Ajax heet supporters welkom met comfortabele zege op Heracles Almelo

door Jesse ter Haar 1775

Ajax heeft zondagavond een comfortabele 3-0 zege weten te boeken op Heracles Almelo. De Amsterdammers mochten weer eens toeschouwers toelaten in de Johan Cruijff ArenA en trakteerden hen op enkele goede aanvallen. Door de overwinning vergrootte Ajax de voorsprong op nummer twee PSV tot vijf punten.

De eerste kans van de wedstrijd kwam algauw. Na een pass van Dusan Tadic liet Davy Klaassen de bal slim lopen, wat ervoor zorgde dat Antony hem in zijn bezit kreeg. Hij kon een poging wagen, maar produceerde een slap rollertje, welke een prooi was voor de goalie van Heracles Almelo. Vervolgens slaagde Edson Álvarez erin in de openingsfase van de wedstrijd al tegen een gele kaart aan te lopen. Hij ging te hard door op Luca de la Torre. Binnen de tien minuten kreeg Antony vervolgens zijn tweede kans. Ditmaal kon hij koppen, de keeper kon nog vangen.

Dit was het nog niet voor wat betreft Antony in de eerste helft. Het volgende moment betrof echter een gele kaart, waardoor Ajax in eigen huis tegen Heracles Almelo al in de eerste tien minuten twee keer op de bon geslingerd werd. Hierna was het even wachten op een nieuwe hoogtepunt, maar toen het weer zover was, was het meteen raak. Uit een vrije trap van Steven Berghuis viel de bal uiteindelijk voor de voeten van Klaassen. Hij moest echter nog een uiterste krachtinspanning leveren door de bal uit de lucht het doel in te tikken voor de 1-0.

Na een halfuur deed Noussair Mazraoui er alles aan om de 2-0 te maken. Eerst schoot hij met links op de keeper, waarna hij het op acrobatische wijze nog maar eens probeerde. Die poging ging echter over. Voor rust volgde er nog twee pogingen, netjes verdeeld over beide ploegen. Eerst kopte Sébastien Haller naast uit een voorzet van Berghuis en vlak voor rust zagen we Remko Pasveer voor het eerst. Hij werd niet uitgedaagd, maar moest wel voor het eerst in actie komen. Zodoende stond het – ondanks 73 procent balbezit – slechts 1-0 bij rust.

De tweede helft was pas twee minuten bezig en Ajax had alweer twee pogingen gewaagd. Eerst probeerde Antony het op karakteristieke wijze, maar doelman Janis Blaswich zag het aankomen en kon keren. Vrijwel meteen hierna probeerde Mazraoui het eveneens met een geplaatst schot, maar opnieuw kon Blaswich redding brengen. Wat volgde, was een poging van Kaj Sierhuis. Hij schoot van afstand, maar mikte uiteindelijk toch om en nabij een meter naast.

Na het waarschuwingsschot stelde Ajax orde op zaken. Tadic kreeg de bal na hard werken mee aan de linkerkant en was zo in staat om de bal voor te geven op Haller. De spits arriveerde op het juiste moment en liep de bal binnen. Na ruim een uur vielen Perr Schuurs en Kenneth Taylor in en voor laatstgenoemde werd het een bijzondere invalbeurt. Na enkele minuten stuurde Haller hem weg, waarna de weg naar het doel open lag. Taylor overwoog zijn mogelijkheden en ging met succes voor eigen succes. Hij schoot de bal onhoudbaar achter Blaswich en maakte daarmee zijn eerste doelpunt in Ajax 1.

Hierna verdween het leven enigszins uit de wedstrijd en bleef het aantal doelpogingen beperkt. Tadic probeerde het nog eens vanuit een vrije trap, maar doelman Blaswich toonde zich eens te meer betrouwbaar. Diezelfde Tadic kreeg vlak voor de tijd dé kans op de 4-0, maar vanaf de strafschopstip faalde hij. Blaswich koos de goede hoek en bekroonde zijn goede prestatie dus met een gekeerde strafschop. In het vervolg maakte Edson Álvarez bijna nog een wereldgoal, maar hij schoot van afstand op de lat. Zodoende bleef het bij 3-0 voor Ajax en vergrootten de Amsterdammers de voorsprong op PSV tot vijf punten.