Ajax boekt moeizame overwinning op Go Ahead Eagles dankzij uitblinkende Ramaj

door Jon van Dam 6824

Ajax heeft zondag een moeizame overwinning geboekt in de Eredivisie. In Deventer won de ploeg van John van ’t Schip met 2-3 van Go Ahead Eagles. Keeper Diant Ramaj hield de Amsterdammers op de been met een aantal goede reflexen. Namens Ajax scoorden Brian Brobbey, Benjamin Tahirović en Devyne Rensch.

Het duel in de Adelaarshorst begon energiek en het spel golfde over en weer. In de openingsfase kreeg Ajax kleine mogelijkheden via Brobbey en Kenneth Taylor. Datzelfde gold voor Go Ahead Eagles, de thuisploeg werd gevaarlijk met Bobby Adekanye en rechtsback Mats Deijl. Even later dwong Steven Bergwijn keeper Jeffrey de Lange tot een redding in de hoek met een schot vanaf twintig meter.

Na 27 minuten voetballen kwam de ploeg uit de hoofdstad op voorsprong. Bergwijn gaf vanaf de linkerkant een scherp aangemeten voorzet die Brobbey kon binnentikken. Ajax verzuimde om het heft in handen te nemen na de openingstreffer. De thuisploeg kon daardoor proberen om terug te komen in de wedstrijd. Aanvoerder Bas Kuipers was tot tweemaal toe gevaarlijk, maar wist de bal niet in het doel te krijgen.

Nadat Oliver Edvarsen oog in oog met Ramaj miste, wist Victor Edvardsen in de 44e minuut wel te scoren. Na een reeks gemiste kansen schoot de Zweed de verdiende gelijkmaker keihard en hoog tegen de touwen. Ajax leek het helemaal kwijt te zijn, maar kwam in de blessuretijd wederom op voorsprong. Uit een vrije trap van Steven Berghuis schoot Tahirović knap raak. Zodoende ging Ajax met een 1-2 stand de rust in.

In de rust moest Josip Šutalo zich laten wisselen. Van ’t Schip bracht zijn landgenoot Jakov Medić als vervanger. Na een klein uur spelen kwam Go Ahead Eagles op 2-2. Joris Kramer kopte de thuisploeg op gelijke hoogte na een assist met de borst van Willumsson. Ajax wankelde wederom en vijf minuten later kwam de club erg goed weg. Ramaj redde oog in oog met Victor Edvardsen, die zijn inzet via de Duitse keeper over zag vliegen.

Rensch eindstation na lange aanval

Nadat Edvardsen een andere kans om zeep had geholpen, kwam Ajax na 72 minuten weer op voorsprong. Na een aanval over veel schijven schoot rechtsback Rensch de bal in de verre hoek: 2-3. Het duurde niet lang totdat de ploeg uit Deventer weer een momentje creëerde. Ramaj moest andermaal optreden na een schot van Edvardsen. In de 85e minuut debuteerde Tristan Gooijer in de Eredivisie, hij kwam in het veld voor Kenneth Taylor.

In de blessuretijd kwam Go Ahead Eagles wederom dichtbij de 3-3. Sylla Sow schoot venijnig op de lat, waardoor Ajax weer goed wegkwam. Niet veel later speelde Ajax een counter slecht uit met Forbs en Akpom. Het bleef tot de laatste seconde spannend in De Adelaarshorst, maar scheidsrechter Pol van Boekel liet na 96 minuten voetballen het eindsignaal klinken. Ajax begint 2024 met een uitoverwinning op Go Ahead Eagles.