Ajax herpakt zich en speelt gelijk tegen PAOK

door Jesse ter Haar 2342

Ajax heeft dinsdagavond gelijkgespeeld op bezoek bij PAOK Saloniki. Een slordig Ajax kwam op voorsprong in Griekenland, maar ging de rust in met een 2-1 achterstand. Het was uiteindelijk invaller Klaas-Jan Huntelaar die de Amsterdamse hoop terugbracht.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd was in het voordeel van Ajax, maar nog zonder enige kansen te creëren. PAOK Saloniki hanteerde veel de lange bal, terwijl de Amsterdammers geduldig in de opbouw speelden. Het geduld werd uiteindelijk in de tiende minuut al beloond. Hakim Ziyech slingerde een vrije trap vanaf rechts voor het doel, maar de bal viel in één keer in het doel.

Na de openingstreffer kwam PAOK al snel wat verder van haar doel af, wat resulteerde in een schot van Diego Biseswar. André Onana kende echter niet al te veel moeite. De Grieken lieten zich vanaf dat moment wel wat meer gelden en de Amsterdammers raakten de grip door hun eigen slordigheden enigszins kwijt. Toch was het even later Ajax dat bijna scoorde aan de overkant van het veld. Ziyech kwam naar binnen en haalde uit, waarna hij zijn van richting veranderde schot bijna in het doel zag verdwijnen. Doelman Alexandros Paschalakis kon echter net corrigeren.

Na ruim een half uur spelen was het de beurt aan PAOK. Diego Biseswar kon bij afwezigheid van Noussair Mazraoui op het middenveld volledig vrij aangespeeld worden, waarna hij het spel verplaatste naar rechts. De daaruit voortkomende voorzet kon door een eveneens volledig vrijstaande Chuba Akpom achter Onana geschoten worden. Meteen hierna bracht Erik ten Hag routinier Huntelaar voor Kasper Dolberg, die al even niet meer fit leek.

Binnen enkele minuten volgde ook de achterstand voor de Amsterdammers. Diego Biseswar slingerde de bal voor vanaf rechts, waarna Leo Matos zijn luchtduel won van Joël Veltman en raak kopte. Ajax herpakt zich na de achterstand niet en kwam ook bijna op een 3-1 achterstand voor de rust. Perr Schuurs liet zich eenvoudig uitspelen, maar de Griekse inzet na een voorzet bleek net niet nauwkeurig genoeg. Gescoord werd er niet meer voor rust en dus ging Ajax met een 2-1 achterstand rusten.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde, slordig. Toch was het Ajax dat na vijf minuten voetballen op gelijke hoogte kon komen. Ziyech kreeg dé kans na een handig overstapje van Donny van de Beek, maar hij mikte hoog over. Kort hierna was het wél raak. Ajax nam wat meer de overhand en combineerde bij vlagen prima op de helft van PAOK. Na een goedlopende aanval kreeg Huntelaar de bal tegen zich aan geschoten door een verdediger van PAOK, waarna deze achter de doelman in het net belandde.

Ajax nam duidelijk de overhand in de loop van de tweede helft en creëerde enkele mogelijkheden, maar de échte kansen bleven uit. Dusan Tadic en Huntelaar probeerden het nog, maar beide pogingen bleven onbeloond. Na zeventig minuten was Ziyech dichtbij de 2-3 voor Ajax. Van buiten het strafschopgebied raakte de Ajacied de bal vol, maar het schot draaide in het zijnet. Tien minuten voor tijd was het opnieuw Huntelaar die bijzonder dreigend werd. Na een vlot lopende aanval kon Nicolás Tagliafico de bal vanaf links voorgeven naar de spits, maar zijn poging werd knap gekeerd door de doelman van de Grieken.

Even later was het Van de Beek die een poging van afstand waagde, maar zijn schot stuiterde een meter naast. Terwijl de slotminuut in het zicht was, kreeg Ajax een vrije trap vanaf de linkerkant. Invaller Razvan Marin ging achter de bal staan en trapte de bal in één keer naar de lange hoek, maar de doelman kon de bal over het doel tikken. Het net werd niet meer gevonden en dus eindigde de uitwedstrijd tegen PAOK in 2-2.