Voetbal hield Bassey op het rechte pad: 'Heb vrienden die er vanaf zijn geweken'

door BadembaBarrie 7

Bron de Volkskrant

Voetbal hield Bassey op het rechte pad: 'Heb vrienden die er vanaf zijn geweken'

door BadembaBarrie 7

Bron de Volkskrant

Laatst geüpdatet

Calvin Bassey heeft veel moeten doorstaan om te komen waar hij nu is. De Ajacied moest niet alleen keihard werken om beter te worden, maar werd daarbij dagelijks geconfronteerd met de harde realiteit van de arme buurt waarin hij opgroeide. Waar Bassey het uiteindelijk tot profvoetballer wist te schoppen, is bepaald niet iedereen waar hij mee is opgegroeid zo goed terechtgekomen.

'Ik heb vrienden die van het rechte pad zijn afgeweken', is Bassey openhartig in een interview met de Volkskrant. De verdediger legt uit dat dat vriendschappen zijn die op even natuurlijke wijze ontstonden als iedere andere vriendschap. 'Ik koos ze niet uit, ze waren gewoon vrienden, en ze waren goed voor me', aldus de Nigeriaans international. Dat hij, in tegenstelling tot vele anderen uit zijn buurt, zowel beroemd als financieel succesvol is geworden, geeft hem in de buurt een grote naam. Zowel in positieve, als negatieve zin. 'Dat is lastig', geeft hij toe. Zijn moeder, die hem opvoedde, woont inmiddels in een beter deel van Londen, de stad waar Bassey opgroeide.

De Ajacied heeft hard gewerkt om niet ook op het verkeerde pad te geraken. 'Ik was altijd met voetbal bezig', stelt hij. Toch beseft ook Bassey dat hij, ondanks alles wat hij er zelf voor gelaten heeft, één van de gelukkigen is. 'Het verkeerde pad opgaan gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar voltrekt zich in het onderbewuste. Je wilt voetballer worden. Het lukt niet. Je gaat rondhangen en komt in aanraking met verkeerde personen', legt Bassey het proces uit, dat sommige van zijn vrienden dus meegemaakt hebben.

'Een wedstrijd geeft me leven'

Voor Bassey was opgeven lang echter geen optie. Hij leeft voor de sport. 'Een wedstrijd geeft me leven en energie', vertelt hij. 'Ik begon omdat ik hield van de sport en het spel steeds beter kon leren, terwijl je weet dat je niet goed kunt zijn in alles.' Toch was ook Bassey dichtbij stoppen. 'Ik zei altijd: als ik op mijn vijftiende nog geen kans heb op een profloopbaan, stop ik met alles op voetbal te zetten.' Dat scenario voltrok zich bijna, maar vlak voor Bassey de knoop doorhakte, meldde Leicester City zich voor hem. De beloning voor zijn harde werk.

Nu, acht jaar later, is Bassey profvoetballer en basisspeler bij Ajax. Hij is elke dag bezig met voetbal en leeft in dat opzicht zijn droom. Toch zoekt hij ook momenten weg van de sport. Zo is hij al eens met collega-verdediger Jurriën Timber naar de kerk geweest. Daarbij kan Bassey ook veel voldoening halen uit rustig alleen thuis zijn. 'Dan probeer ik het voetbal los te laten.'

Denk jij dat Ajax zondag wint van Feyenoord?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.