net langs de verkeerde kant van de paal.

Hierna volgden er waarschuwingen voor Ajax. Eerst brak Jens Odgaard door over links en verkoos hij een schot boven een voorzet, wat wellicht meer gevaar had kunnen stichten. Via een Ajacied ging de bal naast. Hierna moest André Onana in actie komen. Opnieuw was het Odgaard aan de bal, maar ditmaal gaf hij de bal wel aan een medespeler. Een hoge bal kwam op het hoofd van Michiel Kramer terecht, die de Kameroener tot een redding dwong.

Vlak na de waarschuwingen van RKC Waalwijk was het tóch Ajax dat doel trof. Antony en Ryan Gravenberch combineerden in de zestien van de opponent, waarna de Braziliaan de bal eenvoudig voor kon geven. Haller dook op en kon eenvoudig binnenlopen. Nog geen vijf minuten later toonde Haller opnieuw zijn kwaliteiten. De spits veroverde de bal met een sliding, kreeg hem even later terug en verschafte zich met een goede aanname op zijn borst tijd om te schieten. Dat deed hij overtuigend en zodoende bracht hij Ajax op 2-0. Voor het einde van de eerste helft volgden er nog twee kansen. Eerst kreeg Tadic een diepe bal niet over El Maach heen gelift, waarna Perr Schuurs even later ook op de goalie stuitte. Doeltreffen deden de Ajacieden niet meer en dus werd de ruststand op 2-0 bepaald.

Na rust kwam RKC Waalwijk algauw terug in de wedstrijd. De restverdediging stond even niet goed en dus kon Kramer vanaf zijn eigen helft weggestuurd worden. Hij ging in zijn eentje op Onana af, bleef koeltjes en schoof de bal er rustig langs. Hierna kreeg Ajax de kans op de 3-1, maar Antony slaagde er niet in te scoren. Haller legde de bal panklaar voor de dribbelaar, maar hij schoot recht op El Maach af. Hierna wist RKC Waalwijk wél toe te slaan. Opnieuw speelde het een bal in de grote vrije ruimte en hoewel er genoeg Ajax-verdedigers present waren, vergaten zij Richard van der Venne te dekken. De Ajacieden hadden alleen oog voor de bal, waardoor de opponent in alle vrijheid kon binnenwerken.

Niet lang hierna kon Ajax alweer op voorsprong komen, maar opnieuw was het Antony die dat naliet. Hij dwong El Maach tot een uitstekende redding. Ajax was wel de ploeg aan de bal, maar bijna elke uitbraak van RKC Waalwijk werd gevaarlijk. Na een minuut of 65 spelen kwam Van der Venne plots weer aan de bal in de zestien van Ajax, maar hij kreeg de bal niet onder controle. Aan de andere kant volgde er een kopkansje voor Lisandro Martínez, maar dat stelde niet al te veel voor. Hierna volgde even een tijd zonder serieuze kansen voor een van beide ploegen. Ajax zocht naar een goal, maar had moeite gevaar te stichten.

In de slotfase probeerde Erik ten Hag nog iets te forceren door Mohammed Kudus in te brengen. Hij werd direct gevaarlijk, maar bleek dat vanuit buitenspelpositie te doen. Bovendien kwam hij er net niet aan bij een voorzet. Haller completeerde even hierna bijna zijn hattrick. Hij kopte na een voorzet van Berghuis, maar deed dat tegen de paal. In de 86ste minuut werd Onana bijna verrast. Hij stond niet in zijn doel en was zodoende te laat bij een schot van afstand van Odgaard. De bal belandde echter nog nét in het zijnet.

De wedstrijd leek echter in een 2-2 gelijkspel te eindigden, totdat Ajax plots een penalty kreeg. Antony werd in de zestien neergelegd door een sliding en aanvoerder Tadic faalde niet. Hij plaatste de buitenkans keurig in het doel en zorgde daarmee voor een 3-2 stand. Antony kon na een uitbraak in het absolute slot nog voor de 4-2 zorgen, maar hij plaatste de bal naast het doel. Zodoende won Ajax de wedstrijd met 3-2.

Opstelling Ajax:

Onana; Rensch (Tagliafico 70'), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez (Kudus 81'), Gravenberch (Klaassen 62'), Berghuis; Antony, Haller, Tadić.

Wissels Ajax:

Setford, Raatsie, Klaassen, Danilo, Labyad, Kudus, Daramy, Tagliafico, Fitz-Jim, Van Gelderen.

Opstelling RKC Waalwijk:

El Maach; Gaari, Adewoye, Van den Buijs, Touba, Wouters; Bakari, Anita, Van der Venne; Kramer, Odgaard.

Wissels RKC Waalwijk:

Azhil, Bel Hassani, Daneels, El Bouchataoui, Kuijpers, Lutonda, Mulder, Nieuwpoort, Oukili, Pereira, Spenkelink, Stokkers.

Doelpunten:

1-0 Sébastien Haller (33')
2-0 Sébastien Haller (37')
2-1 Michiel Kramer (50')
2-2 Richard van der Venne (57')
3-2 Dusan Tadic pen. (90')

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.