Ajax doorstaat VAR-checks in Zwolle en dankt Akpom voor drie punten

door BadembaBarrie 4220

Bron AS

Ajax doorstaat VAR-checks in Zwolle en dankt Akpom voor drie punten

door BadembaBarrie 4220

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax weet weer wat winnen is. Na twee 2-2 gelijke spelen op rij, lukte het de ploeg van John van ’t Schip op bezoek bij PEC Zwolle om dat scenario af te wenden en de volle drie punten in de wacht te slepen. In een duel dat niet hoogstaand was en getekend werd door lang durende VAR-checks waren twee doelpunten van Chuba Akpom en één van Kristian Hlynsson genoeg over de overwinning: 1-3.

Vanuit een wat tamme openingsfase, kwam Ajax na een klein kwartier spontaan op voorsprong. Benjamin Tahirovic had een bekeken balletje op Kristian Hlynsson in huis, die aan de aandacht van de Zwolse verdediging ontsnapte. Oog in oog met Jasper Schendelaar was het schot zo makkelijk nog niet, maar Hlynsson werkte de bal met zijn linkerbeen feilloos in de verre hoek.

Het doelpunt veranderde niet veel aan het verloop van de wedstrijd. Ajax tikte de bal rustig rond, zonder echt gevaar te stichten. Zwolle probeerde waar mogelijk druk te zetten en loerde verder op Amsterdamse fouten. Zo’n fout maakte Devyne Rensch na een kleine twintig minuten, toen hij weggleed op het moment dat Schendelaar de bal lang op Eliano Reijnders speelde. De linksbuiten kon plots alleen op Diant Ramaj af, maar had dusdanig veel tijd nodig aan de bal, dat Rensch zijn eigen fout nog voor Reijnders tot een schotpoging kwam kon herstellen.

Kort daarna had Steven Bergwijn de Amsterdamse voorsprong kunnen en misschien wel moeten verdubbelen. Van den Boomen speelde hem in en de aanvoerder van Ajax kon zo de zestien in dribbelen. Hij opteerde voor een poging met links, maar dat eindproduct liet te wensen over. Een touch van Schendelaar stelde Thomas Lam in staat de bal van de lijn te halen.

Toch zou de 0-2 niet lang op zich laten wachten. In de geest van de 0-1 was het nu Mika Godts die Chuba Akpom vrij voor de keeper zette. Die kans was wel aan de vervanger van Brian Brobbey besteed en via een verdediger verdubbelde hij alsnog Ajax’ voorsprong.

Daarmee leek Ajax zijn grip op de wedstrijd te verstevigen, maar richting het einde van de eerste helft oogde de thuisploeg toch een aantal keer erg dreigend. Ajax kwam even niet van de eigen helft af, na een periode van aanhoudende Zwolse druk. Dat resulteerde in doelpogingen van Lam en Younes Namli. Eerstgenoemde zag zijn inzet echter uit de hoek gewerkt worden door Ramaj, terwijl Namli naast schoot. Op slag van rust kreeg Bram van Polen nog de grootste kans van de wedstrijd. De aanvoerder kon een voorzet van dichtbij volledig vrij inschieten, maar nam hem verkeerd op de schoen en werkte de bal over.

Zo ging Ajax rusten met een 0-2 voorsprong, maar wist het dat de wedstrijd nog verre van gespeeld was. Toch kregen de Amsterdammers direct na rust de mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Akpom trok met een loopactie en gat voor Godts, maar de bal van Bergwijn was net te onzorgvuldig, waardoor de uitkomende Schendelaar kon voorkomen dat Godts zijn eerste doelpunt in Ajax 1 kon maken. Aan de overzijde had de wedstrijd ook zomaar weer écht spannend kunnen worden, toen Ody Velanas Van den Boomen eruit liep. Het schot van de Griek liet vervolgens echter te wensen over.

Die kansen leken de opmaat voor een enerverende tweede helft, maar het tempo zakte al vrij snel weer weg. PEC leek niet bij machte om Ajax, dat zeker niet soeverein voetbalde, echt met de rug tegen de muur te zetten. Dat veranderde toen trainer Johnny Jansen na iets meer dan een uur wisselde. Hij bracht onder meer Silvester van der Water en Filip Krastev en die wissels hadden al snel impact. Via Van der Water ontstonden er enkele gevaarlijke momenten die de Zwolse hoop al wat meer deed leven en na ruim zeventig minuten bracht Krastev de spanning definitief terug in de wedstrijd. De invaller ging met de bal aan de wandel, bereikte de Amsterdamse zestien en kon uiteindelijk relatief ongehinderd schieten: 1-2.

Kort daarvoor had Akpom nog een grote kans op 0-3 laten liggen. De spits kreeg rechts in de zestien ruimte voor het schot, maar kwam niet tot een écht lekkere poging. De poging was desalniettemin gevaarlijk, maar rolde net langs de voor Akpom verkeerde kant van de paal.

De 1-2 zorgde ervoor dat het Zwolse vertrouwen in een resultaat tot het kookpunt steeg en enkele minuten na de aansluitingstreffer, leek de 2-2 ook een feit. Ramaj wist de eerste Zwolse doelpoging nog te keren, maar in de rebound werkte Van der Water de bal alsnog binnen. Dat deed hij echter vanuit buitenspelpositie en dus ging het feest niet door.

Ajax kwam dus met de schrik vrij en profiteerde kort daarna optimaal. Tahirovic stuurde invaller Anton Gaaei weg met een fraaie lange bal. De Deen nam de bal goed mee en legde terug op Akpom die de bal van dichtbij alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Dat klusje was wel aan de Engelsman besteed en dus gooide hij de wedstrijd alsnog in het slot. Ook een uitvoerige VAR-check wegens mogelijk buitenspel van Gaaei bracht daar geen verandering meer in.

In blessuretijd dacht Van Polen zijn ploeg nog aan een tweede treffer te helpen, toen hij de bal met een boogje over Ramaj heen werkte. De grensrechter vlagde echter voor buitenspel en een nieuwe uitvoerige VAR-check leidde uiteindelijk niet tot een ander oordeel. Zo verliet Ajax het MAC3 Park Stadion met een 1-3 zege.

Opstelling PEC Zwolle:

Schendelaar; van Polen, Kersten, Lam, McNulty; El Azzouzi (Krastev 67'), van den Berg; Namli, Velanas (van der Water 67'), Reijnders (Vellios 67'); Thy.

Wissels PEC Zwolle:

Hauptmeijer, Vermeer, Czyborra, Fontana, Gijselhart, Krastev, Oukhattou, van der Haar, van der Water, Vellios.

Opstelling Ajax:

Ramaj; Rensch, Mannsverk, Hato; Hlynsson, van den Boomen (Vos 81'), Tahirović, Taylor; Godts (Gaaei 65'), Akpom (Rijkhoff 86'), Bergwijn (Sosa 81').

Wissels Ajax:

Rulli, Pasveer, Gaaei, Forbs, Rijkhoff, Vos, Sosa, Fitz-Jim, Gooijer.

Doelpunten:

0-1 Kristian Hlynsson (12')

0-2 Chuba Akpom (25')
1-2 Filip Krastev (72')
1-3 Chuba Akpom (84')

Bijzonderheden:

- Van 't Schip moest puzzelen richting PEC-uit. Welke opties heeft de oefenmeester? Lees het hier!
- Van 't Schip keert terug op bekend terrein. De Ajax-trainer was in 2017 en 2018 namelijk hoofdtrainer van PEC Zwolle.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.