'Twijfels over Hendriks ontstonden al tijdens kennismakingsgesprek: 'Hij werd echt geschoffeerd''

door Jon van Dam 87

Bron Het Parool

'Twijfels over Hendriks ontstonden al tijdens kennismakingsgesprek: 'Hij werd echt geschoffeerd''

door Jon van Dam 87

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Vanaf het moment dat voormalig Chief Sports Officer Maurits Hendriks begon aan zijn dienstverband bij Ajax, waren er intern al grote twijfels over hem. Dat komt naar voren uit een gedetailleerde analyse van Het Parool. Volgens het medium werd Hendriks vanaf het eerste moment al bekritiseerd.

Hendriks werd bij Ajax aangenomen om de jeugdopleiding op de schop te nemen. Daarnaast moest hij voor een betere structuur zorgen. Er werd ook van hem verwacht dat Ajax minder afhankelijk zou worden van enkele personen binnen de club. Hendriks moest verantwoordelijk worden voor een grote cultuuromslag. De stap van de Ajax-jeugd naar Ajax 1 moest verkleind worden, het eerste elftal moest naar een hoger niveau worden getild en ook de afdeling Ajax Vrouwen moest worden geprofessionaliseerd.

Binnen Ajax hadden veel mensen hun bedenkingen bij de kwaliteiten van Hendriks. Ze twijfelden of hij voetbal op de eerste plaats zou zetten. 'Hij werd echt geschoffeerd. Ik snap wel dat hij dacht: wat zijn dat voor eikels?', zo legt een aanwezige van het kennismakingsgesprek in het najaar van 2022 uit. Dit gesprek werd tevens bijgewoond door een aantal bestuurders van de club.

Aanstelling Westerveld als hoofd ontwikkeling viel verkeerd bij Ajax

De krant schrijft verder dat Hendriks al voor zijn aanstelling op de hoogte was van het afbreukrisico dat aan zijn functie kleefde. Het duurde dan ook enkele maanden voordat hij zijn krabbel zette onder het contract bij Ajax. Nadat de bestuurder begon aan zijn periode in Amsterdam, ontstond er al snel onvrede over zijn werkwijze. Hendriks stelde namelijk Casimir Westerveld aan als hoofd ontwikkeling. 'Hij is breed onderlegd als sociaal psycholoog, oud-jeugdspeler en -jeugdtrainer van Ajax, maar geen gelouterde oud-prof met het statuur van Co Adriaanse of Danny Blind, die eerder de jeugdopleiding leidden. Hendriks laat zwaarwegende voetbalinhoudelijke beslissingen nemen door een generalist in plaats van een voetbalman, is hier de kritiek', zo valt er verder te lezen.

Hendriks' positie werd langzaam maar zeker onhoudbaar toen zijn beslissingen ook door nieuwe leden van de bestuursraad in twijfel werden getrokken. Naast het feit dat Ajax sportief een teleurstellend jaar beleefde, hebben ook de interne kwesties en kritieken op Hendriks hem uiteindelijk de spreekwoordelijke kop gekost. Hendriks is sinds 1 maart 2024 uit dienst bij Ajax.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.