'Wilde klein beetje gewaardeerd worden en dat deed Ajax niet'

door Bart Veenstra 114

Bron Trouw

'Wilde klein beetje gewaardeerd worden en dat deed Ajax niet'

door Bart Veenstra 114

Bron Trouw

Laatst geüpdatet

Arnold Mühren heeft een boekje opengedaan over zijn werkzaamheden als jeugdtrainer bij Ajax. De geboren Volendammer sloot in 1989 zijn spelerscarrière af en werd direct jeugdtrainer. Al snel vertrok hij, om in 2000 terug te keren bij Ajax. Toen was hij voor een jaar of tien jeugdtrainer op Sportpark de Toekomst.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

In een interview met Trouw vertelt Mühren, die in zijn loopbaan ook uitkwam voor FC Volendam, FC Twente, Ipswich Town en Manchester United, dat hij vanaf 1989 jeugdspelers wilde helpen ontwikkelen. Bij Ajax was hij trainer van twee jeugdteams tussen de tien en veertien jaar. 'Te allen tijde moet je voorkomen dat kinderen zich overbodig voelen. Plezier is op die leeftijd belangrijker dan winnen', zegt Mühren, die aangeeft dat kinderen geduld en kalmte vereisen.

Mühren kreeg bij Ajax een contract voor een jaar met feitelijk een minimumloon. 'Meer een investering in mijzelf', zegt hij. De afspraak zou zijn gemaakt dat er een opwaardering zou volgen als de samenwerking beviel. Mühren kreeg een driejarig contract voorgeschoteld, alleen zonder salarisverhoging. 'Ik kon mezelf niet in de spiegel aankijken als we het weer zouden doen. Ik hoef geen miljonair te worden, maar ik wilde wel een klein beetje gewaardeerd worden. Dat is niet wat Ajax deed.'

Terugkeer bij Ajax

Mühren vertrok bij Ajax en ging samen met zijn broer Gerrie voetbalclinics organiseren, waarna hij ook nog assistent-trainer werd bij FC Volendam. In december 1999 belde Ajax hem weer op met de vraag of hij wil terugkeren in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Hij werkte vervolgens tien jaar lang met plezier in Amsterdam, al zat er ook een mindere kant aan het werken als jeugdtrainer bij Ajax. 'Het allerergste was die kinderen vertellen dat ze niet goed genoeg waren. Daar heb ik soms best mee gezeten. Maar ik wilde ze geen valse hoop geven. Als je kampioen wordt, maar je moet zes kinderen wegsturen, kun je beter geen kampioen worden.'

Jan Olde Riekerink, het nieuwe hoofd jeugdopleiding, wilde op een gegeven moment jongere trainers. Dat Mühren opnieuw wordt afgeserveerd, deed hem pijn. Olde Riekerink belde hem enkele maanden later of Mühren wil terugkomen. 'Ik ben gekke Henkie niet', luidde het antwoord van Mühren.

Mühren sprak enkele weken geleden bij Ziggo Sport nog over zijn carrière als speler. Lees hier dat verhaal terug.

Wil jij aanspraak maken op een EK-welkomstbonus tot wel 100 euro? Schrijf je nu in! Alleen voor nieuwe spelers. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Zet nu in op de EK-wedstrijden! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.