Ajax boekt ruime overwinning in Heerenveen en kan met vertrouwen toeleven naar Klassieker

door Justin Fokkens 5074

Ajax heeft zondagmiddag een ruime overwinning bij sc Heerenveen weten te boeken. In de eerste helft liep de ploeg van John Heitinga al binnen twintig minuten uit naar een zeer comfortabele 0-3 voorsprong. Vlak voor rust deed de thuisploeg nog wat terug, waarna Kenneth Taylor en Sydney van Hooijdonk de eindstand na de pauze op 2-4 bepaalden.

De eerste tien minuten van de wedstrijd waren van beide kanten slordig. Zowel de Amsterdammers als de thuisploeg wilden graag vooruit, maar verloren de bal over en weer te gemakkelijk. In de elfde minuut wist Ajax echter al op voorsprong te komen. Na goed voorbereidend werk van Edson Álvarez was het Mohammed Kudus die met een schuiver vanaf de rechterkant doelman Mous wist te verschalken.

Vervolgens wisten de Ajacieden direct door te drukken. Enkele minuten na de openingstreffer was het Álvarez die met een harde knal van afstand de voorsprong verdubbelde. De thuisploeg was compleet van slag en moest al snel de volgende klap verwerken; na een goede combinatie tussen Dusan Tadic en Steven Bergwijn was het laatstgenoemde die de bal tegen het net schoot. Daarmee hadden de Amsterdammers binnen twintig minuten een zeer comfortabele 0-3 voorsprong in handen.

In het vervolg van de eerste helft verzuimde de regerend landskampioen om de voorsprong nog verder te vergroten. Zo slalomde Bergwijn door de gehele verdediging van de Friezen heen, maar strandde zijn poging uiteindelijk tegen de paal. Ook leek Ajax nog een strafschop te krijgen, nadat Devyne Rensch na een veelbelovende aanval werd neergelegd. De overtreding bleek echter buiten het strafschopgebied te zijn gemaakt.

Vlak voor rust wist de thuisploeg, nadat trainer Kees van Wonderen met een driedubbele wissel keihard had ingegrepen, uit het niets de aansluitingstreffer te maken. Spits Pelle van Amersfoort kon vrij binnenkoppen. Daarmee zochten beide ploegen met een 1-3 ruststand de kleedkamers op.

Ajax schoot in de tweede helft uit de startblokken en wist al snel de voorsprong verder te vergroten. Het was Kenneth Taylor die met een poeier van afstand trefzeker was. Daarmee stond de 1-4 tussenstand op het scorebord. Niet veel later kreeg de thuisploeg aanvankelijk een strafschop van scheidsrechter Manschot. Na ingreep van de VAR werd echter vastgesteld dat Álvarez geen overtreding beging en werd de beslissing teruggedraaid.

In het restant van de wedstrijd werd er nog eenmaal gescoord. Eerst eindigde een kopbal van Brobbey, na goed voorbereidend werk van Kudus, nog op de lat. Uiteindelijk was echter de thuisploeg nog trefzeker, nadat Sydney van Hooijdonk het kopduel van Calvin Bassey won. Daarmee eindigde het treffen in 2-4 en kan Ajax met tevredenheid en vertrouwen gaan toeleven naar de Klassieker van volgend weekend.