Ajax kan miljoenen euro's bijschrijven vanwege deelname Champions League

door BartVeenstra 98

Bron Ajax Showtime

Ajax kan miljoenen euro's bijschrijven vanwege deelname Champions League

door BartVeenstra 98

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan met zijn deelname aan de Champions League wederom flink wat miljoenen euro's bijschrijven. De Amsterdamse club kan dat geld goed gebruiken, aangezien er in de afgelopen tijd weinig inkomsten uit recettes en uitgaande transfers zijn binnengekomen.

In de afgelopen jaren verdiende Ajax per thuiswedstrijd in de Champions League gemiddeld zo'n twee miljoen euro. Vorig seizoen speelde Ajax drie thuiswedtrijden in het miljardenbal in een lege Johan Cruijff ArenA, terwijl ook de wedstrijden in de Europa League tegen Lille OSC, Young Boys en AS Roma zonder publiek werden afgewerkt.

Bovendien was er in de afgelopen zomer voor het eerst sinds jaren geen grote uitgaande transfer bij Ajax. Waar in de afgelopen jaren spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech voor vele miljoenen euro's werden verkocht, bleven alle spelers met een hoge marktwaarde deze zomer in Amsterdam.

Zodoende kijkt Ajax uit naar de enorme inkomsten die het gaat vergaren uit de Champions League. Deelname aan de groepsfase van het toernooi levert iedere club dit seizoen 15,64 miljoen euro op. Hierbij moet wel gezegd worden dat Ajax 14,8 miljoen euro vooraf krijgt en de overige 800.000 ontvangt de club om de eindrekening af te maken.

Een zege in de groepsfase van de Champions League zorgt dit seizoen voor 2,8 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 930.000 euro oplevert. Mocht Ajax de groep met Sporting Portugal, Borussia Dortmund en Besiktas overleven, levert een plek in de achtste finale 9,6 miljoen euro op. Een plek in de kwartfinale zou Ajax 10,6 miljoen euro opleveren, terwijl een plaats in de halve finale zorgt voor 12,5 miljoen euro. Een finaleplaats zorgt voor 15,5 miljoen euro en het winnen van die finale zou 4,5 miljoen euro opleveren.

Inkomsten uit coëfficiënten-ranking

Ajax kan middels de coëfficiënten-ranking nog meer miljoenen euro's aan inkomsten vergaren. Deze inkomsten worden bepaald door de positie op een UEFA-ranking van de afgelopen tien jaar. Op die ranking staat Ajax zestiende. Van de clubs die boven Ajax op die UEFA-ranking staat, wist alleen Arsenal zich voor dit seizoen niet te kwalificeren voor de Champions League.

De UEFA heeft voor dit seizoen bepaald dat de nummer 32 van de deelnemende Champions League-teams 1,137 miljoen euro krijgt. Per positie stijgt dat bedrag met 1,137 miljoen euro. Ajax krijgt voor dit seizoen achttien keer het aandeel van 1,137 miljoen euro, wat neerkomt op een bedrag van 20,466 miljoen euro.

Op basis van de marketpool (tv-gelden) ontvangt Ajax het komende seizoen zo'n twee miljoen euro. Bij elkaar opgeteld ontvangt Ajax zo'n 38 miljoen euro voor zijn deelname aan de Champions League. Hier komen de recettes die Ajax verdient aan het miljardenbal nog bij. Bovendien zouden goede prestaties van Ajax in de Champions League ook voor de nodige (en vele) miljoenen euro's kunnen zorgen.

Champions League brengt ook kosten met zich mee

Het bovengenoemde bedrag is een omzet en dus geen winst. Deelname aan de Champions League kost Ajax namelijk ook enkele miljoenen euro's. Zo staat Ajax vanwege zijn deelname zo'n 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie voor de veranderagenda.

Bovendien dient Ajax premies te betalen aan zijn spelers en daarnaast zijn er ook kosten voor thuis- en uitwedstrijden. Zo gaat 25 procent van de ticketverkoop naar de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast: de inkomsten uit de catering in het stadion zijn volledig voor het stadion, terwijl de parkeerinkomsten volledig voor de gemeente Amsterdam zijn.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bookmaker: Ajax de lichte favoriet voor het duel met Sporting Portugal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties