Ajax op zoek naar vorm in thuisduel met Excelsior

door Cristian de Jong 90

Bron Ajax Showtime

Ajax zal voor het eerst sinds het seizoen 2018/19 weer eens opnemen tegen Excelsior Rotterdam. De Rotterdamse club is dit jaar promovendus en verkeert momenteel in de middenmoot van de Eredivisie. Zondag zal er om 20.00 uur worden afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA.

In het algemeen kent Ajax weinig problemen met de bezoekers uit Rotterdam. In het seizoen 2018/19, waarin Excelsior degradeerde, won Ajax twee keer eenvoudig (1-7 en 6-2). In het thuisduel was het Klaas-Jan Huntelaar die de score in de tiende minuut al opende. Dusan Tadic kreeg de bal even later in de kluts voor zijn voeten. De Serviër kon makkelijk scoren nadat hij één op één kwam te staan met Allesandro Damen en schoot hiermee zijn ploeg op een 2-0 voorsprong.

Huntelaar was vervolgens voor de tweede keer het eindstation bij de 3-0 na een mooie aanval van de Amsterdammers. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui deed voor rust nog wat terug voor Excelsior. Met een ruststand van 3-1 gingen beide partijen de kleedkamer in. In de 60e minuut was het Tadic die met een penalty zijn tweede van de dag maakte, nadat Matthijs de Ligt onderuit werd geschopt in het zestienmetergebied. Huntelaar scoorde daarna zijn derde van de middag en mocht na afloop dus de wedstrijdbal mee naar huis nemen. Kasper Dolberg, die later in het veld kwam voor Tadic, maakte de laatste voor Ajax. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kopte Jeffry Fortes de 6-2 nog binnen voor de bezoekers.

Resultaat voor Excelsior is zeldzaam

Excelsior wist nog geen enkele keer te winnen op bezoek bij Ajax. De enige keer dat het een puntje meenam naar Rotterdam was in het seizoen 2006/07, de eindstand was toen 2-2. Andwelé Slory en Eldridge Rojer scoorden voor Excelsior, terwijl Edgar Davids en Huntelaar het doel troffen voor de Amsterdammers.

Excelsior won in de geschiedenis maar één keer van Ajax. In het seizoen 2007/08 waren de Kralingers op Woudestein met 2-1 te sterk voor Ajax. Door een goal in de eerste minuut van Mitchell Piqué kwam Excelsior op 1-0. Later in de eerste helft kreeg Ajax meerdere mogelijkheden om langszij te komen, maar het verzilveren daarvan bleek te veel gevraagd. Geert den Ouden schoot de Rotterdammers kort na rust zelfs op een 2-0 voorsprong schoot. De aansluitingstreffer van Hedwiges Maduro in de 63e minuut bleek uiteindelijk niet voldoende een historische overwinning van Excelsior te voorkomen.

Ajax-Excelsior is een affiche dat garant staat voor doelpunten. In de 23 edities van het duel in Amsterdam. wist Ajax maar liefst 82 keer te scoren en kreeg het slechts 11 doelpunten tegen. 22 van die 23 confrontaties werden dus door Ajax gewonnen, terwijl Excelsior eenmaal met een punt terug de bus instapte.

Ajax in eigen huis met moeite langs Excelsior

Tot slot kijken we terug op een speciale editie van Ajax-Excelsior. In het seizoen 2016/17 stonden beiden ploegen ook tegenover elkaar in Amsterdam. Ajax kreeg in de eerste helft grote mogelijkheden via Lasse Schöne en Dolberg, maar beide Denen hadden het vizier niet op scherp. Aan de overzijde kreeg Excelsior via Mike van Duinen een grote kans. De speler kwam na een mooie individuele actie oog in oog te staan met André Onana. De huidig keeper van Internazionale hield zich echter breed en voorkwam zo een achterstand.

Na een moeizame eerste helft zocht de ploeg van toenmalig trainer Peter Bosz de kleedkamer op met een 0-0 tussenstand. Het was aan een moment van individuele klasse van Hakim Ziyech te danken dat de brilstand na rust van het bord verdween. Uit het niets schoot de linkspoot van afstand uit stand in het doel. Twee minuten trachtte Schöne dat kunstje te herhalen, maar hij trof de paal. Dat het niet de avond van de Deen was bleek even later wel toen hij een penalty miste. Uiteindelijk zou Ajax nog een aantal keer dichtbij de 2-0 zijn, maar die zou er niet komen. Ajax won moeizaam, met 1-0, thuis tegen Excelsior.