Van Gaal: 'Je zag dat ze bij Polen aan het eind van hun latijn waren'

door Brent Tomassen 9

Bron NOS

Bron NOS

Louis van Gaal was niet tevreden over de eerste helft van Nederland tegen Polen (0-2 winst,red.), maar is trots op de tactische uitvoering van zijn plan door de ploeg. 94 minuten hebben we druk op de bal gegeven en heel weinig weggegeven.'

'Ik heb proberen aan te geven voor de wedstrijd waar onze belangrijkste ontwikkeling moet plaatsvinden, dat is bij balbezit tegenstander', legt Van Gaal uit bij de NOS. Dat hebben we tot aan het einde volgehouden. 94 minuten hebben we druk op de bal gegeven en heel weinig weggegeven terwijl er wel een fantastische spits staat (Robert Lewandowski, red.), later nog een tweede spits, Milik, die ook op het hoogste niveau speelt. We hebben alleen te veel balverlies geleden in simpele situaties, waardoor ze twee kansen hebben gecreëerd.'

De bondscoach heeft wel een idee waar de slordigheid aan lag, bijvoorbeeld bij Steven Berghuis. 'Ik denk dat het ook te maken heeft met de blessure van Berghuis dat hij meer balverlies leed dan normaal. Hij had een rugblessure, maar ik wilde niet te snel wisselen. Anders had ik al mijn wissels te snel gebruikt en je weet nooit wat er in de slotfase gebeurt. Ik denk niet dat Berghuis zondag (tegen België, red.) speelt, omdat een rugblessure meer kost dan een paar dagen.'

In de rust probeerde de trainer zijn spelers mee te geven om meer te doen met het vele balbezit. 'Ik vond dat we in de eerste helft te veel balverlies hadden in simpele situaties en dat moet niet, je staat met 1-0 voor. Wij kunnen dat uitvoeren en dan moeten de Polen gaan lopen. Je zag ook op het einde dat ze bij Polen aan het eind van hun latijn waren. Dat heeft wel te maken met hoe je speelt in de tweede helft. Dan speel je niet om zozeer een goal te maken, maar om de game te killen.'

Debuut Pasveer

Remko Pasveer mocht op 38-jarige leeftijd zijn debuut in het Nederlands elftal maken. Van Gaal is wel kritisch op de doelman, al wil hij niet op details ingaan. 'Ik heb wel wat aan te merken op hem, maar hij houdt de nul en dat is belangrijk. Maar dat doet het hele team. Hij heeft geluk dat de balbezit tegenstanderfunctie heel goed werd uitgevoerd. En negentig minuten lang. Dat was ook mijn eis voor de wedstrijd: jongens we gaan een keer de nul houden.'