Ajax is weer koploper na forse uithaal tegen Excelsior

door Thijs Zwagerman 5210

Ajax is weer koploper in de Eredivisie na een klinkende zege op Excelsior. In de Johan Cruijff ArenA haalde de ploeg van trainer Alfred Schreuder fors uit en voetbalde Ajax zich naar een 7-1 overwinning.

Al vanaf het eerste moment was duidelijk dat Excelsior vooral naar Amsterdam was gekomen om te verdedigen. De eerste vijftien minuten lukte dit alleraardigst, maar na een kwartier brak Jorge Sánchez de ban. De Mexicaanse rechtsback, die aanvankelijk wat ongelukkig aan de wedstrijd was begonnen, was zeer attent in de rebound op een schot van Steven Berghuis. Berghuis haalde van afstand hard uit, waarna doelman Van Gassel de bal voor de voeten van Sánchez tikte en de Ajacied beheerst afrondde.

Na deze welkome openingstreffer kwam Ajax beter in de wedstrijd en werden er een heleboel kansen gecreëerd. Dusan Tadić en Steven Berghuis waren hier meestal bij betrokken en in de 26ste minuut was het de laatstgenoemde die de voorsprong verdubbelde. Berghuis plaatste de bal op de rand van het strafschopgebied met veel gevoel in de linkeronderhoek. Vervolgens was het vooral Brian Brobbey die op jacht ging naar de derde Ajax-treffer. De spits kreeg meerdere goede kopkansen, maar moest uiteindelijk geduld hebben tot een minuut voor de pauze voordat hij zijn naam op het scoreformulier noteerde. Na opnieuw een goede voorzet van Tadić kopte Brobbey bij de tweede paal eenvoudig de 3-0 tegen de touwen.

Na de rust verscheen bij Ajax Owen Wijndal binnen de lijnen. De linksachter maakte als vervanger van Daley Blind zijn langverwachte rentree na blessureleed. Zo’n tien minuten na de rust schroefde Ajax het tempo weer op. In kort tijdsbestek werden meerdere grote kansen gecreëerd. Vooral Brobbey, Bergwijn en Berghuis kregen goede kansen, maar op wonderbaarlijke wijze bouwde Ajax pas na een klein uur spelen de voorsprong verder uit. Brobbey was toen het eindstation van een snelle combinatie en schoot de bal hard in het dak van het doel: 4-0. Diezelfde Brobbey leek niet veel later zijn hattrick te complementeren, maar nadat Van Gassel van dichtbij redding bracht was het uiteindelijk Tadić die het doelpunt op zijn naam kreeg.

Kort na deze treffer voerde Schreuder opnieuw wat Ajax-wissels door en dat sorteerde positief effect. Onder anderen Tadić werd vervangen en na zijn wisselbeurt kwam Bergwijn op zijn geliefde linkerflank te spelen. Vanaf daar toonde Bergwijn direct zijn grote wapen. De rechtspoot kapte naar binnen en krulde de bal op fraaie wijze in de verre hoek. Mohammed Kudus, die als vervanger van Berghuis was gekomen, maakte zo’n vijf minuten later de 7-0. Na een goede combinatie met Álvarez wilde Kudus Brobbey bedienen, maar in plaats daarvan kreeg de invaller de bal fortuinlijk zelf terug voor zijn voeten. In de lange hoek prikte Kudus vervolgens het zevende Ajax-doelpunt binnen.

In de slotminuut redde Nikolas Agrafiotis met een rake kopbal nog iets van eer voor Excelsior, maar dat was slechts een doelpunt voor de statistieken. Door de ruime zege veroverde het de laatste tijd zo geplaagde Ajax de koppositie in de Eredivisie weer terug. Een welkome opsteker voor het team van Schreuder, dat een flinke knauw overhield aan de dubbele Champions League-confrontatie met Napoli.

Pasveer; Sánchez (78' Baas), Timber, Blind (46' Wijndal), Bassey; Álvarez, Berghuis (74' Kudus), Klaassen; Bergwijn, Brobbey (84' Lucca), Tadić (74' Conceição).

Stekelenburg, Gorter, Wijndal, Ocampos, Lucca, Kudus, Grillitisch, Baas, Regeer, Magallán, Conceição.