Ajax begint uitstekend aan competitie en wint met 5-0 van NEC

door Gino Haverkamp 1105

Ajax is goed aan het nieuwe Eredivisieseizoen begonnen. Thuis tegen promovendus NEC scoorde de ploeg van trainer Erik ten Hag er op los en won het uiteindelijk met 5-0. Sébastien Haller, Noussair Mazraoui, Dusan Tadic (twee keer) en een eigen goal van NEC vormden de uitslag.

Voor Ajax begon het treffen met NEC perfect. Binnen de eerste vijf minuten was de thuisploeg meermaals dicht bij de openingstreffer en in minuut 6 was het dan ook echt raak. Mazraoui gaf de bal hoog voor, waarna spits Haller de bal middenin het strafschoppengebied zo uit de lucht nam en doelman Matthijs Branderhorst passeerde.

Vijf minuten later verdubbelde Mazraoui de voorsprong. Tadic speelde zichzelf vrij, waarna hij de ruimte kreeg de bal voor te geven richting de tweede paal. Daar kwam de rechtsback aangestormd, die al zwevend de bal in het net kopte.

Weer vijf minuten later viel er een goal van Ajax. Deze keer was het geen Ajacied die scoorde, maar was het NEC’er Bart van Rooij die de bal in eigen doel kopte. De bal leek in eerste instantie net op tijd gekeerd te worden door Branderhorst, maar de VAR bepaalde dat het leer wel over de witte kalklijn ging. 3-0 voor Ajax dus.

In de 21e minuut was het alweer raak en ditmaal weer in het doel van NEC. Tadic schoot kiezelhard raak met een droog schot nadat de bal via een corner pardoes voor zijn voeten kwam. Geen tegenstander in de buurt en dat strafte de aanvoerder genadeloos hard af.

Wissel NEC zorgt voor stabiliteit

In het kwartier na Tadic’ goal nam Ajax wat gas terug. Doordat NEC de ervaren Edgar Barreto in de ploeg bracht, keerde de organisatie ook wat meer terug bij de Nijmegenaren. Dat weerhield Ajax er echter niet van om nog voor rust de 5-0 te maken. Tadic ronde keurig af, nadat hem in een tegenaanval de bal gegund werd door Berghuis, die samen met hem op het vijandelijke doel afging.

In het restant van de eerste helft viel er geen goal meer, al was Steven Berghuis erg dichtbij nadat een NEC-verdediger een slappe terugspeelbal op de keeper gaf. Het lukte hem echter niet om te scoren in de eerste helft, waardoor Ajax met een 5-0 voorsprong de kleedkamers indook.

Ajax neemt gas terug in tweede helft

De tweede helft was beduidend minder spectaculair. Waar het in de eerste helft na twintig minuten spelen al 4-0 stond, werd er na evenveel minuten in het tweede gedeelte van het duel nog niet gescoord. Ajax deelde geregeld speldenprikjes uit, maar het vizier stond niet zo scherp afgesteld als in de eerste 45 minuten.

En dat vizier kwam niet meer op scherp te staan, want ook na negentig minuten voetballen stond het 5-0 in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers zijn de competitie in ieder geval gestart met een ruime zege, een zege die dusdanig groot is dat het Ajax laat overnachten als voorlopige koploper in de Eredivisie.

Opstelling Ajax

Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez (Rensch 58'), Blind; Álvarez (Labyad 77'), Gravenberch, Klaassen (Jensen 77'); Berghuis, Tadic (Neres 58'); Haller.

Wisselspelers Ajax

Pasveer, Gorter, Rensch, Magallán, Baas, Ekkelenkamp, Jensen, Labyad, Martha, Neres.

Opstelling NEC

Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Odenthal, El Karouani; Schöne (Vet 79'), Proper, Duelund, Bruijn (Akman 65'); Okita (Bronkhorst 79'), Mattsson (Baretto 25').

Wisselspelers NEC

Bronkhorst, Guth, Tavsan, Barreto, Akman, Vet, Ter Haar Romeny, Van der Sluijs, Beekman, Vukovic, Roefs, Bukusu.

Bijzonderheden

- Nicolás Tagliafico, Kenneth Taylor en Danilo Pereira zijn geschorst voor de wedstrijd tegen NEC.
- Mohammed Kudus Sean Klaiber en Perr Schuurs zijn geblesseerd of nog niet wedstrijdfit.
- Antony heeft weer meegetraind met de selectie nadat hij de Olympische Spelen heeft gewonnen met Brazilië. Of hij mee wedstrijd-fit is, is nog onduidelijk.
- Het vragen om, delen van en verwijzen naar illegale streams is verboden op AS, het levert een ban op van drie dagen!