Vitesse - Ajax in cijfers: Ekkelenkamp toont waarde als nummer 10

door BartVeenstra 29

Bron Ajax Showtime

Vitesse - Ajax in cijfers: Ekkelenkamp toont waarde als nummer 10

door BartVeenstra 29

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondag met 1-3 bij Vitesse. Welke spelers vielen op in positieve en wie in negatieve zin?

Voordat we ingaan op enkele individuele prestaties kijken we eerst naar de statistieken van beide ploegen. Ajax kwam in Arnhem tot achttien schoten, waarvan acht op doel. Tegenstander Vitesse schoot tien keer en slechts twee keer op doel. Kijken we naar het aantal gecreëerde grote kansen is er ook een duidelijk verschil te zien: Vitesse kwam tot één grote kans, Ajax maar liefst zes.

Ajax scoorde ook beter wat betreft het balbezit. De Amsterdammers hadden in de GelreDome 61 procent balbezit. Bovendien kwam Ajax tot 516 passes tegenover 324 voor Vitesse. Qua passzuiverheid scoorde Ajax ook beter: 85 om 77 procent.

Spelers Ajax dribbelen er in Arnhem op los

De spelers van Ajax gingen zondag liefst vijftien keer een dribbel aan. Veertien daarvan waren er succesvol. Het is dan ook interessant om te kijken naar welke spelers op dreef waren met hun dribbels. Hieronder een overzicht:

David Neres: 3 dribbels, 3 succesvol
Antony: 3 dribbels, 2 succesvol
Jurgen Ekkelenkamp: 2 dribbels, 2 succesvol
Jurriën Timber: 2 dribbels, 2 succesvol
Mohammed Kudus: 2 dribbels, 2 succesvol
Ryan Gravenberch: 1 dribbel, 1 succesvol
Devyne Rensch: 1 dribbel, 1 succesvol
Lisandro Martínez: 1 dribbel, 1 succesvol

Ekkelenkamp toont zijn waarde als nummer tien

Jurgen Ekkelenkamp mocht tegen Vitesse beginnen op de nummer-tien-positie en op die positie bewees hij zijn waarde voor het elftal van trainer Erik ten Hag. De middenvelder had in de drukste zone van het veld een passzuiverheid van 77 procent (22 passes in totaal).

In die zone van het veld gaat er het vooral om wat je doet met de bal en Ekkelenkamp deed vaak goede dingen. Zo creëerde hij twee grote kansen, wat hem één assist opleverde. Bovendien was hij na een goede loopactie ook bij de 0-2 van Ajax betrokken met een voorassist. Verder leverde Ekkelenkamp drie keypasses in het duel met Vitesse. De middenvelder had zijn goede optreden tegen Vitesse kunnen bekronen met een doelpunt, maar doelman Remko Pasveer bracht knap redding.

Haller kent goede generale richting het nieuwe seizoen

Er is de laatste tijd veel kritiek geweest op winteraankoop Sébastien Haller. Soms was dat statistisch gezien terecht, maar op basis van het duel van zondag verdient de Frans-Ivoriaanse spits de complimenten. Haller kwam tegen Vitesse tot een passzuiverheid van 82 procent en bovendien leverde hij twee keypasses. Daarnaast was hij de maker van de 0-1 en had hij ook een aandeel in de 0-2 van Ajax.

Ook in de duels toonde Haller zich ijzersterk. Van de zeven duels die hij over de grond aanging, won hij er zes. In de lucht won hij één van de twee duels die hij aanging. De defensie van Vitesse had zijn handen sowieso vol aan Haller. Liefst vijf keer moest men een overtreding maken op de spits van Ajax.

Martínez haalt ook in Arnhem een hoog niveau

Lisandro Martínez knokte zich na de winterstop in de basis van Ajax en tegen Vitesse bewees hij andermaal ook voor volgend seizoen de kandidaat te zijn voor de positie links centraal achterin. De linkspoot toonde verdedigend zijn waarde met meerdere ingrepen (3), tackles (1), onderscheppingen (1) en het blokken van schoten (2). Ook in de duels was de Argentijn sterk: vijf van de zeven duels die hij aanging, won hij.

Ook in balbezit toonde Martínez zijn waarde. De verdediger had liefst 97 keer de bal en kwam daarbij tot een passzuiverheid van 90 procent. Daarnaast verrichte hij één succesvolle dribbel en was hij bovendien goed voor een schot op doel.

Timber zorgt voor aanvallende impulsen als rechtsback

Jurriën Timber speelde tegen Vitesse als rechtsback en vooral aanvallend liet de jongeling, die is opgenomen in de EK-voorselectie van Oranje, zich zien. Timber kwam tot een passzuiverheid van tachtig procent. Hij leverde drie keypasses en bovendien creëerde hij één hele grote kans. Daarnaast leverde hij twee succesvolle dribbels af.

Was optreden van Gravenberch een 'meesterwerk'?

In zijn column in Het Parool noemde columnist Henk Spaan het optreden van Ryan Gravenberch een 'meesterwerk'. De vraag is: wat laten zijn statistieken zien? Gravenberch had tegen Vitesse liefst 93 balcontacten. Daarvan leed hij zestien keer balverlies. Verder bereikte Gravenberch een passzuiverheid van 86 procent.

Gravenberch viel verder op door het leveren van drie keypasses. Daarnaast verlegde hij het spel vier keer met een crosspass, waarvan drie keer succesvol. Bovendien verrichte hij één succesvolle dribbel.

Ook verdedigend liet Gravenberch zich zien. Van de vijf duels die hij aanging, won hij er drie. Verder verrichte hij twee ingrepen, twee onderscheppingen, blokkeerde hij een schot en voerde hij een tackle uit, waarmee hij de bal veroverde.

Antony en Neres laten zich zien 

Antony en David Neres kunnen beiden terugkijken op een prima optreden tegen Vitesse. Antony deed een uur mee en was daarin goed voor één doelpunt. Bovendien leverde hij drie dribbels af, waarvan twee succesvol. Daarnaast gaf hij ook twee voorzetten, waarvan er één aankwam bij een teamgenoot.

Neres speelde een halfuur mee en kwam tot drie succesvolle dribbels. Daarnaast wist de Braziliaan in zijn speeltijd twee hele grote kansen te creëren en bovendien gaf hij twee keypasses. Verder kwam Neres tot het leveren van één goede voorzet en bereikte hij een passzuiverheid van 84 procent.

Dusan Tadić kende een iets minder optreden tegen Vitesse. De Serviër zag slechts 66 procent van zijn passes aankomen. Bovendien miste hij één hele grote kans en verder ging hij geen enkele dribbel aan. Tadić kwam verder wel tot twee keypasses en tot twee goede voorzetten, al kwamen er ook vijf voorzetten niet aan. Verder leed hij 19 keer balverlies, terwijl hij 49 balcontacten had.

Kudus leidt enige tegengoal van Ajax in

Mohammed Kudus mocht tegen Vitesse weer opdraven op het middenveld. De middenvelder bereikte een passzuiverheid van 94 procent, raakte de paal, verrichte twee goede dribbels en gaf één keer een goede lange bal.

Toch ging niet alles goed bij Kudus. De Ghanees won vier van de elf duels die hij aanging en daarnaast leidde hij de tegentreffer van Ajax in. Een lange bal van toekomstig Ajax-keeper Pasveer werd door Kudus doorgekopt, waarna Loïs Openda op het Ajax-doel af kon gaan. Vervolgens wisten Perr Schuurs en Maarten Stekelenburg de Vitesse-spits niet meer af te stoppen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties