Ajax geeft wedstrijd razendsnel uit handen en laat bekerwinst aan PSV

door Jesse ter Haar 5138

PSV heeft zondagavond beslag gelegd op de TOTO KNVB Beker. Ajax kwam op voorsprong in de bekerfinale tegen de Eindhovenaren, maar dat bleek niet voldoende. Twee momenten kort na rust werden de Amsterdammers fataal.

PSV was de ploeg met het initiatief in de openingsfase. Maarten Stekelenburg moest in de openingsfase één keer in actie komen, maar kon de bal klemvast pakken. In de 11de minuut leken de Eindhovenaren zelfs op voorsprong te komen. Eran Zahavi passeerde de goalie van Ajax, maar stond in een eerder stadium buitenspel. Hierna kwam Ajax ietwat beter in de wedstrijd. Na een kwartier werd het via Brian Brobbey gevaarlijk. De spits leek binnen te kunnen koppen, maar hij werd ternauwernood verdedigend.

Hierna sloeg de vlam even in de pan. Lisandro Martínez greeg in die fase meerdere malen hard in en kreeg uiteindelijk de gele kaart van scheidsrechter Danny Makkelie. Enkele minuten later hoopte Ajax een penalty te krijgen, toen Dusan Tadic over het been van Joey Veerman viel. Makkelie en de VAR wuifden het echter weg. Twee minuten daarna kwam Ajax alsnog op voorsprong. Ryan Gravenberch dribbelde en vocht zich door de organisatie van PSV heen, waarna hij na een combinatie met Davy Klaassen beheerst raak schoot.

Nog binnen het halfuur volgde ook de kans om op 0-2 te komen. Brobbey leek een verlengde bal bij de tweede paal binnen te kunnen werken, maar de stuit verraste hem. Hierna volgde een periode vol strijd, maar zonder echte kansen. Noussair Mazraoui leek Ajax vlak voor rust nog op 0-2 te schieten, maar Tadic stond in een eerder moment tijdens die aanval buitenspel. Zodoende ging het doelpunt niet door. Na zes minuten extra speeltijd maakte Makkelie vervolgens een einde aan een bewogen eerste helft.

Na rust ging het al snel volledig mis voor Ajax. Eerst was het Erick Gutierrez die binnen kon koppen na goed verlengen van Ibrahim Sangaré, waarna Cody Gakpo met een droge knal voor de 2-1 zorgde. Het was het gevolg van een laconieke pass van Lisandro Martínez. In de 56ste minuut leek Klaassen Ajax weer naast PSV te schieten, maar opnieuw werd er een goal afgekeurd. Brobbey maakte zich sterk en legde klaar voor de middenvelder, maar hij stond op dat moment net een voetje buitenspel. Alsof het Ajax nog niet genoeg tegenzat, schoot de ploeg kort hierna ook nog op de paal. Tadic controleerde en testte het aluminium.

Hierna viel de wedstrijd enigszins terug in het niveau van het spel. Er werden nog meer amper kansen gecreëerd en Ajax dook niet vaak meer geweldig op in het strafschopgebied van PSV. Erik ten Hag besloot in te grijpen en Sébastien Haller en Perr Schuurs te brengen. Laatstgenoemde kreeg min of meer meteen een serieuze kans. De bal viel plots voor zijn voeten, waarna hij het met binnenkant voet probeerde. Yvon Mvogo, doelman van PSV, keerde echter met een goede reflex. Ruim tien minuten voor tijd kwam PSV vervolgens bijna op 3-1, maar Ajax ontsnapte. Bruma kon vrij uithalen vanuit de as, maar hij schoot wild naast.

In de slotfase moest Ajax, maar werd PSV het meest gevaarlijk. Ajax was niet bij machte om PSV uit elkaar te spelen, terwijl Yorbe Vertessen namens de thuisploeg de bal tegen de kruising ramde. In de slotfase kwam ook Mohamed Ihattaren binnen de lijnen, die daarmee zijn debuut voor Ajax maakte. Ook hierna kreeg Ajax het echter niet voor elkaar. PSV brak nog eens gevaarlijk uit via Bruma, maar de plannen van Ajax kwamen niet meer tot uiting. Zodoende won PSV met 2-1 en moest Ajax de bekerwinst aan de opponent uit Eindhoven laten.