Ajax-kassa rinkelt na derde CL-zege, premie voor achtste finale lonkt

door Bart Veenstra 157

Bron Ajax Showtime

Ajax-kassa rinkelt na derde CL-zege, premie voor achtste finale lonkt

door Bart Veenstra 157

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax is hard op weg om de achtste finales van de Champions League te bereiken en daarmee een financiële slag te slaan. In het afgelopen boekjaar (2020/2021) leed de Amsterdamse club een verlies van acht miljoen euro en dus zal de Ajax-directie een plek in de volgende ronde met luid gejuich ontvangen.

NB: Dit artikel is vlak na de eerdere 4-0 thuiszege op Borussia Dortmund geplaatst.

Met drie zeges uit drie wedstrijden heeft Ajax in de groepsfase van de Champions League voorlopig de maximale score bereikt. Een zege in de groepsfase levert 2,8 miljoen euro op, waardoor Ajax inmiddels 8,4 miljoen euro ophaalde vanwege de drie overwinningen. Een plek in de achtste finales lijkt nu nabij en dat is naast sportief ook financieel belangrijk. Overwintering in de Champions League levert namelijk 9,6 miljoen euro op.

Ajax heeft nog drie wedstrijden om zich definitief te plaatsen voor de volgende ronde en om nog meer premies te vergaren. Een gelijkspel in de groepsfase van de Champions League levert overigens 900.000 euro op.

Eerder viel op deze site al te lezen wat Ajax verdient door alleen al mee te doen aan de Champions League. Naast een startpremie van 15,64 miljoen euro ontvangt Ajax ook een coëfficiënten-premier ter waarde van 20,466 miljoen euro. Daarnaast ontvangt de club zo'n twee miljoen euro op basis van de marketpool (tv-gelden). Bij elkaar is dat zo'n 38 miljoen euro en daar komen de recettes nog bij. De verwachting is dat de drie thuisduels in de Champions League Ajax zo'n vier miljoen euro opleveren.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties