UEFA bekrachtigt nieuwe financiële regels voor het Europese voetbal

door Jesse ter Haar 52

Bron UEFA

UEFA bekrachtigt nieuwe financiële regels voor het Europese voetbal

door Jesse ter Haar 52

Bron UEFA

Laatst geüpdatet

De UEFA heeft donderdag de nieuwe financiële regels voor het Europese voetbal bekrachtigd, zo brengt het naar buiten via de officiële website. Het uitvoerend comité van de voetbalbond kwam bijeen in Nyon en bereikte een volledig akkoord over de nieuwe regelgeving.

De grootste verandering heeft plaats in de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven. Slechts zeventig procent van de omzet mag nog geïnvesteerd worden in voetbal-gerelateerde uitgaven. Hieronder vallen de salariskosten, transferuitgaven en vergoedingen aan zaakwaarnemers. Het betekent een uitdaging voor Ajax, want de club gaf over de afgelopen jaren gemiddeld 78 procent van de omzet uit aan voetbal-gerelateerde zaken.

Verder wordt er een aanpassing gedaan aan de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven van de club. Voorheen gold dat clubs over een periode van drie jaar break-even moesten draaien. Een afwijking tot dertig miljoen euro was toegestaan, wat nu wordt uitgebreid naar een afwijking van zestig miljoen euro. Daartegenover staat een aanscherping van de vereisten om de reële waarde van transacties te waarborgen, de balans van de clubs te verbeteren en schulden te verminderen.

De nieuwe regels gaan vanaf juni 2022 in, waarbij een periode van implementatie in acht wordt genomen. Clubs krijgen drie jaar de tijd om de financiële huishouding aan te passen naar het nieuwe financiële systeem.

Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, reageert op de invoering van de nieuwe regels. 'Deze voorschriften zullen ons helpen het spel te beschermen en het voor te bereiden op mogelijke toekomstige schokken, terwijl rationele investeringen worden aangemoedigd en een duurzamere toekomst voor het spel wordt opgebouwd.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.